[RIJEŠENO] Pc ne želi Linux

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JoLe
Spol: M

Re: Pc ne želi Linux

Post Postao/la JoLe »

Imao sam sličan problem. Pokušaj, ništa ne košta: http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 8&start=20

pozz
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

@Zel Uneec
Problem je što nemam gdje provati pface svi koriste laptop (mogu u servis). A ono što ću provati je Hirens boot ili neki drugi pa da vidim za hdd.

Postaviću slike kasnije kako izgleda matična (kao da je juče kupljena :-D )
E nije mi jasno ovo: prošli put kad sam provao tako distre, jedina koja je radila live na tom pc je Gparted i Macpup (na RAM su radile, a Gparted nzm da li sam ga podigao jednom i bez na RAM)
Hvala vam na odg, kad sve ovo isprobam javiću!
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Mogao bi se kladiti da ti je u banani ili napajanje ili grafička jer sam i sam imao sličan problem i grafička je bila ta koja ih je stvarala. Jedan moj frend je imao problem baš identičan tvome i kada je zamjenio napajanje sve ok a komp i dan danas radi ko' urica! :)
Zel Uneec
Kontakt:

Post Postao/la Zel Uneec »

Cooleech je napisao/la:Loši sektori nebi trebali uzrokovat restartanje. Po meni, najprije je do napajanja. Eventualno matična kojoj su kodenzatori u klincu.
ooo, uzrokuju, uzrokuju... nedavno sam imao jedan takav laptop na servisu, imao je Windows 7 gore, stalno se restartirao; podignem novi sustav, krenem instaliravat updateove, odjednom restart i u loop; kasnije uspijem instalirat updateove, ali instalacijom idućih updateova opet restart i u loop; podignem live Mint, podigne se super; krenem bilo što radit s diskom, random restart - nekad prije, nekad kasnije... na kraju sam uspio nekako spasiti bitne podatke, a Disk utility je pokazao bad sectore; no, kasnije opet nisam uspijevao ni podići live neki Linux, kad sam očistio disk (pobrisao particije i sve) i čim kreiram nove particije, više se ni live Linux nije htio podići...

zamijenio hard i nakon toga sve OK
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Instalirao sam Ubuntu 8.10 i instalacija je prošla bez problema :sokiran , otvorio meni 2 puta i zamrznuo se, ništa ne reaguje. Nisam uspio doći ni do fajla u etc/..., podignuo Win XP, a on radi kao podmazan, ni da zašteka. U google chrome sam otvorio 14 tabova, još par programa otvorio, ponašao se kao da ima i3 procesor, :sokiran :bjezi , nije se uopšte gasio. E neznam, dok ne nabavim djelove, neću više pametovati ovdje :-D
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Ne moraju bad sektori biti jedini uzrok problema s diskom. Može biti elektronika, firmware, kontroler na matičnoj...

Mogu samo ponoviti ono što sam napisao. Od nagađanja nema ništa. Treba testirati komponentu po komponentu. Vjerojatno je samo jedna problematična, ali nekad se dogodi da ih je više. To bude uglavnom ako je napajanje problematično pa uništi još ponešto u kompu.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Mali update:

Postavljen je novi HDD. Sada mogu podići LIVE, što prije nisam mogao, ali čim nešto kliknem, ili nakon 1 min, odmah me prebaci u login screen, i tako u krug. Razlog što sam promijenio prvo HDD je što je stari počeo da bruji i nije mogao da podigne ni jedan OS, tj. odmah je izbacao greške.

Primjetio sam da kad palim PC (kućište mi je sa jedne strane bilo otvoreno), kao da zavarniči kod utora za USB (zadnja strana).

Ovo mi je ujedno i projekat za HTPC (kupovinom ostalih komponenti), ali to mi nije sad žurba.
Krunoslav

Post Postao/la Krunoslav »

Ja bi reko da je problem u drajveru na nvdiju. Imao sam iste simptome sa Debijanom i starijom grafičkom karticom, on se upali, ali čim nešto pipneš (otvoriš) zamrzne se i jedino ga možeš restartat. Trebaš starije drajvere - nove distribucije šalju prenove drajvere, a Ubuntu 8 (vjerojatno) prestare ili nedovoljno dobre.

https://packages.debian.org/unstable/ke ... nel-source

P.S.
ja sam problem riješio s legacy driverom - eto kompjuter ferca ko švicarac
Zel Uneec
Kontakt:

Post Postao/la Zel Uneec »

Sad kad ti je riješen problem s HDD-om, mislim da je Krunoslav u pravu i da ti je preostali problem grafika. Ako te prebacuje na login screen što god da radiš, vjerojatno je da se krši neki grafički library, tj. da ne može dobro vrtjeti grafičko sučelje koje si odabrao, zbog loših drivera.

Jesi li probao više grafičkih sučelja - Gnome, KDE, XFCE, neki drugi - događa li se u svima isto? Također, jesi probao proprietary legacy drivere?
vision
Spol:

Re: [RIJEŠENO] Pc ne želi Linux (napajanje!)

Post Postao/la vision »

Cooleech, majstor si!
Svima ostalima se zahvaljujem na pomoći rješavanju ovog problema (sada ide rješavanje drivera za Nvidiu)

Postavljeno je novo napajanje i pc normalno radi, provao sam Linux Lite i rezolucija je ok, ali o grafičkoj nema informacija, imam oko 60 distri, pa ću nešto naći :hihi
Dodajem još da je PC star 8 god, zamijenjeni su HDD, RAM i napajanje, nzm u kakvoj je stanju matična i hoće li ona vrisnuti.
Ovdje ću i dalje nastaviti dok kompletno ne riješim problem.

@Krunoslav
@Zel Uneec

Ranije nisam nikako mogao otvoriti ni jedan fajl, u tekstualnom modu mi je isto zamrzavao pc, kada stignem provaću.
Odgovori