Mint download

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
drone
Moderator

Re: Mint download

Post Postao/la drone »

jurastublic je napisao/la:Ako otvara boot cd-ove iz file managera moj savjet je da radije nađe nekoga da mu to pokuša složit.
Ako ponovo preformatira na ntfs, neće li mu se stvoriti nova MasterFileTable koja bi obrisala staru, ako je nije obrisala već instalacija linuxa?
Ma već je to obrisano.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
tonko
Spol: M

Post Postao/la tonko »

Evo nekako sam sa stalnim resetiranjem uspija otvoriti Hirens CD, otvorija mini xp i sad došao do glavnog izbornika HBC, dva programa su pronašla particije, jedan još radi dok je program Partition Find and Mount pronašao tri particije koje triba imenovat.
Nakon što završi testdisk koji isto pronalazi particije, vidi se, ali traje neizmjerno dugo nadam se da ću uspit sve vratit.
Nadam se da ću moći vratit dokumentaciju koja je vidljiva u folderima.
shicy

Post Postao/la shicy »

kako je prošlo?
tonko

Post Postao/la tonko »

Još skidam dokumente, vrlo sporo ali ide, najlakše je odustat. Spremam sve na eksterni disk. Već sam napravija probu mogu se čitati, misčlim da će biti sve OK.
Kad prebacim sve, tad ću neoznačene particije označiti (Mount) slovima i vditi šta će biti, dali će Mint prepoznati particije. :P

Skidam dokumente već nekih 4 i po sta i to svega 6.8 Bb od 51 Gb oko 13%. tako piše na ovom programu TeraCopy, što ga je ponudio program ''Partition Find and Mount''.
Zadnja izmjena: tonko, dana/u 22 sij 2013, 23:59, ukupno mijenjano 1 put.
shicy

Post Postao/la shicy »

kad sve riješiš, pročitaj ovo i puno toga će ti biti jasnije ;)
a i probleme ćeš izbjeći
tonko

Post Postao/la tonko »

Shicy je napisao/la:kad sve riješiš, pročitaj ovo i puno toga će ti biti jasnije ;)
a i probleme ćeš izbjeći
Pročita sam, možda ne temeljito ali uhvatio osnovne smjernice, te mislim da sam shvatio di je problem nasta. ali o tome sutra danas sam već izmučen tražeći opcije spašavnja podataka cili dan.
shicy

Post Postao/la shicy »

samo smireno...i sretno ;)
tonko

Post Postao/la tonko »

Shicy je napisao/la:samo smireno...i sretno ;)
Druge nema, jedini način da ja držim ''uzde'' i kontroliram sve!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Gledaj na sve to pozitivno, u dva dana si vjerojatno naučio više nego u zadnje dvije godine, a naučio si i koristiti programe za koje nisi ni znao da postoje .. zato, svako iskustvo pa i loše je zapravo dobro :thumbs
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
tonko

Post Postao/la tonko »

Bertone je napisao/la:Gledaj na sve to pozitivno, u dva dana si vjerojatno naučio više nego u zadnje dvije godine, a naučio si i koristiti programe za koje nisi ni znao da postoje .. zato, svako iskustvo pa i loše je zapravo dobro :thumbs

Slažem se s tobom, već sam napisao da mi je linux Mint osvježenje nakon godina druženja sa Windowsima.
Evo samo da javim jutros je spašavanje dokumenata na 45%, očito će tribat cili dan, ali nije važno bitno da se spasi. Zanima me kako će se ponašati Mint Nadia sad kad označim (mount) particije, dali će ripoznavat filove i hdd i dozvolit čitanje sa hdd-a.

I još nešto što sam primjetija, sad mi se stolno računalo stalno restira, dali je to zbog dual boota. Ploča je nova, novi CPU, novi RAM, ne znam?
Odgovori