filmovi trzaju

Audio, video, codeci...

Moderator/ica: Moderatori/ce

misterv
Spol: m

filmovi trzaju

Post Postao/la misterv »

Bok ekipa!
Koristim rosu linux (derivaciju mandrive) u kde okruženju i pokušavam si složiti neko normalno okruženje za gledanje filmova. instalirao sam vlc, mplayer i rosa ima onaj svoj defaultni rosa player.

problem je ovaj: koji god player korstio, slika svakih par sekundi trzne, neke crte se pojavljuju na ekranu. rosa bi trebala imati već instalirane codece, ali ja sam još instalirao i one pakete ffmpeg, gstreamer (nice, bad, ugly) i sve što sam mogao naći da su korisni codeci. playeri prepoznaju codece i stvarno ne znam u čemu je problem. ima netko ideju?
koristim acer laptop sa ati radeon 6400 karticom (vlasnički driveri instalirani)
Suko
Site Admin
Spol: M

Re: filmovi trzaju

Post Postao/la Suko »

Probaj ugasiti desktop efekte.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Kao prvi korak probaj isključiti kwin efekte, stisni istovremeno SHIFT ALT F12 pa vidi je li problem i dalje prisutan.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Provjeri da li ti je omogućena HW akceleracija, i ako nije onda ju uključi. Ako već je uključeno, onda je lako moguće da ima neka intereferenciaj sa desktop efektima.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
misterv

Post Postao/la misterv »

ako je "hw akceleracija" isto što i "hardware decoding", to mi je uključeno. desktop efekte sam probao isključiti, ista stvar :(
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Onda ti je do grafičke.
Probaj neku drugu distru. Možda će ti bolje raditi.
Rosa je još uvijek kvaliteta rane bete u najboljem slučaju.
misterv

Post Postao/la misterv »

ako sam instalirao catalyst i amdove drivere, kako znam da rade?
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Pišem članak na tematiku blisku naslovu ove teme , pa ako netko ima volju reći štogod o tome.

Dosta se linux korisnici žale da imaju problema sa multimedijom. Najčešće je to zato što neznaju izvršiti potrebna podešenja unutar os-a , drajvera ili plejera. Rad baziram na objašnjenjima kako to ispravno podesiti pod linuxom s razdiobom na intel-ati-nvidia razlike te usporedba sa windowsom tj kako se to tamo rješava....

Svaki naputak,ideja,mišljenje,savjet...su dobrodošli....
:-D
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

misterv je napisao/la:ako sam instalirao catalyst i amdove drivere, kako znam da rade?
Veoma jednostavno. Pokreni katalist kontrolni centar. Ako ti otvori postavke za tvoju karticu, onda ti sve šljaka. Ako ne šljaka, izaći će ti poruka da trenutni driver nije podržan/aktivan. A što se tiče trzanja filmova, moja iskustva sa amd-ovim driverima su ustvari najbolja, jer se to lako riješi u postavkama grafičke putem katalist centra ( ukoliko se pokrene ), samo pod display nađeš ono gdje piše tearfree, i zakačiš tu kučicu ( jer po difoltu nije zakačena).
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Probao sam , uz pomoć kolega koji o tome znaju daleko više od mene, obraditi taj dio vezan uz zapinjanje multimedije pod linuxom . Kratki izvadak iz članka :

Ako je u računalu Intelov čip s GPU-om ili Nvidijin GPU, dileme nema - Intel koristi VA API, a Nvidia VDPAU, bez obzira koriste li se vlasnički driveri ili open source Noveau, tako da bi korisnik trebao podesiti playere da koriste odgovarajući API.

S AMD-ovim GPU-ovima situacija je šarolika - open souce radeon driver koristi VDPAU, dok vlasnički fglrx (Catalyst) koristi VA API.

Što ako korisnikov omiljeni player nema podršku za VDPAU ili VA API, a korisnik ima čip koji koristi suprotni API? Npr. Adobe Flash Plugin podržava VDPAU, ali ne i VA API. U tom slučaju moguće je koristiti API wrappere koji prevode pozive iz jednog API-ja u pozive drugog API-ja.

Ako korisnik ima čip čiji driveri koriste VDPAU, instalacijom i upotrebom libva-vdpau-driver biblioteke (postavljanjem varijable LIBVA_DRIVER_NAME na vdpau naredbom export LIBVA_DRIVER_NAME=vdpau ) može koristiti program koji podržava VA API akceleraciju.

S druge strane, na isti način korisnik čipa čiji driveri koriste VA API može koristiti program koji podržava VDPAU, upotrebom libvdpau-va-gl biblioteke i varijable VDPAU_DRIVER (export VDPAU_DRIVER=va_gl). Varijablu je moguće postaviti globalno, po korisniku ili za pojedini session u Terminalu / pokrenuti program.

Ukoliko nekoga zanima cijeli članak :

http://www.radar365.info/2015/06/multim ... acija.html

..............
Odgovori