Pravila foruma PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake: Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi: [Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Posto je izasao Mint 15 XFCE hocu da instaliram njega umjesto sadasnje 14-ice.Ali,da svi fajlovi i datoteke ostanu tu,samo da se sistem promjeni,je li to izvodljivo?Kada sam instalirao ovaj Linux kreirao sam tri particije:
-home
-root
-swap
Rekli su mi da swap particiji ostavim 1,5 vise memorije nego sto ima moja RAM memorija,pa predpostavljam da je u toj particiji smjesten sadasnji sistem.Da li da onda pri instalaciji novog Mint-a izbrisem swap particiju (i stime izbrisem sadasnji mint) i onda je opet kreiram (za novi mint)? Home i root onda ne bih dirao i tako bi mi ostali podatci Jel moze to ovako?
Ja ti samo mogu reći da ti nije sistem u swap particiji, to je particija koju sistem korsiti kad nema dovoljno RAM memorije, nešto kao virtualni RAM. Ima negdje koda na portalu tutorijal o datotečnom sustavu pa možeš vidjeti gdje su sistemske datoteke. U svakom slučaju, prvo backup napravi.
Milos CG je napisao/la:Posto je izasao Mint 15 XFCE hocu da instaliram njega umjesto sadasnje 14-ice.Ali,da svi fajlovi i datoteke ostanu tu,samo da se sistem promjeni,je li to izvodljivo?Kada sam instalirao ovaj Linux kreirao sam tri particije:
-home
-root
-swap
Rekli su mi da swap particiji ostavim 1,5 vise memorije nego sto ima moja RAM memorija,pa predpostavljam da je u toj particiji smjesten sadasnji sistem.Da li da onda pri instalaciji novog Mint-a izbrisem swap particiju (i stime izbrisem sadasnji mint) i onda je opet kreiram (za novi mint)? Home i root onda ne bih dirao i tako bi mi ostali podatci Jel moze to ovako?
System ti je instaliran na "/"(root). Swap ti služi da se na tu particiju prebace podatci iz RAM memmorije, ili kad nema dosta RAM-a, ili kod hibernacije. Na home particiji su svi tvoji podatci. Sad, prvo backupiraj podatke (ili barem najbitnije), jer nikad neznaš što može da se za*ebe. Idi na čistu instalaciju, i kod odabira diskova (vidi sliku dolje)
odaberi "Something Else". Onda samo postavi na root particiju '/' (root), a ostalo postavi Swap i home particiju. Tako ti ne bi trebalo dirati home (KLIKNI CHANGE BUTTON POKRAJ - GUMBA).
Aha,ok.Ja ako uradim backup onda cu sve particije izbrisat' pa sve izpocetka,nekako mi je to milije barem dok ne savladam to particionisanje malo bolje Samo,mozda budem imao problema sa backup-om,jel' to ovaj program "Alat za pravljenje rezerve" ?
Potvrdio sa yes gdje treba i to je to. Nisam imao nikakvih komplikacija niti sam šta morao dodatno podešavati. Što nije garancija da će tebi sve proći glatko jer nemamo isti hardware niti software. Uglavnom, napravi backup svega pa probaj, ništa te ne košta.
Jedno brzo pitanje, mada se ne tice direktno verzija 14 i 15.
Dal se ovo na isti ili vrlo slican nacin moze napravit kad se upgradea sa 13. na buducu verziju 17... ciljam na LTS jel.