MP3HD

Audio, video, codeci...

Moderator/ica: Moderatori/ce

netko_namo

MP3HD

Post Postao/la netko_namo »

http://www.all4mp3.com/Learn_mp3_hd_1.aspx

* mp3HD is a lossless audio codec (100% bit-exact replica of CD tracks)
* Backward Compatible to mp3
* File extension .mp3
* Bitrates for music approximately 500 to 900 kbps rates (similar to other lossless codecs), depending on genre
* Embedded mp3 track and the mp3HD file share the same id3 metadata
* Encoding parameters (e.g. bit rate), ancillary data and meta data of embedded mp3 track are under control
devil

Re: MP3HD

Post Postao/la devil »

se ko sjeca mp3pro? e pa tak budemo i o mp3hd pricali za koju gpodinu. tesko da ce zazivjet ovo jer- vece je, podrzava samo winamp, a malo ko ima tolko kvalitetan audio sustav na racunalu da bi se kuzila tolka razlika da bi se opravdala velicina.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Zapravo, istrazivanja pokazuju da se vise nemoze otkriti razlika iznad 192 kbit/s (izmedju wav i mp3)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

istrazivanja na svekolikom pucanstvu ili na nekim uredjajima?
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
DoDo
Spol: M

Post Postao/la DoDo »

Nisam neki stručnjak za audio codece, no jednom razgovarah s frendom na tu temu i rekel mi je da je .ogg zapravo puno bolji format od .mp3-a. Tj. .ogg nudi puno bolju kvalitetu zvuka za istu veličinu fajla, odnosno puno manji fajl za istu kvalitetu reprodukcije kao mp3. Problem je u tome da je puno kompleksniji algoritam kompresije, pa je potrebna veća procesna moć prilikom slušanja .ogg fajla. Na običnom računalu se to uopće ne primjećuje, no problem se javlja kod mp3 playera. Naime, ti uređaji nemaju dovoljno jake procesore za dovoljno brzo dekodiranje .ogg formata. S druge strane, .mp3 format je puno jednostavniji, ali zato nudi puno manju stopu kompresije. Budući da danas memorija nije problem, većina proizvođača radije podržava samo .mp3 u svojim playerima, no neki mobiteli s jačim procesorima (Symbian platforma, iPhone) ne bi trebali imati problema s reprodukcijom .ogg formata.

Ovaj mp3HD mi se čini premoćnim za portabilne mp3 playere, tako da vjerojatno neće zaživjeti, kao što nije zaživio ni mp3Pro (isti razlog, ako se ne varam). Običan mp3 će još dugo biti standard, a .ogg je obećavajuć jer je otvoren.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
Markec

Post Postao/la Markec »

krajem 3 mj su objavili da je razvijen novi mp3
http://www.bug.hr/vijesti/mp3-bez-gubitaka/95970.aspx
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

mp3 vs ogg vs wav je testiran na audiofilima (više puta) sa profesionalnom opremom. Nema razlike iznad 192 kbit/s.
Ogg nije obećavajuć baš zbog tog jačeg procesorskog zahtjeva.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

shrike je napisao/la:mp3 vs ogg vs wav je testiran na audiofilima (više puta) sa profesionalnom opremom. Nema razlike iznad 192 kbit/s.
pa nemam pojma na kakvim je to audiofilima testirano jer ja doma cujem razliku na svom entry level sustavu i to na mp3-icama koje sam sam kodirao sa original cd-a u 256kbit-a, a slusao sam i na mocnijim sustavima.
prvo sto se dogpodi kod kompresije je da ti visoki malo iskoce iz zvucne slike. ok, to se da i korigirati sa boljim alatima, ali onda dobijes onaj suhi "kompjutorski" zvuk.
ok, to sve dosta ovisi i o vrsti glazbe, izvoru originala, nacinu kodiranja i kvaliteti produkcije originala, ali razlika se uglavnom cuje i na 320kbps i razlika je sve cujnija sto je oprema na kojoj slusas bolja.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
DŽINGIS KAN

Post Postao/la DŽINGIS KAN »

Uočljivo je to itekako na "nešto" kvalitetnijim sustavima npr. lampaški SE audio sustav sa kvalitetnim CD-playerom i zvučnicima. Takvo što je potrebno da bi se uživalo u glazbi (pogotovo klasičnim žanrovima), i onda vam ne pada na pamet skidati Betovena.mp3 i slušati na kompjuterskim zvučnicima. Ni 320kbps nije dosta u usporedbi sa originalnih 1411, pa se onda kaže da Betoven "ne valja". Sve ovisi koji žanr se sluša: za techno je dovoljno 128. Ali tko će, pobogu, dati 100.000 kn za audio sustav??? I onda ste još prisiljeni kupovati original CD-je. Bitnu ulogu ima i slušaočev sluh, netko zamjećuje razliku, netko ne, svatko je jedinka za sebe; ali bi se razlika trebala uočiti na kvalitetnijim muzičkim linijama, a to opet zavisi o dubini džepa i tako u nedogled.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Nemoras imati neznam kakav sustav da bi cuo razliku, sjesam se prije imo neke jeftine 2.1 zvucnike a kada sam kupio logitech z4 koji nije da su uopce nesto posebno izbriso sam skoro pola mp3-ca koliko su lose bile a na onim jeftinim zvucnicima se uopce nije cula razlika. Ne mogu si zamisliti da imam neki kvalitetan sustav...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori