Dual boot windows 8.1 i manjaro
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
Veseli
- Spol: M
Dual boot windows 8.1 i manjaro
Imam instalirane windowse 8.1 i zelio bih instalirati manjaro xfce, pa me zanima da li moram instalirati manjaro sa UEFI ili ne moram?
"He who commands the future, conquers the past" - KANE -
- pribon
- Spol: M
Re: Dual boot windows 8.1 i manjaro
Nisi napisao da li je u pitanju laptop ili PC. Evo kako sam ja uradio na laptopu Toshiba Satelite L875D-S7332:
Izvrsio sam restart laptopa i pritisnuo tipku F2>Main>Security i tu sam nasao Secure Boot i stavio Disabled zatim sam u
Advanced>System Configuration pritisnuo Enter i tu sam pronasao Boot Mode ( kod Windows 8.1 stajalo je UEFI Mode a ja sam za instaliranje linuxa stavio CSM Mode) zatim sam otisao na Boot> i tu sam sa F5 i F6 tipki podesio da mi USB bude na prvom mjestu. Pritisnuo sam ESC i potom pritisnuo F10 i Enter. Nakon restarta ubacio sam USB i nakon podizanja instalirao Manjaro.
Kad hocu da koristim Windows 8.1 pritisnem tipku F2 i u System Configuration>Boot Mode podesio na UEFI Mode> ESC i na kraju F10 i Enter.
Izvrsio sam restart laptopa i pritisnuo tipku F2>Main>Security i tu sam nasao Secure Boot i stavio Disabled zatim sam u
Advanced>System Configuration pritisnuo Enter i tu sam pronasao Boot Mode ( kod Windows 8.1 stajalo je UEFI Mode a ja sam za instaliranje linuxa stavio CSM Mode) zatim sam otisao na Boot> i tu sam sa F5 i F6 tipki podesio da mi USB bude na prvom mjestu. Pritisnuo sam ESC i potom pritisnuo F10 i Enter. Nakon restarta ubacio sam USB i nakon podizanja instalirao Manjaro.
Kad hocu da koristim Windows 8.1 pritisnem tipku F2 i u System Configuration>Boot Mode podesio na UEFI Mode> ESC i na kraju F10 i Enter.
Det hindrar inte att vi säkrar framtiden!