OK, sad uviđam neke temeljne probleme koji me ponešto demotiviraju od pisanja tutoriala.
Citirat ću ih i komentirati zašto mislim da su to problemi u ovom konkretnom slučaju.
gstaraz je napisao/la:plus šta bi na njemu podesio ama baš svaku glupost koja bi mi pala na pamet bez da moram konzultirati 10 enciklopedija di se podešavanje te opcije nalazi
Na KDE-u se može podesiti jednako toliko (ako ne i više) toga kao na Gnomeu. Znam da je ovo sa 10 enciklopedija pretjerivanje u komične svrhe

, ali ipak je neizbježno čitanje određenih izvora ako se radi o korisniku koji je početnik ili koji se prvi put susreće s KDE-om.
Ne znam zašto i kad je čitanje postalo toliki nepremostivi problem?? Horde novih korisnika (evo, naglašavam da se ovo ne odnosi samo na tebe

) odustaju od rješavanja problema ili čak korištenja Linuxa (??!!) zato što im kažemo da će morati čitati man stranice ili kad im linkamo na upute na forumima.
Pa i moj tutorial bi trebalo pročitati i slijediti, neće se to sve samo napraviti

A kao kvalitetan i koristan izvor linkala bih KDE-ov User Guide, iako postoje stotine stranica i foruma s raznim savjetima. U tom vodiču je sve sistematizirano i vrlo jasno opisano za početnike. I to je samo jedan PDF, nema ih deset

Ali trebalo bi ga pročitati.
...kad sad vidim 501 widget, milion i jedna glupost koja iskoči sa desktopa koju uopče nisam želio i povrh toga još i ti "Activity"...
ja moram prokopat 1001 postavku da mu kažem da ga otvara kao običan USB
Ovo bi mogao biti problem zato što je neke stvari koje želimo napraviti nemoguće izvesti bez da koristimo widgete. Također će biti potrebno ući u System Settings i namještati neke postavke da bismo dobili izgled Gnomea. E sad, jesi li spreman na to?
Ako će ti to biti tlaka i preteško, onda se nema smisla mučiti...koristi DE koji sad imaš ili probaj neki jednostavniji. Struktura KDE-a je takva da su widgeti njegov sastavni dio. Slično kao što je u OO programskim jezicima sve objekt, tako je u KDE-u skoro sve widget

, barem što se desktopa tiče. Kužim da neki ljudi baš jako, jako ne vole widgete

, ali onda KDE nije za takve, i osjećala bih se glupo da silom inzistiram da ga koristite samo zato što ja mislim da je najbolji.
U starijim verzijama Minta kao i u sadašnjoj Mate verziji me uvjek pitalo šta da radi kad bi piknuo fotoaparat, pa mi nije ni palo na pamet da bi tako nešto trebalo napraviti...
Opet, ovo nije upućeno samo tebi, već mnogima - kad ćete naučiti da se sve mijenja?

Ovakve izjave podsjećaju na moju babu i "kad sam ja bila mlada, to je bilo ovako", "u moje vrijeme smo mi radili ovako", "prije X godina je to izgledalo ovako". Zaboravite na to. Da, prije je bilo tako, a sad je drugačije. Hardver se mijenja. Softver se mijenja. Trendovi u dizajnu se mijenjaju. Pristupi programiranju se mijenjaju. Ako prijeđete na novu distru ili novi DE, zaboravite stara očekivanja, navike, načine rada i pripremite se na promjene. Možda neće biti neke ogromne i radikalne, ali sigurno će ih biti i sigurno će zahtijevati nešto učenja i privikavanja.
Onda, da pišem tutorial ili ne?