Imam puno prijatelja koji obožavaju čitati knjige i to im je način da se isključe iz svijeta. Koliko vidim, i na ovom forumu ima puno ljudi koji čitaju dosta knjiga.
Ja bih volio čitati knjige ali se jednostavno ne mogu natjerati iz nekoliko razloga:
- Oduzme mi puno više vremena nego primjerice jedan dokumentarac
- Ne mogu se koncentrirati na čitanje. Iako ugasim i komp i sve, ali ako nešto nije brutalno zanimljivo, nakon 5 stranica ja već počinjem zujat i razmišljat o nečem trećem.
- Kao klinac sam bio isfrustriran lektirama koje su mi bile dosadne pa ih nikad nisam čitao nego prepisivao s neta.
Nije mi problem čitati neku stručnu literaturu (npr. o programiranju, ali isto pod uvjetom da ne prelazi 300 stranica jer mi je sve više previše. Automatski kalkuliram koliko će mi to vremena oduzeti, i da li te informacije mogu brže apsorbirati kroz neke druge kanale), ali npr. knjige koje imaju neku priču da tako kažem, to je u mojoj glavi totalni gubitak vremena. A znam kako su ljudi očarani nekim "pričama" (ispričavam se na laičkim izrazima). Moguće da imam neki poremećaj sa osjećajem gubitka vremena, ali ako je to vrijeme ispunjeno nečim korisnim onda to vrijeme ne smatram izgubljenim.
Anyway, ako imate kakvih savjeta u vezi toga, ili da mi preporučite neku knjigu koja je "mind-blowing", ili ima neku snažnu pouku (a da nema pretjerano puno stranica) da me nekako uvede u svijet knjiga, bio bih vam zahvalan.
Vjerojatno ćete me pitati koju tematiku volim. Pa iskreno, pošto nisam ništa čitao osim stručne literature, nemam nekih preferencija.
Unaprijed zahvalan