Manjaro fan club

Diskusije usko vezane uz Arch Linux i srodne distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rem
Spol: M

Re: Manjaro linux

Post Postao/la rem »

Suko je napisao/la:Nije do Manjara nego je najvjerojatnije sto su Windowsi u dual bootu s njim. A Windowsi ne postuju UTC standard i stimaju vrijeme kako njima pase.
Ima neki fix toga na netu. Treba nesto u registryu Windowsa podesiti i onda je OK sat.
Jos jedan problemcic danas pri instalaciji :D

Kad je u dual bootu sa Windows 7 sve je normala. Medjutim obrisao sam skroz Windows odnosno i C: i onu malu boot particiju i napravio samo jednu za manjaro i swap naravno. I nikako da mi boota sistem. Cak nije ni grub instaliran :zabrinut

Zato cekam 0.8.8 da vidim hocel biti isto a u medjuvremenu cu probati arch.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pa reinstaliraj Grub. To bar nije problem. ;)
trzalica

Post Postao/la trzalica »

e mislim da i ja imam sličan problem...
Na jednom starijem kompu sam pokušao instalirati Manjaro i uvijek mi na kraju javi da ručno poštimam GRUB. Uvijek napravim 4 particije: /boot, /, /home i swap. Inače nemam problema s tim ali na ovom kompu samo mali broj distribucija radi iz prve a sve ove ostale ili javljaju problem s GRUBOM ili odjednom nestane installer. Pokušavao sam sa reiserfs i sa ext4 (kojeg inače uvijek koristim) ali neće pa neće. Pokušao sam čak i sa 3 particije (bez /boot) ali onda installer nestane (kako sam i gore napisao).
Kada mi je javljalo da treba GRUB instalirati ručno pokušao sam sa RESCATUX-om ali nisam uspio...
Da li netko zna u čemu je problem i ako zna molio bih detaljno objašnjenje? jer sam danas već izgubio masu vremena i živaca oko ove banalnosti.

U upozorenju (kod prvog slučaja kada ne instalira grub) piše:
"WARNING: The grub bootloader was not configured properly! You need to configure it manually."
trzalica

Evo, pokušao sam i ovako to riješiti sa GRUB-om: http://wiki.manjaro.org/index.php?title ... Bootloader

Nije mi uspjelo na zadnjem koraku napraviti update grub-a i kada sam bootao komp ispadne mi kernel panic... :(
Ima li itko od vas lijeka za ovu muku?? :(
trzalica

nekako uspijem instalirati grub sa rescatux-om (on mi napiše da je instaliran i konfiguriran kako treba) i onda kada se treba pojaviti grub prilikom boota napiše slijedeće: minimal bash-like line editing is supported...
:( :(
Ne znam koji je vrag s tim Manjarom a baš sam htio tu distru koristiti...
rem

Post Postao/la rem »

Dobro znaci da nisam usamljen slucaj :D
Elem mislim da se ovdje jos uvijek radi o par uslovno receno djecijih bolesti kad je ova, meni i dalje odlicna, distro u pitanju. Bilo je problema od pocetka ali svaki put sa novom "verzijom" stvari su se popravljale pa vjerujem da ce tako biti i sa 0.8.8
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Trzalica, pogledaj našu dokumentaciju o GRUB-u na Wikiju:
http://wiki.open.hr/wiki/GRUB_2_za_pocetnike
http://wiki.open.hr/wiki/GRUB_2
Možda ti pomogne.
Probaj reinstalirati GRUB s neke druge distre.
trzalica

Hvala Suko! Bacit ću pogled premda znam da nisam nigdje u procesu particioniranja ili nečeg sličnog pogriješio ali možda nešto novo naučim...

Uvijek do sada kada sam nekome spašavao linux jer je GRUB "postao" nefunkcionalan ili su ga prebrisali winsi, pomagao je bez greške Rescatux. A u ovom slučaju, on instalira GRUB ali potom mi prilikom bootanja GRUB ne pokaže normalni meni nego mi kaže da je moguće unjeti naredbe i bla-bla (minimal bash-like line editing is supported...). Kada upišem naredbu boot kaže da najprije trebam pronaći/odrediti kernel?! Ne kužim kako se GRUB nije povezao sa kernelom kao i svaki drugi puta na svakom drugom računalu na kojem sam bez problema instalirao xx distribucija?!
trzalica

Pokušao sam ručno podesiti GRUB ali nije prošlo. Kada ovo upisujem vmlinuz dio nedostaje:
Ekspresno podizanje u najnoviji kernel

Naredbe unesite točno ovim slijedom. Nakon svake naredbe stisnite Enter

set root=(hdX,Y)

Ukucajte ispravnu brojku na mjesto X,Y. Vrijednost ste dobili ls naredbom. Prisjetite se da GRUB 2 broji prvi uređaj od 0, ali prvu particiju od 1.

Primjer: Ukoliko je Ubuntu na sda5 unesite:

set root=(hd0,5)

linux /vmlinuz root=/dev/sdXY ro-~ Primjer:

linux /vmlinux root=/dev/sda3)

initrd /initrd.img Odabir posljednje initrd slike
boot |Podizanje na najnoviji kernel na odabranoj particiji
Skinuo sam RC 0.8.8 ( http://manjaro.org/2013/11/04/manjaro-0 ... nline-now/ ) i nisam uspio niti pokrenuti advanced način instaliranja, jer očito zbog nekog bug-a niti ne pokrene instalaciju ali zato kada pokrenem automatsku registraciju, instalira Manjaro. E sada, naravno, nije particionirano onako kako bih ja htio ali to je bilo i za očekivati (automatski odredi /boot, / i swap) ali barem radi :P ...
Ajmo reći da sam rješio problem ali nisam baš zadovoljan jer opet nisam uspio shvatiti u čemu je kvaka...
(Vidio sam da automatksi instaler /boot particiju formatira u ext2 pa sam i to kasnije probao, pošto inače /boot formatiram u ext4 ali opet bezuspješno.)
rem

Post Postao/la rem »

Ukino dual boot i od silnih particija napravio samo /, swap i za podatke.
Ova put bez problema. Jos me zeza osvjetljenje al to cu sam rijesiti. Kao i renderng fontova.
Jednom kad sam probao manjaro i ovaj osjecaj da sve leti sve druge distribucije su mi prespore :P :D
Odgovori