Hoću reći, siguran sam da ne možeš s LM 13 nadograditi odmah na LM 17, nego moraš redom nadograđivati: prvo LM 14, pa LM 15, pa LM 16 i onda tek LM 17.
Prebacivanje sa Mint 14 na Mint 15
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Prebacivanje sa Mint 14 na Mint 15
Valjda ni Sergej Bubka (iz najboljih dana) ne bi mogao skočiti s 13 odmah na 17...
Hoću reći, siguran sam da ne možeš s LM 13 nadograditi odmah na LM 17, nego moraš redom nadograđivati: prvo LM 14, pa LM 15, pa LM 16 i onda tek LM 17.
Zašto ne? Apsolutno da se može, ali je kraće napraviti instalaciju od nule a da ne spomenem koliko i kraće.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Evo, ovdje je Clem objasnio postupak nadogradnje: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2
Prošlo je već poprilično vremena otkako je objavljen taj tutorijal, ali još uvijek sadrži puno korisnih savjeta i način rada u principu je ostao isti. Međutim, zaista mi nije bilo poznato da se može preskočiti nekoliko verzija i, kao u ovom slučaju, pokušati skočiti s LM 13 na, recimo, LM 17 (kad se jednog dana pojavi!). Nova instalacija je pak nešto sasvim drugo.
Prošlo je već poprilično vremena otkako je objavljen taj tutorijal, ali još uvijek sadrži puno korisnih savjeta i način rada u principu je ostao isti. Međutim, zaista mi nije bilo poznato da se može preskočiti nekoliko verzija i, kao u ovom slučaju, pokušati skočiti s LM 13 na, recimo, LM 17 (kad se jednog dana pojavi!). Nova instalacija je pak nešto sasvim drugo.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
@ Wex - mozes pokusati prema uputama koje ti je dao rudar; i mene zanima kako bi to ispalo. Medjutim, rizik uvijek postoji jer Mint (barem onaj baziran na Ubuntuu) nije bas zamisljen za takvu nadogradnju.
Direktan, ali funkcionalan prijelaz LTS 13->17 sigurno nije moguc.
Ako se vec ne zelis zamarati s tim, a zelis relativno nov i stabilan (!) rolling release sustav, radije uzmi LMDE
Sent from my Vip Racer III using Tapatalk 4 Beta
Direktan, ali funkcionalan prijelaz LTS 13->17 sigurno nije moguc.
Ako se vec ne zelis zamarati s tim, a zelis relativno nov i stabilan (!) rolling release sustav, radije uzmi LMDE
Sent from my Vip Racer III using Tapatalk 4 Beta
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Hvala s moje strane, Calisto! Istina, upute sam samo proslijedio, a dao ih je Clem Lefebvre. Za LMDE se apsolutno slažem, naravno. Mislim da je bolje rješenje nego standardni Mint, ali ne moram biti u pravu.
takvi upgradeovi jesu mogući, ali generiraju više problema nego koristi. Što je najgore, lako je moguće da nečeš zapravo dobiti mint 17, već mint 13 sa verzijama paketa iz 17.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- calisto053
- Moderator
Re: Odg: Prebacivanje sa Mint 14 na Mint 15
Tako je, ali ne zaboravi i citav dependency hell koji te moze docekati. U teoriji je sve moguce i odlicno funkcionira, ali svejedno mislim da je Mint Ubuntu ed. nepogodan za takve zesce eksperimente. Petljanje s repozitorijima na cistom Debianu bi sigurno proslo bez ikakvih problema.shrike je napisao/la:takvi upgradeovi jesu mogući, ali generiraju više problema nego koristi. Što je najgore, lako je moguće da nečeš zapravo dobiti mint 17, već mint 13 sa verzijama paketa iz 17.
@ rudar - tvoja pogitivna iskustva su glavni razlog sto sam poceo razmisljati o LMDE i na kraju presao. Ok, ima tu i moje lijenosti oko godisnje reinstalacije, ali to je druga prica...
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Abzeenth
- Site Admin
Da, ovo je nažalost istina. Već dugo koristim Mint, ali davno sam prestala raditi takve velike "skokove" u upgradeovima jer su više puta završili loše i na kraju sam morala sve ponovno instalirati. Gubitak vremena, a košta i dosta živacashrike je napisao/la:takvi upgradeovi jesu mogući, ali generiraju više problema nego koristi. Što je najgore, lako je moguće da nečeš zapravo dobiti mint 17, već mint 13 sa verzijama paketa iz 17.
Nista... iz svega pregledanog/procitanog, najbolje onda cekat svibanj 2014 i napravit kompletan clean install. Al definitivno kad dodje Mint 17 ?Regica? cu se poigrat s takvom nadogradnjom na laptopu. Ne znam zasto, al sam brijao da postoje neke cake oko nadogradnji tih LTS verzija... osim same cinjenice sto su LTS. 
Vidjet cemo. Hvala na odgovorima!
Vidjet cemo. Hvala na odgovorima!
- calisto053
- Moderator
Svibanjski Mint (finalna verzija) uvijek izađe 25.-30.5.