KDE 4.9.3

Teme vezane za KDE grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

stefan
Moderator
Spol: M

KDE 4.9.3

Post Postao/la stefan »

http://kde.org/announcements/announce-4.9.3.php

Sve se svodi na ovu rečenicu :
As the release only contains bugfixes and translation updates, it will be a safe and pleasant update for everyone.
Radujte se :D
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
max360se

Re: KDE 4.9.3

Post Postao/la max360se »

spivo :hepihepi
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

stefan je napisao/la: Radujte se :D
Hmm, ali još ništa vezano uz Nepomuk i Akonadi. Nakon što mi je dugo bio deaktiviran (zapravo od početka :P ), odlučio sam u 4.9.2 isprobati kako radi taj semantični desktop - ukratko - ne radi :-(
Akonadi (kad KMail dohvaća mailove preko IMAP-a) pojede mi 100% CPU-a i gigu i pol RAM-a. Nepomukov strigi/virtuosso rošta po disku danima (pa sam skužio da je jednostavno zapeo u pretraživanju). Tako da još ništa od toga. Šteta. Pogotovo me muči što ne mogu koristiti ni KMail koji ovisi o tim servisima.

Pored toga, KDE ima grdih problema da napuše X-e na 500-700MB RAM-a. Radi se o nekom memory leaku koji je vjerojatno povezan s grafičkim driverima (i vlasničkim nvidijinim i slobodnim radeonom) tako što u određenim situacijama zna napuniti X-ov heap do enormnih proporcija i samo restarart kompa može osloboditi tu memoriju. Jedino gdje nisam primjetio da se problem manifestira Intelov je hardver. Čitao sam svašta i masa ljudi ima sličnih problema, ali još nisam našao način kako debugirati to jer je pokretanje X-a u valigrindu gotovo nemoguće :( Mnogi su skužili da im to uzrokuje plasma-desktop, no kod mene to nije slučaj ili mi se barem čini da nije... Kad uhvatim vremena probat ću ga rastavit na proste faktore da nađem gdje je problem :twisted:

Uglavnom, samo čekam verziju KDE-a u kojoj će sesija trajati tjednima bez ludila... :zvizdi
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Meni su uključeni i nepomuk i akonadi i nemam zamjerke. Kmail radi savršeno!

Što se tiče Xorg procesa, on mi troši 30MB memorije. Na nVidinim drajverima sam.
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
becho2150

Post Postao/la becho2150 »

koliko rama ti trosi kde ukupno u normalnom radu bez dodatnih aplikacija
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Evo, ovo je sa 3-4 taba u chrome-u + SystemMonitor i sa svim servisima uključenim.
slika
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Kad ugasim Chrome spusti se na 650MB :)
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Što se tiče nepomuka, nakon gotovo mjesec dana žderanja resursa i roštanja po disku, napokon se primirio. Isto kao i 4ndY odlučio sam uključiti nepomuk (i akonadi) da vidim je li što bolje i namjerno ostavio da vidim hoće li ikada prestati s indeksiranjem. Kad sam već postao uvjeren da će zauvijek indeksirati jedne te iste fajlove, prestao je. Često je indeksirao fajlove koje je već prešao, a nikakve promjene se nisu dogodile s njima. Pri tome mislim baš na indeksiranje, a ne na provjeru ima li promjena. Baza mu narasla na preko 2GB.

KMail nisam isprobao. Uglavnom, ubuduće to neću koristiti, ali sad na tom kompu nek ostane (ako ne počne opet ludovati) osim ako se stvarno drastično ne popravi. Baš sam se pitao kako ljudi to mogu koristiti :)

Osim toga namjeravao sam malo isprobati KDE PIM s namjerom korištenja. Sjećam se da mi je na KDE-u 3.5 KOrganizer bio najbolji program te vrste uopće. Međutim, odustajem lagano od te ideje.

S X-ima i leakovima nemam problema, sve radi ok.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
becho2150

Post Postao/la becho2150 »

lako je tebi sa 8 gb :D ,kad iskljucim nepomuk i akonadi oko 300 mb
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

becho2150 je napisao/la:lako je tebi sa 8 gb :D ,kad iskljucim nepomuk i akonadi oko 300 mb
Pa to nije tako puno, jelda?

Akonadi neću isključiti jer onda ne radi Kmail. A tako mi dobro radi...
Nepomuk... ah, ne treba mi baš to indeksiranje, ali ne smeta mi u radu... pa neka bude zasad.
Odgovori