Linux i posao - oglasi, savjeti, rasprave, iskustva

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

jurastublic
Spol: M

Re: Linux i posao - oglasi, savjeti, rasprave, iskustva

Post Postao/la jurastublic »

Osto sam bez posla pa evo i mog oglasa.
"Dresiram i socijaliziram pingvine svih vrsta, čistim povoljno pingvinske nastambe i mogu se pobrinuti za redovitu ishranu. Gentoo pingvini uz malu nadoplatu." :-D
tech_soul8

Post Postao/la tech_soul8 »

Pozdrav svima!

Evo da ne zapocinjem novu temu, a zanimaju me tudja misljenja oko slj.stvari...

Imam 26 godina i nemam radnoga iskustva u nekoj IT firmi uopce. Racunala me zanimaju jos od malih nogu tako da se bavim s njima vec neko vrijeme :-D.

Oduvijek su me zanimale mreze i administracija sustava i zelio/zelim se baviti s time. Tijekom svih ovih godina procitao sam podosta knjiga, tutoriala...o svim tim temama itd... znate vec kako to ide, plus razno razna iskustva koje sam stekao kuci eksperimentirajuci, servisirajuci racunala i mreze prijatelja, prijatelja od prijajatelja... Uglavnom prva stvar koju bih zelio reci je ta da... nisam neki ekspert, ali uz brojne knjige koje sam procitao itd... svrstao bih se mozda negdje u razred nekog srednje naprednog korisnika.

Druga stvar je ta sto me "sve" zanima. Koliko je to mozda i dobro, toliko je i lose. Tako sam se neko vrijeme bavio iskljucivo Linuxom i citao knjige, eksperimentirao itd... U svrhu boljeg razumijevanja razno-raznih tematika (mreze, internet, kompajliranje, pisanje skripti...) odlucio sam se pozabaviti programiranjem pa sam krenuo citati knjige o VBScript, HTML, CSS, JavaScript i trenutno sam na PHP-u. Krajnji cilje mi je nakon sto solidno ovladam potnjim jezikom, preci na C posto se vecina Linux koda odnosi na C. Moje ucenje programiranja traje vec neko vrijeme da ne bi netko pomislio da sam sve to savladao u 2,3 mj...

E sada...najveci problem je to sto sam vec prije naveo da me "sve" zanima. Programiranje me podosta privuklo iako sam na prvu htio ovladati samo osnovnim nekim stvarima, tek toliko da znam procitati neku skriptu ili kod i da mogu procjeniti o cemu se tu radi. Stvar je u tome da jednstavno nemam dovoljno vremena da izucavam sva ta podrucja i svjestan sam da cu na kraju morati odabrati samo jedno, a to ce zasigurno biti mreze i administracija sustava jer ipak je to moja prva ljubav :-D

No, da skratim jer sam iovako i onako vec dovoljno razduzio a i ne znam kako bih pojasnio sve to sto me muci, no zelio sam da steknete nekakvu predodzbu o meni prije nego li postavim glavno pitanje a ono glasi...

Ove godina planiram napokon upisati neki studij i pokusati doci do nekog papira koji svi toliko traze. Sto vi mislite, kolike su sanse nekome tko nikada nije bio zaposlen u IT-u, ali ipak eto posjeduje neka znanja i vjestine da mu netko danas sutra sa 29, 30 god (u najboljem slucaju) pruzi priliku za posao?

p.s - Samo da napomenem jos jednu stvar za sve one koji ce mozda procitati ovaj post, a pronadju i sebe u njemu. Kada sam bio mladji, nisam se ni trudio pokusati naci neki posao u IT-u jer sam po prirodi "perfekcionista" i uvijek sam razmisljao na nacin "Ma sigurno me nece uzet, moram procitat jos neku knjigu, ne znam dovoljno, moram ih impresionirati..." a sada vidim da mi je to bila velika greska. Znam neke ljude, prijatelje koji nisu imali pojma o racunalima, mrezema... pa danas rade u IT-u jer su se eto "naucili" tokom vremena...
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

tech_soul8 je napisao/la:Pozdrav svima!
Pozdrav i tebi :D Kao prvo - odličan post :thmbs-up

Odgovaram ti iako nemam gotovo nikakvog iskustva s programiranjem, ali vidim da imamo puno toga zajedničkog :D, recimo ovo:
E sada...najveci problem je to sto sam vec prije naveo da me "sve" zanima.
Imam isti problem, samo u drugim domenama - kod tebe su to programski jezici, a kod mene prirodni :D
Učila bih i ruski i španjolski i francuski, bilo bi kul znati i finski, a i arapski je privlačan...a vremena nema. Da ne spominjem da me jako privlači i web dizajn, pa i po tom malo čeprkam. A vremena nema. Zato treba pokušati suziti područje interesa i prihvatiti se tih stvari one at a time. U protivnom smo stalno u nekom neurotičnom međustanju "učenja" a zapravo ništa nismo naučili kak' spada.

Vidim da si ti već izabrao "svoje područje"; to je super i to ti je već jedan ogroman plus.
Ove godina planiram napokon upisati neki studij i pokusati doci do nekog papira koji svi toliko traze. Sto vi mislite, kolike su sanse nekome tko nikada nije bio zaposlen u IT-u, ali ipak eto posjeduje neka znanja i vjestine da mu netko danas sutra sa 29, 30 god (u najboljem slucaju) pruzi priliku za posao?
Mislim da su ti šanse odlične, iako nažalost ne tako odlične ako planiraš ostati u Hrvatskoj. Doduše, koliko vidim, zasad ima dosta slobodnih IT pozicija i kod nas, ali mislim da će ti biti lakše naći posao negdje vani; naravno, ako si spreman na to.

Ne moraš se brinuti zbog godina, definitivno nisi "prestar" ili tako nešto :D; probaj samo skupiti neke certifikate ili diplomu, a radno iskustvo možeš u međuvremenu pokušati prikupiti freelanceanjem (ako te to zanima, tj. ako nađeš nešto što bi mogao raditi).

Jednom kad imaš sve potrebne potvrde o obrazovanju, treba ti samo jako dobro skrojen CV u kojem ćeš istaknuti sve ono što znaš, a sakriti činjenicu da nemaš baš konkretnog radnog iskustva u branši. Pisanje CV-a se uglavnom svodi na spinanje i sraćkanje :D Pritom ne mislim da trebaš lagati ili preuveličavati svoje vještine; to apsolutno ne. Ja imam dosta mršavo radno iskustvo, a svejedno sam dobivala ponude za poslove jer mi je u CV-u bilo istaknuto točno ono što poslodavac traži - dakle, trebaš skrojiti CV posebno za svaki oglas na koji se javljaš, i to je manje-više sva mudrost. (Ili, naravno, imati neku "vezu" preko koje ćeš se zaposliti :D :kava )
p.s - Samo da napomenem jos jednu stvar za sve one koji ce mozda procitati ovaj post, a pronadju i sebe u njemu. Kada sam bio mladji, nisam se ni trudio pokusati naci neki posao u IT-u jer sam po prirodi "perfekcionista" i uvijek sam razmisljao na nacin "Ma sigurno me nece uzet, moram procitat jos neku knjigu, ne znam dovoljno, moram ih impresionirati..." a sada vidim da mi je to bila velika greska. Znam neke ljude, prijatelje koji nisu imali pojma o racunalima, mrezema... pa danas rade u IT-u jer su se eto "naucili" tokom vremena...
Ista stvar i kod mene!! Uvijek sam mislila da ne znam dovoljno, da trebam još nešto naučiti, a kad vidim kakvi sve - s oproštenjem - debili dobivaju poslove i pritom ih loše obavljaju, postane mi jasno da ne smijem više gubiti vrijeme. Puno toga se nauči upravo na poslu, radeći to za što si se dosad uglavnom samo teoretski obrazovao. Tako da mislim da se ni tu ne moraš brinuti; ako dobiješ neki posao i ne znaš baš sve što traže od tebe, sigurno te neće odmah otpustiti :D Naprimjer, jedna poznanica ne zna dovoljno dobro švedski za radno mjesto na kojem je, pa joj je poslodavac platio privatnu poduku jezika :D

Eh, sorry na blebetanju :D vjerojatno ti ovaj post nije ništa pomogao, ali nema veze - želim ti sreću :thmbs-up i sigurno ćeš dobiti bolje i korisnije savjete od ostalih forumaša.
rudar
Spol: M

Post Postao/la rudar »

Mislim da za posao ove vrste zapravo nije toliko potrebna diploma, koliko konkretno znanje. Pitanje je što točno znaš i, eventualno, želiš raditi (i to ako imaš izbora). Na ovom forumu i još ponegdje moglo se pročitati kako ni pojedini 'stručnjaci' s doktoratom iz odgovarajućeg područja ne znaju mnogo, dok 'samouki' korisnici katkad baš 'rasturaju'. Koliko znam, ni Richard Stallman nema diplomu (čovjek je započeo mnogo studija, ali nisu mu dali da dovrši nijedan; ispričavam se ako sam pogriješio). A Stallman je VEOMA zaslužan za naš današnji užitak u GNU/Linux svijetu. S druge strane, donedavni vođa Debian projekta je sveučilišni nastavnik 'u stvarnom svijetu'.
Jedan visoko školovani informatičar sigurno zaslužuje prednost u odnosu na pukog ljubitelja GNU/Linuxa. Međutim, dosta toga ovisi o konkretnoj primjenjivosti znanja koje imaš. Ako vjeruješ da će, u tvojoj dobi, koristiti 4-5 godina klasičnog studija, kreni tim putem, ali želiš li baš naći posao na temelju znanja koje već imaš, mislim da bi bilo bolje da neposredno pokušaš već sad!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

rudar je u pravu. Papiri ti zapravo znače kod dosta firmi, ali kod jako puno i ne baš pretjerano. FIrme traže konkretna znanja i iskustva, a koja je zapravo nemoguće dobiti na "kućnoj" mreži i sustavima jer se tu jednostavno ne događaju stvari kao u realnom svijetu. Ukratko, ako imaš iskustva i znanja, firma će to tako i tako na intervjuu provjeriti temeljito i nakon toga ti ponuditi posao ako vide da znaš raditi. Papiri su jedino bitni zapravo u državnim institucijama, dok privatnika ipak zanima da radiš posao. Također, IT je preširoka tema da zna sve o svemu, tako da bih ti preporučio da se specijaliziraš za nešto (recimo mreže, ili sistemski ili programiranje) ali ne i sve. Jednostavno ne možeš biti vrhunski programer i vrhunski sistemaš i vrshunski mrežaš.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
tech_soul8

Hvala svima na odgovorima pa da krenem redom... :-D
Imam isti problem, samo u drugim domenama - kod tebe su to programski jezici, a kod mene prirodni :D
Učila bih i ruski i španjolski i francuski, bilo bi kul znati i finski, a i arapski je privlačan...a vremena nema. Da ne spominjem da me jako privlači i web dizajn, pa i po tom malo čeprkam. A vremena nema. Zato treba pokušati suziti područje interesa i prihvatiti se tih stvari one at a time. U protivnom smo stalno u nekom neurotičnom međustanju "učenja" a zapravo ništa nismo naučili kak' spada.
U potpunosti se slazem s time da smo u tom nekom "neuroticnom stanju ucenja". Sto se tice web dizajna, nisam siguran da li si mislila prilikom toga iskljucivo na web dizajn ili si mislila na programiranje. Ako si mislila na web programiranje onda ukoliko te to zanima, evo s ponesto iskustva kojeg imam i u tom podrucju mogu ti preporuciti da slobodno vec danas krenes s tim :-D. HTML, CSS su tzv. markup jezici i nisu uopce problem za savladati. Sto se tice ostalih jezika prisutnih u web development-u krenes li pravim redosljedom (nesto tipa graditi kucu od temelja, a ne od krova) i uz ponesto kvalitetne literature, razno-raznih foruma i dobrih ljudi koji ce ti biti spremni pomoci, sve je moguce i nista nije ne savladivo :-D. Ukoliko si mislila na to mogu ti i sam preporuciti neke izvrsne knjige koje sam procitao i koje su me puno toga naucile.
Mislim da su ti šanse odlične, iako nažalost ne tako odlične ako planiraš ostati u Hrvatskoj. Doduše, koliko vidim, zasad ima dosta slobodnih IT pozicija i kod nas, ali mislim da će ti biti lakše naći posao negdje vani; naravno, ako si spreman na to.
Da imam fakultet, vec odavno bih slao kuci razglednice iz daleke Australije, Kanade... tako da mislim da sam ti dovoljno rekao :-D
Pisanje CV-a se uglavnom svodi na spinanje i sraćkanje :D Pritom ne mislim da trebaš lagati ili preuveličavati svoje vještine; to apsolutno ne...
U potpunosti se slazem s tim i mislim da je upravo tu moj dosta veliki problem jer jednostavno sam takav da ne znam i ne zelim izmisljati da nesto znam ako ne znam, a ono sto i znam tesko navodim jer sam nesiguran u sebe i mislim da bih SVE trebao znati iako znam da je to ne moguce :-D. U prijevodu da skratim nesiguran sam, a iskreno i nisam bas previse CV-a slao bas iz prije spomenutih razloga i onda kada te jos netko "otkanta" onda ti ubije i taj mali tracak nade koji imas...
Mislim da za posao ove vrste zapravo nije toliko potrebna diploma, koliko konkretno znanje. Pitanje je što točno znaš i, eventualno, želiš raditi (i to ako imaš izbora). Na ovom forumu i još ponegdje moglo se pročitati kako ni pojedini 'stručnjaci' s doktoratom iz odgovarajućeg područja ne znaju mnogo, dok 'samouki' korisnici katkad baš 'rasturaju'
U potpunosti se slazem sa svime osim s jednim, a to je da nije potrebna diploma :-D. Uredu, mozda zaista i nije, ali ja nemam takvih iskustava. Na koji god posao sam se pokusao javiti, poslati CV... dobio bih samo odgovor da nemam potrebnu strucnu spremu. Jednom sam cak i zvao covjeka bio i zamolio ga ako bih mogao doci na razgovor uzivo na sto mi je odgovorio da sastavim dobar CV pa da ako budem imao srece mozda bude nesto...
Međutim, dosta toga ovisi o konkretnoj primjenjivosti znanja koje imaš. Ako vjeruješ da će, u tvojoj dobi, koristiti 4-5 godina klasičnog studija, kreni tim putem, ali želiš li baš naći posao na temelju znanja koje već imaš, mislim da bi bilo bolje da neposredno pokušaš već sad!
Kao sto sam vec naveo u prijasnjem postu, definitivno nisam nikakav expert i zasigurno da ne znam mnogo toga sto se danas trazi na stvarnim poslovima jer kao sto je shrike naveo na "kucnoj" mrezi jednostavno se neces nikada susresti s nekim stvarima koje su ti potrebne na stvarnome poslu. Ali da posjedujem neka osnovna teorijska znaja koja bih mogao "lako" nadograditi kada bih se jednom zaposlio u nekoj IT firmi to vjerujem da da.

Npr. odmah nakon zavrsetka srednje skole nisam htio ici na fakultet jer nisam bio zainteresiran vec sam smatrao da mi je bolje ici polagati MCSA ispit te da cu tako lakse naci posao. Kako je prije polaganja MCSA-a bilo preporuceno da kandidati poloze tecaj za Sistemsko Administratora, odlucio sam se na to. Da skratim pricu, nisam gotovo nista naucio na tom tecaju jer sa vecinu stvari vec znao od prije iz razne literature koju sam citao. Ali jedna stvar koja me "zabolila" je bila da je na istom tom tecaju bio jedan decko koji je radio kao sistemas u brodogradilistu a nije znao sto je to DNS server i na kojem principu radi ni cemu sluzi itd...
. Također, IT je preširoka tema da zna sve o svemu, tako da bih ti preporučio da se specijaliziraš za nešto (recimo mreže, ili sistemski ili programiranje) ali ne i sve. Jednostavno ne možeš biti vrhunski programer i vrhunski sistemaš i vrshunski mrežaš.
Slazem se, to i je jedan od problem koje sam naveo, ali... Npr. s programiranjem sam bio krenuo iz nekoliko razloga i mislim da su ti razlozi dovoljno dobri da bi svatko tko se zeli baviti administracijom sustava trebao razmisliti o njima. Pa kaze:

1. Prvi skriptni jezik s kojim sa krenuo bio je VBScript. Na pocetku (u prvom srednje negdje) nisam se koristio nijednom Linux distribucijom niti sam poznavao na kojem principu GNU/Linux operativni sustavi rade uopce... Moje polje interesa su iskljucivo bili Microsoft sustavi. U jednoj od knjiga koje sam procitao autor je napisao nesto sto mi je i dan danas ostalo u glavi a glasi nekako ovako:

Administratora operativnih sustava ima mnogo, ali malo je onih pravih (dobrih) koji znaju napraviti posao brzo i kvalitetno. Jedna od stvari koje izdvajaju dobrog sys admina od mora prosjecnih je poznavanje barem jednog od skriptnih jezika.

i tako sam krenuo sa VBScript-om.

2. Jedno vrijeme sam bio na Slackware distribuciji. Vecinu stvari sam skidao sa slackbuildsa i strasno me zivciralo to sto sam pokretao tamo neke skripte itd... za koje nisam imao pojma sto rade. Isto tako prilikom kompajliranja nekog software-a zanimalo me cemu sluze svi ti header fileovi, kako je sve to povezano itd... Tako da sam krenuo bio citati o programiranju u bash-u s kasnijim ciljem da naucim i barem osnove C-a.

3. Tesko mi je sada objasniti zasto sam krenuo sa jezicima koji se uglavnom koriste u web razvoju, ali definitivno znam da mi nije zao. Jednom kada steknete sliku o svim tim tehnologijma i kada to sve povezete neke stvari vam postanu puno jasnije i lakse ih je razumijeti.

Npr. dok nisam poceo uciti JavaScript-u znao sam procitati u razno-raznim casopisima itd... da ukoliko ste paranoicni, mozete u svom web browseru isklj. podrsku za JavaScriptu i na taj nacin postici odredjeni visi nivo zastite, ali kako i na taj nacin zanacajno umanjujete funkcionalnost same web stranice itd... Naravno nisam znao o kojim funkc. je rijec ni kako sve to radi. Znao sam samo da kada bih isklj. JS da mi se nisu vise pojavljivale tamo neke reklame, prozori, animacije... Danas "znam sto je sve moguce" s JavaScriptom i cemu sluzi i sto ce se desiti ako je isklj. ili ne...

Jos jedan primjer je slj. znao sam u svojim eksperimentima instalirati Apache, PHP... i u tim knjigama su se isto tako spominjale neke stvari koje se dodatno mogu dotjerati, podesiti... ali sto mi je to znacilo kada nisam sam znao napisati neki kod u PHP-u, napraviti web stranicu i upogoniti ju na lokalnom serveru i sam testirati te neke postavke i vidjeti sto tocno znace, zasto su sigurne, zasto ne sigurne itd...

Jedan od razloga je i taj sto sam prije nego sto predjem na C htio prvo krenuti sa nizim jezicima kako bih pohvatao neke osnove i neizmjerno mi je drago sto sam se na takav pristup odlucio. Kada na manje zahtjevnim jezicima shvatite neke koncepte i na koji nacin se nesto radi itd... onda je u tezim jezicima to puno lakse pohvatati.

Uglavnom vec sam se malo i izgubio pa vise ni sam ne znam sto sa zapravo htio reci i na koji nacin to skrojiti, ali DA, zelim se jednoga dana (vec sutraaa da mogu :-D) baviti islkjucivo sistemskom administracijom i to je ono sto me definitivno zanima vise od programiranja, ali da li mi je zao sto sam malo skrenuo i u te neke druge vode? Ne, nimalo, dapace! Svjestan sam toga da ne mozes biti "strucnjak" u svemu, ali da je dobro poznavati barem osnove iz nekih podrucja to je uvijek bio moj moto. :-D
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Lako ti je to sve racionalizirati, samo je problem što recimo kod sistemašenja ima mnogo više od instaliranja apache i php paketa, a ako provodiš vrijeme učeći javascript, nečeš provesti vrijeem učeći jako puno drugih stvari niti češ ih uopće biti i svjestan. Također, skriptni jezici jesu dio sistemašenja jer ti trebaju oko automatizacije stvari, no php, javascript i slično tome sigurno nisu. Isto tako nisu funkcionalnosti web stranica, njiihovi efekti i slično tome. To je sve web dizajn.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
tech_soul8

...kod sistemašenja ima mnogo više od instaliranja apache i php paketa...
Istina, no nije da sam samo instalirao apache i php pakete, radio sam i mnoge druge stvari kao sto su npr:

- podesavanje linux racunala da radi kao router
- podesavanje routing tablica, netfilter-a, forwardiranje paketa...
- subnetiranje ip adresa
- podesvanje vlan-ova
- konfiguracija i podesavanje dhcp, dns, mail... servisa
- active directory
- konfiguracija i podesavanje RIS servera

... i jos dosta drugih stvari koje se koriste u nekom mreznom okruzenju. Mozda nisam bio naveo bas najbolji primjer i ne znam zapravo kako bih se izrazio da to bolje pojasnim. Ugl. ajmo reci nesto slicno kao tvrdnji da (vjerojatno) najbolji sys admin bi bio neki hacker. Zasto? Pa zato jer posjeduje znanja i vjestine te poznaje nacine na koji iskoristit neke od propusta u mrezi, aplikaciji... pa ce ih adekvatno tome i pravilno zastiti. Isto nesto kao i tvrdnja da bi svaki lopov bio bolji policajac od nekoga tko je izasao sa akademije. Malo mozda glupi primjer, ali eto...

Ugl. nikad nisam razmisljao na nacin da biti sys admin treba znati instalirati dhcp servis, kreirati raspone ip adresa (pool)... i to je to. Uvijek sam zelio ici i korak dalje pa me zanimalo kako se npr izvode SQL Injection napadi, a mislim da za razujevanje tako necega jako dobro ce ti koristiti znanje koje si stekao ucenjem programiranja. Prvenstveno tu mislim na PHP I MySQL, a sto se tice JavaScript-e to je bio jezik koji ponajvise odabrao zato jer nisam zelio odmah krenuti s PHP-om. To je kao da krenes uciti C, C++, a ne znas sto su to objekti, klase, metode itd... Ok, ne kazem da je nemoguce i tako krenuti i biti uspjesan, ali sigurno ce ti biti puno lakse ako prvo te koncepte pohvatas u nekom laksem jeziku nego da si krenuo odmah sa low-level jezikom.
...ako provodiš vrijeme učeći javascript, nečeš provesti vrijeem učeći jako puno drugih stvari niti češ ih uopće biti i svjestan.
Eh, da, svjestan sam toga i zato sam sada u velikim "problemima". Htio bih otici do kraja, do onoga sto sam si zacrtao (doci do C-a) ali ne zelim nista preskakat. S druge strane svjestan sam cinjenice da se ne smijem previse koncetrirat na usavrsavanje onoga sto mi nije toliki prioritet (iako me privlaci) vec da bih se trebao ponovo vratiti na Linux i administraciju sustava itd...
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

kao sysadmin ti nečeš nikada popravljati tuđi kod, niti će se tvoj posao završiti na instalaciji paketa. Instalirati paket je najlkaše, ali onda ga kasnije i konfigurirati za neko specijalno okruženje i svrhu postaje jako zanimljivo. dhcp se na serverima baš i ne koristi jer je besmislen, dhcp je više mrežna stvar (u kojme slučaju zapravo ti treba ccna/p). Također, firme inače imaju dedicirane database admine. jer gle, na tvom kućnom kompu i sustavu je tipično dovoljno recimo instalirati nginx ili apache i staviti php skriptu u dobar folder i to je to. No, jel znaš što bi uopće uradio ili koji su ti programi potrebni za ovo: trebaš imati folder dijeljen preko interneta (i to transparentno) sa redundancijom među nekoliko servera, web server konfiguriran da opslužuje najmanje 800 klijenata paralelno a da je web i dalje iskoristiv, dok se autentikacija izvršava preko odvojenog i dediciranog servera? Moja je poanta sam oda ako se želiš koncentirati na sistemašenje da zaboraviš na C, php, javascript i slično i prebaciše se na bash, grep i sed. NItko ti neće reći da porpaviš C kod, dodaš php linije i slično tome. Majstor svih zanata realno znači da češ u svemu biti u najboljem slučaju osrednji.
tech_soul8

U pravu si shrike, svjestan sam svega gore navedenoga...

A sto mislis o slj.dvije stvari:

1. Kolike su mi sanse danas sutra naci posao s obzirom na iskustvo/godine?
2. Koliko je pametno koncetrirati se samo na Linux i u potpunosti zanemariti Microsoft ili paralelno uciti obadvoje?
Odgovori