4ndy je napisao/la:@retsam: ne dijelim tvoj optimizam da je ovo sasvim normalna situacija i da je oduvijek bila takva - kad stadioni dižu ruke u zrak pokazujući visinu kukuruza i viču "za dom spremni", kad se zatvaraju otkupljivaonice zlata jer je narod prodao sve što je imao, kad prolaze ovakvi regresivni referendumi, kad nezaposlenost raste, a ni vladajući ni oporba ne znaju kako obrnuti trend... daljnja tendencija može biti samo silazna. Možda, ako vrijeme provodiš u dobrostojećem društvu, možeš okarakterizirati trenutnu društvenu situaciju kao uobičajenu samo što je mediji željni ekskluzive žele "zapapriti". Ali ako zađeš malo u niže slojeve društva, vidjet ćeš da situacija nije ni malo bajna i da je takva masa lako zapaljiva ekstremističkim idejama. Zahvaljujući konzistentnom održavanju nacionalne mitologije (što je konsenzus svih parlamentrnih stranaka), mislim da će one desne ideje pasti na plodnije tlo (kao što i tendencije pokazuju).
Ne kažem ja da je to normalna situacija u drušvu, nipošto, nego kažem da nije neuobičajena za Hrvatsku. Ne znam koliko ideš po utakmicama, ali na gotovo svakoj se skandira za dom spremni (i, dakako, nitko pritom ne misli na Nikolu Šubića Zrinskoga, Gjalskoga ili Jelačića). Hrvatska je od sredine 90-ih u poslijeratnom stanju s boljim i lošijim razdobljima i tu ne treba uzroka tražiti u gospodarstvu, val ekstremizma koji se javlja kao reakcija na neka kretanja u društvu je uglavnom trenutan, a opasan može postati tek kada je usmjeren i jasno artikuliran, a nikako ne mislim da je jedna crkvenjačka inicijativa opasna jer ona nema uporište u nekoj središnjoj osobi ili stranci (bez obzira na Markićku, ja sam glasovao za, a žena mi je antipatična), nego više u tradicionalnim strukturama društva.
Ipak nijesam baš tako imućna roda da s balkona na Jelačić-placu ispijam šampanjac i naivno promatram stvarnost.
drade je napisao/la:Bez obzira na izlaznost, ovo je cisti primjer ohlokracije (iliti "tiranije mase" (mobile vulgus); od 100% ljudi koji su izasli (bez obzira na cinjenicu da je izaslo samo 2/5 glasaca ili manje), vise od 60% (masa) je nametnulo svoju moralnu tocku zrenja nad 3/5 domace populacije, u ovom, demagogijom korumpiranom obliku demokracije (ne mislim samo na LGBT prava, vec i na bilo sto drugo (npr. pitanje o dvojezicnim tablama ... i tko zna kakva ce se jos smijesna pitanja potezati u buducnosti), sto ne pase nasim vrlim, ali vrlo "selektivnim" konzervativcima).
Pa baš i nije jer je ono što ide u ustav ustavno i u skladu sa zakonom (u protivnom bi zakon bio neustavan), tako da nitko ništa nije nametnuo što već nije bilo određeno, pa tako ni moral, postoji univerzalni moral koji nije vezan ni uz čija vjerska opredjeljenja (teorija prirodnoga prava), ali zakon ionako ne ovisi o moralu nego je pisan za potrebu cjelokupne zajednice i njegov je cilj da bude prihvatljiv.
Dupin je napisao/la:Iznenađuje me količina vašeg iznenađenja.Kometari su kao da ste se,nakon poduže hibernacije,probudili u sadašnjoj hrvatskoj.Kao da ne znate da je većinu vremena ovu zemjlu vodila stranka ( ili koalicija) desnog centra.
Ja se isto čudim njihovu čuđenju.