Distra za starije računalo

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Anon
Spol: M

Distra za starije računalo

Post Postao/la Anon »

Bok,svima! :)
Evo znaci nisam bas potpuni pocetnik s linuxom jer sam na starom laptopu isprobao dosta distri,a na trenutnom imam win 7 ultimate.Ugl.to sad nije bitno,imam i jedno staro racunalo koje koristi sestra za surfanje i nis zahtjevno.Tamo je instaliran xp al dosta je sporo i tako,pa sad planiram staviti linux na njega.E,sad pitanje je koju distru?Bit je u tome da moram preko USB-a jer ne radi cd/dvd citac..S Universal-USB-Installer i unetbottin-om sam napravio boot-abilni usb na kojem je bio crunchbang 11.Stavio sam usb u komp i odabrao kao da pokrenem live al komp se samo smrznuo i morao sam restartirat.I tako sam vec probao par distri i sa svima isto.Specs:
Proc:AMD Sempron 2500+ 2.1 Ghz

Matična: Asus A7V8X-X

Sistemska memorija :1024 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Grafička kartica:ATI Radeon 9550 / X1050 Series (128 MB)

Tip BIOS-a: Award Modular (09/02/04)

Sad bih vas molio da mi preporucite neke manje zahtjevne distre koje bi mogao instalirati na to računalo.Hvala :)
Abzeenth
Site Admin

Re: Distra za starije računalo

Post Postao/la Abzeenth »

Pretraživanje foruma je jedna vrlo korisna funkcija. :)

Ako već nisi, pogledaj ove teme. Neke su možda malo starije, ali savjeti na njima su uglavnom slični i poslužit će i tebi.
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=7&t=9531
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... =11&t=5056
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=20&t=215
Heisenberg

Post Postao/la Heisenberg »

Bok!

Probaj Puppy Linux.
edit: Vidim da me Abz preduhitrila s linkovima, nadam se da ces nac taman distru za komp ;)
“Small shifts in your thinking, and small changes in your energy, can lead to massive alterations of your end result.”
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Heisenberg je napisao/la:Bok!

Probaj Puppy Linux.
Pobogu! :nee Na gigu RAM-a ti ništa drugo nije palo na pamet? Ccc...
Skini Linux Mint (13 ili 14), preporuka MATE edicija. Neloš je i Cinnamon, a XFCE ti troši značajno manje resursa. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shicy

Post Postao/la shicy »

bilo što sa xfce ili lxde
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Cooleech je napisao/la:
Heisenberg je napisao/la:Bok!

Probaj Puppy Linux.
Pobogu! :nee Na gigu RAM-a ti ništa drugo nije palo na pamet? Ccc...
rofl
Nema potrebe za distre tipa Puppy jer će raditi gotovo sve "normalne", čak i Ubuntu/Unity.
Skini Linux Mint (13 ili 14), preporuka MATE edicija. Neloš je i Cinnamon, a XFCE ti troši značajno manje resursa. ;)
Slobodno možeš uzeti i KDE u obzir. Optimalan izbor za taj stroj bi bio Xfce ili Mate. Skini nekoliko različitih distri, pa isprobavaj u live okruženju. Ako ti se neka svidi više od ostalih, instaliraj :D
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
dupin

Post Postao/la dupin »

Anon je napisao/la:Bok,svima! :)
Bit je u tome da moram preko USB-a jer ne radi cd/dvd citac..S Universal-USB-Installer i unetbottin-om sam napravio boot-abilni usb na kojem je bio crunchbang 11.Stavio sam usb u komp i odabrao kao da pokrenem live al komp se samo smrznuo i morao sam restartirat.I tako sam vec probao par distri i sa svima isto.
Mislim da je ovo što ga muči.
Nema veće religije od istine!
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Odgovori su na postavljeno pitanje s obzirom na specifikaciju kompa, a ne za alate za dijagnostiku problema.

Što se tiče nemogućnosti podizanja sa stika, tko zna... Najjednostavnije rješenje koje mi pada napamet je ugraditi ispravni DVD uređaj, pa probati tako. Ti stariji kompovi znaju imati problema kod bootanja s USB-a, a neki uopće to nemaju ni podržano. Možda je problem u stiku, možda je još nešto osim optike neispravno. Teško je reći ovako na daljinu, treba isprobavati.

Probaj System Rescue CD ili Clonezillu ili Parted Magic sa stika, a ako ne bude išlo nabavi ispravan optički uređaj, pa probaj ponovo.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Neloš je i Cinnamon, a XFCE ti troši značajno manje resursa
Mogu ti reći da sam se iznenadio kad sam vidio da Mint cinnamon po podizanju troši samo 20-tak MB memorije više nego XFCE (32-bit - oko 190MB a 64-bitni oko 350MB).
"Hodor bre foobar"
Anon

Post Postao/la Anon »

Eh,hvala Vam svima na brzim odgovorima...
Procitao sam one teme koje je postavila Abzeenth i tamo sam naisao na peppermint os,skinio,
pomocu LinuxLive USB Creator napravio bootabilni usb ,uspio bootati ,pokrenio instalaciju i na kraju mi kaze
da nije mogao instalirati boot ucitavac :facepalm Kaze da cu moci poslije rucno,ali kako?
Odgovori