mist je napisao/la:
Znam da nije do državnih službenika, ali ako se dovoljno puta pita - možda se nešto i promijeni. Ne tipkaju oni te dokumente svaki put nego su dostupni po stranicama ministarstava, i kad ih već postavljaju, nek postave i u otvorenom formatu.
Super ideja, samo što teško da će se to ikad realizirati. Jedino ako uključimo javne medije u to pa se novinari raspišu o toj temi ili nacionalne tv kuće snime nekoliko priloga.
mist je napisao/la:
I nije Windowsi-Linux, nego open document format u kojem može i noviji MS Office spremati, i koji je od 2008. norma.
Jedno je teorija a drugo je stvarni život.
Evo, ja radim u jednom jako velikom javnom poduzeću (na poslovima koji nemaju baš puno veze s informatikom), ali svi koristimo stare XP i stari Word koji ne zna raditi s docx-om. Međutim, ogromna većina dopisa koje dobijemo su u docx-u. E onda možeš mislliti kad će, uz takvu organizaciju, uvesti ODF.
mist je napisao/la:
I to nije privatna korespondencija dvoje ljudi nego službeni dokument ili tiskanica, koji trebaju firmama - privatnim u komunikaciji s tijelima državne uprave, i država ne bi smjela tražiti da privatnik ima program ili štoveć samo jednog proizvođača kako bi mogao komunicirati s državom. Za ovo postoji naziv i zakonom je zabranjeno.
Opet, jedno je teorija a drugo je stvarni život.
Kad javno poduzeće u kojem ja radim raspiše neki natječaj, firme koje se jave na njega svoje nacrte moraju dostaviti u dwg formatu, a uz to mogu i u pdf-u ali je dwg obvezan za nacrte. Dakle, onaj tko se hoće javiti na taj natječaj mora imati AutoCAD.