Open Document Format - norma

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

mist
Spol: Ž

Re: Open Document Format - norma

Post Postao/la mist »

+Tenja je napisao/la: Znam da su na spomen Windows 7 (64-bit) gledali u čudu, mogu misliti kako tek gledaju na spomen Linux-a. Ako ne griješim jedino ZABA netbanking ima službenu podršku za Linux (neka me netko ispravi ako griješim).
Pa jel potrebna službena podrška ako sve radi od prve, bez podešavanja, instalacija i doinstalacija, i to na mojoj slobodnoj Fedori (znači nemam ništa vlasničkog gore)? Dosad sam isprobala PBZ, Erste, ZaBa i RBA bankarstva.
Those who stand for nothing fall for anything.
nicky
Site Admin

Post Postao/la nicky »

mist je napisao/la:
+Tenja je napisao/la: Znam da su na spomen Windows 7 (64-bit) gledali u čudu, mogu misliti kako tek gledaju na spomen Linux-a. Ako ne griješim jedino ZABA netbanking ima službenu podršku za Linux (neka me netko ispravi ako griješim).
Pa jel potrebna službena podrška ako sve radi od prve, bez podešavanja, instalacija i doinstalacija, i to na mojoj slobodnoj Fedori (znači nemam ništa vlasničkog gore)? Dosad sam isprobala PBZ, Erste, ZaBa i RBA bankarstva.
+Tenja vjerojatno misli na e usluge za firme. Mislim da samo ZABA ima podršku za kriptografske uređaje na linuxu.
Ovi tokeni za građanstvo rade na svim distrama.
mist

Post Postao/la mist »

Hm, od poslovnih koristim Erste i HPB, i potpuno im je isto poslovno i privatno bankarstvo.

A ovi Finini certifikati... to ne radi na ničemu. Na sedmici ih uopće ne mogu osposobiti, iako je sve uredno instalirano, niš ne radi. Na XP radi tu i tamo...
Mate
Spol: M

Post Postao/la Mate »

Ufffff ovo je tema za ispalit na živce.

Ja sam ovako napravio. Otvorio sam listu za odstrel.
Na prvom mjestu je Mikromekani
Na drugom je Autodaska
Na trećem je Cisko
List closed sbatine

Lista ne služi ničemu nego samo meni umjesto apaurina.

Prije više od deset godina u firmi sam uveo službeno OpenOffice na sve strojeve(cca 70komada). Preveo sve template dot/ xlt na odt (cca 250komada) U cijeloj firmi postoji samo jedna "legalna" instalacija MSOfficea za editiranje "Calibra" dokumenta kad se pojave.
Situacija je međutim tako eskalirala da ovih dana razmišljam kako nema drugog rješenja nego ponovno uvest MSOffice.

Prljave politike iza svega ima toliko da je to neizrecivo. Hrvatske tu zapravo nema ni H.

Jedina nada je da nam draga nova matična država EU nešto poduzme, inače ništa od svega toga.
mist

Post Postao/la mist »

Evo tu ima nešto

http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska ... e-softvera
Prva faza projekta trebala bi biti uvođenje otvorenog formata u spremljene dokumente. Laički kazano, kada ljudi iz Ministarstva branitelja napišu tekst, spremat će ga u .odt datotekama, a ne standardnim MS Word .doc formatima. Zanimljivo da će se time tek ispoštovati davne odluke prijašnjih vlada, koje su se obvezale na čuvanje dokumenata u otvorenim formatima, ali sve je do sada bilo mrtvo slovo na papiru
I zaboravimo priču Windows-Linux na trenutak, jer ova priča se uvijek nekako potegne kad se spomene bilo što otvoreno, i onda krenu priče o babama koje ne znaju koristiti ništa osim WinXP i kako je prelaz na Linux skuplji od plaćanja Windowsa jer se zaboravlja trošak održavanja i edukacije i tako to...

Vlada, tijela državne uprave i slično bi morali omogućiti građanima, tvrtkama - znači svim korisnicima korištenje njenih e-usluga (bio to dokument ili neka aplikacija) neovisno o OS-u, računalu i sl. Što se mene tiče, nek imaju i MS DOS instaliran na svim računalima, ali nek ne određuju meni kao građaninu ili kao tvrtci da moram imati Internet Explorer! Ako je firmama koje su u sustavu PDV-a zakonska obveza podnositi prijavu PDV-a online putem (nema više hodanja u Poreznu), onda nek izvole omogućiti da se to može napraviti sa većine novijih računalnih sustava ili računalima sličnih uređaja (zašto ne sa tableta, ak je nekom praktično to raditi s tableta?). Ok, napravili su korak naprijed - za ePDV su se maknuli od one očajne aplikacije i prebacili se na web aplikaciju, ali i ona sama ima svoja ograničenja (verzije Jave, selektivan rad, neprepoznavanje certifikata, endless loop...). eRegos je moderna aplikacija koja radi samo u IE i boluje od istih bolesti kao i ePorezna.

Kasnije, kada ovaj prvi uvjet bude zadovoljen, možemo pričati o prelascima na neke druge OS-eve, programe i sl.

A koristi li tko od vas eZdravstveno? Čestitam, Hrvatska državo, uspjela si proizvesti program pored kojeg mi je jednostavnije uzeti papire i autom otići do Zavoda! A ova svinjarija postaje uskoro obavezna.
mist

Post Postao/la mist »

A pogledajte ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/OpenDocume ... on#Croatia

:lulz :lulz :lulz

Uglavnom, sve ovo što sam ja gore nadrobila oni su prihvatili na papiru. U praksi pojeo vuk magare.

Kada se dižu trošarine na benzin, zašto se i to ne prihvati samo na papiru? Ili kada se diže PDV?
Ma pajtonijada od države, ne znam što se uopće čudim...
calisto053
Moderator
Spol: M

Post Postao/la calisto053 »

Awww, bas si mi simpaticna kako se stalno iznova cudis ovoj nasoj banana-drzavi i njenim zakonima divljeg zapada... :zagrli

Poslano sa mog Vip Racer III koristeći Tapatalk 4
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
mist

Post Postao/la mist »

:-D

Banane izgleda rastu i istočno:

http://linog.info/iz-ugla-naprednog-kor ... o-slobodu/

Vid' čuda, i njihova vlada donijela:
Uputstvo o elektronskom kancelarijskom poslovanju („Službeni glasnik RS“, br. 102/10) donetom 24. decembra 2010. godine u kome stoji:
Format datoteke
Član 9.
Za datoteke koje čine sadržaj akta u elektronskom obliku koristi se format datoteke ISO 19005 – Electronic document file format for long-term preservation (u daljem tekstu: PDF/A).
Za priloge koji predstavljaju nacrte, predloge ili radne verzije akata, odnosno sadrže tekst za koji se može pretpostaviti da će biti korišćen za izradu drugih akata, pored formata datoteke iz stava 1. ovog člana može se koristiti i jedan od sledećih formata datoteka:
1) ISO 26300 – Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0 (u daljem tekstu: ODF);
Baš me zanima u kolikoj mjeri se njihova vlada pridržava toga, i mogu li oni što skinuti sa stranica ministarstava a da nije docx.

EDIT: :lulz :lulz :lulz
našla sam odgovor i na to pitanje!
E, sad, faktičko stanje je da se ni državne institucije ni najveći deo kompanija ne obaziru na postojeću standardizaciju tako da na sajtu državne institucije možete naći .doc ali ne i .odt.
http://linog.info/iz-ugla-naprednog-kor ... deo-treci/
:lulz :lulz :lulz
Zadnja izmjena: mist, dana/u 08 ruj 2013, 21:15, ukupno mijenjano 1 put.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovdje se zapravo spomenula dosta zanimljiva problematika: trebalo bi i sv arhivsku građu konvertirati u otvorene dokumente, a ne samo trenutne i buduće.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
mist

Post Postao/la mist »

Trebalo bi prvo provjeriti zna li itko što je odt! :lulz
(osim ona 2 jadnika što su sastavljali te nekakve nacrte interoperabilnosti)
Odgovori