Zaista postoji Linux; to je kernel i ovi ljudi ga koriste. Ali kernel sam po sebi se ne može koristiti; kernel je koristan samo kao deo celokupnog operativnog sistema. Linux se obično koristi u kombinaciji sa GNU operativnim sistemom: sistem u osnovi je GNU sa Linux-om koji ima funkciju kernela.Mnogi korisnici nisu potpuno svesni razlike između kernela, a to je Linux, i čitavog sistema, koji takođe nazivaju "Linux". Dvosmisleno korištenje imena ne doprinosi razumijevanju.Programeri uopšteno znaju da je Linux kernel. Ali pošto su čuli kako se čitav sistem naziva "Linux", oni obično prikažu istoriju koja odgovara tom imenu. Na primer, mnogi veruju da kada je Linus Torvalds završio pisanje kernela, njegovi prijatelji su počeli tražiti drugi besplatan software, te bez nekog posebnog razloga je skoro sve potrebno da se napravi Unixoidni sistem već bilo dostupno.Ono što su pronašli nije bila slučajnost--bio je to GNU sistem. Postojeći slobodan software je upotpunio kompletan sistem zato što je GNU Projekat radio na njemu još od 1984. The GNU Manifesto (31k teksta) postavlja za cilj razvoj besplatnog Unixoidnog sistema, zvanog GNU. Inicijalna obavijest GNU projekta prikazuje neke od originalnih planova za GNU sistem. U doba kada je Linux pisan, sistem je bio gotovo završen.
Zašto Linux?
Moderator/ica: Moderatori/ce
- hightech
- Spol: M
- Kontakt:
Zašto Linux?
Da li mogu da znam tačan razlog zašto potencirate naziv Linux a ne Gnu/Linux? Ispod je deo teksta sa stranica GNU projekta.. pa procenite sami kako ga trebamo zvati ....
... šta god da učiniš ... NISI DOBRO IZRAČUNAO ...
... for good fun and advanced thinking join WS1 ...
... do Boga je put dosta kratak, ne moras dalje od svog srca ...
Re: Zašto Linux?
jedan od razloga je taj što je "Linux" puno šire prihvaćen od "GNU/Linux/X...". A i ovako nije bogzna kako prihvaćen.
- retsam
Nije, Stallmanova lupetanja nijesu razlogom. Što ako netko ne upotrebljva GNU-ove alate, nego Busybox ili Plan9 (from outer spaceDa li mogu da znam tačan razlog zašto potencirate naziv Linux a ne Gnu/Linux? Ispod je deo teksta sa stranica GNU projekta.. pa procenite sami kako ga trebamo zvati ....
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pikacode - Arch configs
Pikacode - dwm config
LZS je mjesto za one koji imaju Linux bazirane sustave. Dakle i Android i Ubuntu i buduci Steambox.
Kako je gore navedeno. Linux je opce prihvaceni pojam, širi od GNUa. Danasnje Linux distre su mjesavine svega, a ne samo GNUa, dok im je Linux kernel zajednicki.
Kako je gore navedeno. Linux je opce prihvaceni pojam, širi od GNUa. Danasnje Linux distre su mjesavine svega, a ne samo GNUa, dok im je Linux kernel zajednicki.
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:

Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
- hightech
- Kontakt:
Jasno mi je sta govorite, nego negde mislim da se zanemaruje doprinos Gnu projekta, koji je jedan od primarnih matrica unixolikih sistema...
Da ne nabrajam alternative za Gnu-ove alate, ali defakto je da njih nije bilo, da bi tesko do sada nastalo sve kao celokupan sistem ...

Da ne nabrajam alternative za Gnu-ove alate, ali defakto je da njih nije bilo, da bi tesko do sada nastalo sve kao celokupan sistem ...
... šta god da učiniš ... NISI DOBRO IZRAČUNAO ...
- Abzeenth
- Site Admin
Premješteno iz podforuma Razno, u čijem opisu stoji "Razne diskusije nevezane za Linux".
Mislim da je ova tema prilično vezana za Linux.
Mislim da je ova tema prilično vezana za Linux.
-
Lutherus
Zapravo ne zanemarujemo. Nitko od nas ne umanjuje važnost GNU projekta za doprinos slobodnom softveru i to bi bez beda prolazilo u razdoblju 1991-98/99 no dana kod većine modernih distribucija po Stallmanovoj knovenciji se zanemaruju i druge licence kao i softver rađen po njima pa bi tako na distribuciji sačinjenoj od Linux kernela i MIT paketa zanemarivali upravo MIT licencu ili bi morali uvesti sasvim novu nomenklaturu pa bi imali GNU/Linux, MIT/Linux, BSD/Linux, */Linux,.... što bi dovelo do kompletnog kaosa u sustavu.
točno tako...ovako pokrivamo */Linux što bi prilično retardirano izgledalo u natpisu "*/LinuxZaSve"...ono, kk? 
neka nama našeg LinuxZaSve i svi sretni i zadovoljni
neka nama našeg LinuxZaSve i svi sretni i zadovoljni
- Vl@do
- Moderator
- Kontakt:
Shicy je napisao/la:neka nama našeg LinuxZaSve i svi sretni i zadovoljni
Moj pogled na sve to.