PDF editor ??

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: PDF editor ??

Post Postao/la Abzeenth »

Podcrtavanje, kojekakvo označavanje, komentiranje i custom bookmarks odlično podržava Okular. Jedini problem je što on ne može spremiti te promjene direktno u PDF, već ih mora izvesti u svoj .okular (Document Archive) format.

U PDF direktno može spremati Mendeley. Mendeley je free, ali nije open source, i primarna namjena mu nije editiranje PDF dokumenata, nego se radi o velikoj, skoro pa profesionalnoj aplikaciji za organizaciju istraživanja - prikupljanje, spremanje, katalogiziranje materijala koji se koriste u svrhu akademskih istraživanja. Ja sam na faksu prvo koristila Zotero (koji je open source) ali sam nedavno shvatila da je Mendeley puno moćniji, pa sam se prebacila na njega. On ti može spremati bookmarkse, komentare i označavanja koja napraviš u PDF dokumentima direktno u taj isti PDF. Barem tako piše da može :D

Ako ćeš ići još jedan korak dalje od open sourcea i koristiti skroz vlasnički softver (koji još k tome moraš pokrenuti preko Winea), uzmi PDF X-Change Viewer. Nema toga šta taj program ne može napraviti s PDF dokumentima.
stefan
Moderator
Spol: M

Post Postao/la stefan »

Abzeenth je napisao/la:Podcrtavanje, kojekakvo označavanje, komentiranje i custom bookmarks odlično podržava Okular. Jedini problem je što on ne može spremiti te promjene direktno u PDF, već ih mora izvesti u svoj .okular (Document Archive) format.
Highlightanje teksta i dodavanje notesa u Okularu sigurno radi promjene direktno na PDF-u (i sprema ih u taj PDF) i to se vidi na drugim viewerima (probano na Adobre Readeru i Foxitu).
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Abzeenth
Site Admin

Kod mene ne. :| Čak dobijem poruku da ako hoću spremiti te promjene, moram napraviti export u Document Archive format.
szbunjen

Ali sjetila sam se još jednog - Xournal može exportati u PDF iste te promjene (highlighting, notes).
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Abzeenth je napisao/la:Kod mene ne. :| Čak dobijem poruku da ako hoću spremiti te promjene, moram napraviti export u Document Archive format.
szbunjen

Ali sjetila sam se još jednog - Xournal može exportati u PDF iste te promjene (highlighting, notes).
Abz, izgleda da imaš jako staru verziju Okulara ili Popplera (<0.20) jer već više od pola godine radi umetanje oznaka direktno u PDF (od verzij 4.9.0). Vidi ovdje (piše da Kubuntu ima staru verziju popplera pa to ne radi).

Što se tiče Zotera, kad se iskoristi s BibTeX-om i LaTeX-om nema boljeg alata ;-)
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Abzeenth
Site Admin

4ndY je napisao/la: Abz, izgleda da imaš jako staru verziju Okulara ili Popplera (<0.20) jer već više od pola godine radi umetanje oznaka direktno u PDF (od verzij 4.9.0). Vidi ovdje (piše da Kubuntu ima staru verziju popplera pa to ne radi).
Krasno. Znači zaostajem za svijetom. :cry:
Koji sam ja kreten :facepalm

Hvala ti na ovoj informaciji. To znači da ću i ja morati to buildati from source, ili? :|
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Abzeenth je napisao/la:
Krasno. Znači zaostajem za svijetom. :cry:
Koji sam ja kreten :facepalm

Hvala ti na ovoj informaciji. To znači da ću i ja morati to buildati from source, ili? :|
Ili uzeti neku drugu distru :mrgreen:

Jel taj Mint koji koristiš baziran na Ubuntuu da od njih preuzima pakete? Ako jest... jako mi je čudno da još uvijek Kubuntu/Ubuntu kaskaju za ažuriranjem paketa. Kad sam zadnji put koristio Ubuntu (prije cca 7 godina), to svojstvo bilo mi je glavni "party breaker", ali sam mislio da je rastom zajednice i cijelog ekosustava taj problem prevladan... Izgleda da još uvijek nije :sokiran
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Abzeenth
Site Admin

4ndY je napisao/la: Jel taj Mint koji koristiš baziran na Ubuntuu da od njih preuzima pakete? Ako jest... jako mi je čudno da još uvijek Kubuntu/Ubuntu kaskaju za ažuriranjem paketa.
Koliko ja znam, jest. Updateove za KDE povlačim iz kubuntu-backports, ali sam sustav je zapravo Ubuntu Precise (tj. Mint Maya). Za njega izgleda više ne rade nove pakete, zato što je trenutna stabilna verzija Quantal. Iako je po Mintovom Maya LTS izdanje, skoro nikakve nadogradnje ne dolaze iz tih službenih Mintovih repozitorija, nego ja moram dodavati posebne ili koristiti Ubuntuove. :|

E sad, u Quantalovim repozitorijima postoji nova verzija popplera, ali kad dodam te repozitorije hoće mi obrisati pola sustava :facepalm Upravo sam pokušala instalirati samo poppler-related pakete za Quantal pa mi se sve strgalo, ima milijun dependencyja. Našla sam neki "neslužbeni" port popplera za Precise, vidjet ću što se može napraviti s tim. Vjerojatno ništa.

Zapravo se ne radi o zaostajanju; najnovije verzije Ubuntua uredno imaju te pakete ažurirane. Problem je u tome što se starije verzije - u ovom slučaju je to Precise - "odbacuju" odnosno zapuštaju; za njih se više ne objavljuju nadogradnje, ili se objavljuju samo neke "kritične" i sigurnosne zakrpe. Toliko o long term support, jel. :roll:
Abzeenth
Site Admin

Abzeenth je napisao/la:Našla sam neki "neslužbeni" port popplera za Precise, vidjet ću što se može napraviti s tim. Vjerojatno ništa.
Očekivano, ništa od ovog. Sad imam *poppler 0.20.2 i Okular 0.16.2, ali i dalje isto. Ne mogu ništa spremiti i prikazuje se poruka koja me upozorava na to. :(

A dobro, ništa. Ionako je ovo offtopic.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

Vjerojatno treba rebuildat okular sa novim popplerom
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Abz, to je nedostatak LTS izdanja jer ako hoćeš stabilno, onda nema najnovijih verzija i značajki koje ih prate. Mi koji koristimo "bleeding edge" imamo sve to, ali živimo na rubu :-D
Odgovori