Preporuka za laptop
Moderator/ica: Moderatori/ce
- 4ndY
- Moderator
- Spol: M
- Kontakt:
Re: Preporuka za laptop
Na slobodnim driverima (a za Intelove grafičke oni su jedini) nažalost ne radi većina velikih 3D igara iz HIB-a jer igre koriste razne značajke OpenGL-a koje još nisu implementirane u slobodne drivere. Vjerojatno će se situacija mijenjati što će Intelovke biti prisutnije, ali za sad treba to imati na umu.
Za sve drugo, Intelovo integrirano rješenje je super i nemaš brige oko njega.
Ovaj ASUS s linka u tom cjenovnom rangu dobar je izbor. CPU je jači iz low-end ponude, ali sasvim dovoljan za većinu dnevnih aktivnosti i npr. HD video, a što se tiče igara... računaj samo na one starije.
Za sve drugo, Intelovo integrirano rješenje je super i nemaš brige oko njega.
Ovaj ASUS s linka u tom cjenovnom rangu dobar je izbor. CPU je jači iz low-end ponude, ali sasvim dovoljan za većinu dnevnih aktivnosti i npr. HD video, a što se tiče igara... računaj samo na one starije.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
-
Lutherus
Iz osobnog iskustva ASUS bi uvijek preporučil, dobri su i kvalitetni dok HP ne bi preporučil ni smrtnome neprijatelju.
Istina.
Ja doma imam Asus k50ij, koji je star cca 5godina i dalje kuca ko urica.
Jedino sto radim svake godine, je ciscenje od prasine.
S druge strane, imam Acer (neznam koji tocno model) star 6mj i jedina zamjerka je grijanje.
Ponekad se zna toliko jako ugrijat da ga vise ne mozes drzati na koljenu
Ja doma imam Asus k50ij, koji je star cca 5godina i dalje kuca ko urica.
Jedino sto radim svake godine, je ciscenje od prasine.
S druge strane, imam Acer (neznam koji tocno model) star 6mj i jedina zamjerka je grijanje.
Ponekad se zna toliko jako ugrijat da ga vise ne mozes drzati na koljenu
Evo našla sam još jedan koji odgovara zadanim kriterijima, međutim, je li ovaj i3 toliko bolji da pravda 1k kn više? Plus, čitam o pregrijavanjima te serije, glasnom radu ventilatora, hmhm. Ima li tko iskustva s tom serijom?
http://www.instar-informatika.hr/notebo ... -HD4000-09
http://www.instar-informatika.hr/notebo ... -HD4000-09
Those who stand for nothing fall for anything.
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
Ja s Inspironima nemam dobrih iskustava, prvenstveno zbog kvalitete izrade koja je očajna. Jesu cool jer znaju dolaziti u različitim bojama i nude jači hardver, ali općenito ne bih preporučio (no možda se situacija u protekelih jednu-dvije godine promijenila).
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Upišem taj model u Google, na prvoj stranici već problem, problem, problem.
Ostajem pri Asusu onda. Hvala svima na pomoći!
Ostajem pri Asusu onda. Hvala svima na pomoći!
Evo stigao laptop, za sad sve štima, nisam naišla da nešto ne radi. Kroz koji dan bit će još distri gore, pa napišem kak se ponašaju.
A evo i nešto novo što sam naučila danas: Išla sam instalirati Ubuntu 12.04 64 bita, a laptop ima UEFI. I naravno, particioniram disk kao i inače (root, home, swap, mjesto za ostale distre), i ... Ubuntu se neće pokrenuti. Vamo tamo lijevo desno, treba napraviti ovo: jednu particiju napraviti kao FAT32, veličine 200MB i kao mount point staviti boot/efi. I onda se Ubuntu pokrenuo bez beda. Ovo vrijedi za 64bitne sisteme i kada nema Windowsa.
A evo i nešto novo što sam naučila danas: Išla sam instalirati Ubuntu 12.04 64 bita, a laptop ima UEFI. I naravno, particioniram disk kao i inače (root, home, swap, mjesto za ostale distre), i ... Ubuntu se neće pokrenuti. Vamo tamo lijevo desno, treba napraviti ovo: jednu particiju napraviti kao FAT32, veličine 200MB i kao mount point staviti boot/efi. I onda se Ubuntu pokrenuo bez beda. Ovo vrijedi za 64bitne sisteme i kada nema Windowsa.
- Suko
- Site Admin
Grozno!
- drone
- Moderator
Da, ništa bez FAT32 particije
Evo s Arch Wikija:
Evo s Arch Wikija:
https://wiki.archlinux.org/index.php/UEFIBoot Process under UEFI
- System switched on - Power On Self Test, or POST process.
- UEFI firmware is loaded.
- Firmware reads its Boot Manager to determine which UEFI application to be launched and from where (ie. from which disk and partition).
- Firmware launches the UEFI application from the FAT32 formatted UEFISYS partition as defined in the boot entry in the firmware's boot manager.
- UEFI application may launch another application (in case of UEFI Shell or a boot manager like rEFInd) or the kernel and initramfs (in case of a bootloader like GRUB) depending on how the UEFI application was configured.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch