Virtual workstation i linux distra
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Virtual workstation i linux distra
Nakon duge i neuspješne borbe sa MS TS i ciskom na Scientific distri 6.4, pa Wine, odlučija san provat sa virtualnom mašinom di bi drža win7 samo za potrebe terminal servera. Znači, ništa igra, ništa muzika, samo TS i print. Koja distra i koja virtualna mašina ide najbrže, i po mogućnosti stabilno? Thanks
- +Tenja
- Spol: M
Re: Virtual workstation i linux distra
Nisam najbolje skužio točno tvoju želju pa imam par pitanja. Govorimo o "Terminal Services" na Windows Server platformi? Pitam zbog odabira Windows 7 unutar virtualne mašine (nije mi jasno kako si zamislio server komponentu na desktop verziji)? Da li bi računalo na kojem bi se nalazio softver za virtualizaciju bilo korišteno od strane korisnika ili ne.
Ako je računalo dedicirano samo za možeš koristiti (KVM / XEN) s time da korištenje istih traži čitanje dokumentacije kako ne bi upao u probleme.
Ako je obično računalo na kojem će netko raditi i nužno je grafičko sučelje (desktop, kreiranje virtualnih mašina) onda uzmi VirtualBox. S čarobnjakom složiš virtualnu mašinu u par klikova mišem.
Treća solucija negdje između je korištenje distribucije bez grafičkog sučelja i korištenje VirtualBox-a kroz komandnu liniju. Npr. instaliraš Debian bez grafičkog okruženja, instaliraš VirtualBox i kreiraš virtualnu mašinu.
Malo više detalja ili želja što bi sve htio tj. kako si zamislio pa možda nađemo najbolje rješenje za tvoju situaciju.
Ako je računalo dedicirano samo za možeš koristiti (KVM / XEN) s time da korištenje istih traži čitanje dokumentacije kako ne bi upao u probleme.
Ako je obično računalo na kojem će netko raditi i nužno je grafičko sučelje (desktop, kreiranje virtualnih mašina) onda uzmi VirtualBox. S čarobnjakom složiš virtualnu mašinu u par klikova mišem.
Treća solucija negdje između je korištenje distribucije bez grafičkog sučelja i korištenje VirtualBox-a kroz komandnu liniju. Npr. instaliraš Debian bez grafičkog okruženja, instaliraš VirtualBox i kreiraš virtualnu mašinu.
Malo više detalja ili želja što bi sve htio tj. kako si zamislio pa možda nađemo najbolje rješenje za tvoju situaciju.
Trenutno radm na Win 7 spojim se ciskom VPN, ii onda kao klijent win server. To nisam uspija riješit kroz wine, odnosno, sve bloka. I sad sam mislija recimo vmware, instaliram win 7 i na njemu upogonim to. Any idea?
Trenutno radm na Win 7 spojim se ciskom VPN, ii onda kao klijent na win server. To nisam uspija riješit kroz wine, odnosno, sve bloka. I sad sam mislija recimo vmware, instaliram win 7 i na njemu upogonim to. Any idea?
- +Tenja
Cisco VPN klijent postoji i za linux, a na Windows server spajaš se putem nativnog Windows RDP klijenta. Linux klijent aplikacija s RDP podrškom ima dosta (ako ti je NLA bitan i on isto radi). Ispravi me ako sam pogriješio u shvaćanju problema. 
Problem smo locirali!
Misliš da bi to trebalo raditi bez obzira na distribuciju?
- +Tenja
Spomenuo si gore Scientific Linux, za njega ne mogu jamčiti jer nisam probao na istom, ali s vodećim distribucijama nema većih problema. Ništa te ne košta da probaš i sa SL pa podijeliš iskustvo. Ako u nekom slučaju ne uspiješ a htio bi ostati na SL distribuciji onda se javi tu pa ćemo vidjeti što se da uraditi, iako sumnjam u neke veće probleme.
Usput, postoje klijenti koji su kompatibilni s Cisco VPN klijentom ali sam naletio na pojedine konfiguracije od strane mrežnih administratora gdje iste nisu prolazile već je morao biti Cisco klijent.
Probaj pa javi
Dopuna:
Probaj prvo s kompatibilnim klijentom ako ga imaš u repozitoriju od distribucije, a onda sa službenim.
Usput, postoje klijenti koji su kompatibilni s Cisco VPN klijentom ali sam naletio na pojedine konfiguracije od strane mrežnih administratora gdje iste nisu prolazile već je morao biti Cisco klijent.
Probaj pa javi
Dopuna:
Probaj prvo s kompatibilnim klijentom ako ga imaš u repozitoriju od distribucije, a onda sa službenim.
Skinija ciska, ali pri pokretanju install skripte, traži super user acount, iako sam jedini korisnik?
Moras ga pokrenut kao root. To u terminalu radis tako da ukucas sudo prije naredbe.
"Svemo is not in the sudoers file. This incident will be reported."
nešto ne štima, mogu li se negdi dodati kao sudo korisnik?
nešto ne štima, mogu li se negdi dodati kao sudo korisnik?