LibreOffice Writer vs. Win Word: kako urediti fusnote
Moderator/ica: Moderatori/ce
- vision
- Spol: ♂
Re: LibreOffice Writer vs. Win Word: kako urediti fusnote
@rudar
Ako ti se predlažu drugi programi, moglo bi se probati sa Calligrom?
Ako ti se predlažu drugi programi, moglo bi se probati sa Calligrom?
Hvala na prijedlozima. Sve je to lijepo i dobro, ali ne želim drugi program za obradu teksta. LO je izvrstan i ostajem s njim. Nadam se da će se uskoro naći rješenje za ovaj problem. Eto, baš me čudi što brojeve tih bilježaka ispod teksta ne mogu "označiti" i prilagoditi... . To se, doduše, ne može označiti (zacrniti ili poplaviti) ni ako je snimljeno u .odt formatu. Možda je to putokaz ka rješenju. Ne znam. 
- Abzeenth
- Site Admin
Možda postoji neka ekstenzija za LO kojom bi se to moglo napraviti?
http://extensions.libreoffice.org/extension-center
EDIT:
Jesi li ovo već probao i je li pomoglo?
http://extensions.libreoffice.org/extension-center
EDIT:
Jesi li ovo već probao i je li pomoglo?
press F11 to open Styles and Formatting window (Stylist for short);
select tab Character Styles;
right click on Footnote Characters, select Modify;
a new window opens, select Position tab and set Superscript;
Postidjela si me, Abzeenth...
Sva sreća da se u mračnom rudarskom kopu ne vidi rumenilo na licu. Kažem, postidjela si me jako, jer ja kao pravi gotovan lijepo sjedim, bavim se svojim poslovima i kao da čekam vrijedne i pametne ljude da riješe moje probleme. Baš mi je neugodno i priznajem javno. Istina je da sam se radije šlepao posuđujući od drugih MS Word i računala za slanje teksta, nego da se opet probijam kroz one labirinte pitanja i odgovora na službenim stranicama LO-a. Sve do sada nedostajala mi je Arijadnina nit. Jednom sam, istina, pokušao na forumu LO Srbija, ljudi su me tamo uputili da sve funkcionira u formatu .odt, ali mi nisu znali pomoći s formatom .doc. Evo, s tobom sam sad po prvi put nešto postigao.
Dakle, u pravu si, ponavljam postupak ako još nekog zanima. Otvorim tekst, u njemu bilješke, pa onda F11, što otvara sa strane izbornik Styles and Formatting. U njemu biram Character Styles (drugu opciju po redu s lijeva na desno), u njoj pak Footnote Characters, pa desni klik i Modify i zatim Position: Superscript. Učinak trenutan: broj fusnote ispod teksta pokorno seli nagore, od glavnog broja postaje željena potencija i kad se zatvori tekst... tamo i ostaje!! Nevjerojatno. Baš me stid... Preostaje samo još provjeriti na printeru i na MS Wordu (za svaki slučaj), čim se pruži prilika.
Istina, kad počnem pisati novi dokument i unesem prvu fusnotu, njezin je broj opet glavni (Normal), no ponovim gore opisanu proceduru i sve se prilagodi i prilagođeno ostaje. Veoma sam zadovoljan i puno ti hvala. Možda rudar jednom naleti na dijamant koji ustreba dami...
Dakle, u pravu si, ponavljam postupak ako još nekog zanima. Otvorim tekst, u njemu bilješke, pa onda F11, što otvara sa strane izbornik Styles and Formatting. U njemu biram Character Styles (drugu opciju po redu s lijeva na desno), u njoj pak Footnote Characters, pa desni klik i Modify i zatim Position: Superscript. Učinak trenutan: broj fusnote ispod teksta pokorno seli nagore, od glavnog broja postaje željena potencija i kad se zatvori tekst... tamo i ostaje!! Nevjerojatno. Baš me stid... Preostaje samo još provjeriti na printeru i na MS Wordu (za svaki slučaj), čim se pruži prilika.
Istina, kad počnem pisati novi dokument i unesem prvu fusnotu, njezin je broj opet glavni (Normal), no ponovim gore opisanu proceduru i sve se prilagodi i prilagođeno ostaje. Veoma sam zadovoljan i puno ti hvala. Možda rudar jednom naleti na dijamant koji ustreba dami...
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Odlicno rjesenje, zahvaljujem! 
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Abzeenth
- Site Admin
Nema na čemu. Eto, javite kako je prošlo s printanjem i u Wordu...nažalost, nekako očekujem da će se u Wordu opet poremetiti.
Ja sam jutros sjela za računalo, otvorila forum i pročitala ovu temu od početka da vidim u čemu je točno problem. I onda se bacila u istraživanje misleći "j***mu sve, ovo moramo danas riješiti", tako da je baš super da je ovo upallio, jer da nije, morali bismo dalje rudariti Internetom u potrazi za rješenjima
Inače se s tim stilovima daju čuda napraviti, može se kreirati razne predloške za različite vrste dokumenata, spremati postavke za cijeli dokument ili samo paragrafe pa ih selektivno primjenjivati...ali ja to ništa nisam savladala
to mi je nekako viša razina korištenja LO-a, pa ga ja i dalje koristim kao noob, samo za pisanje teksta, a čim negdje zapne s malo naprednijim uređivanjem, moram guglati. 
Ja sam jutros sjela za računalo, otvorila forum i pročitala ovu temu od početka da vidim u čemu je točno problem. I onda se bacila u istraživanje misleći "j***mu sve, ovo moramo danas riješiti", tako da je baš super da je ovo upallio, jer da nije, morali bismo dalje rudariti Internetom u potrazi za rješenjima
Inače se s tim stilovima daju čuda napraviti, može se kreirati razne predloške za različite vrste dokumenata, spremati postavke za cijeli dokument ili samo paragrafe pa ih selektivno primjenjivati...ali ja to ništa nisam savladala
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: Odg: LibreOffice Writer vs. Win Word: kako urediti fusno
Same here...Abzeenth je napisao/la:to mi je nekako viša razina korištenja LO-a, pa ga ja i dalje koristim kao noob, samo za pisanje teksta, a čim negdje zapne s malo naprednijim uređivanjem, moram guglati.
Jednostavno nemam volje iz pocetka uciti citav LO paket. Kad zapnem na takvoj banalnosti koja me nervira, osudjen sam na googlanje.
Imam osjecaj da su gotovo sve najcesce koristene funkcije uvijek zakopanje negdje duboko iza 3 padajuca menija u prozoru za podesavanje sa 7 tabova medju 100-ak opcija...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Upravo sam završio probno printanje teksta i sve je u redu!
Brojevi fusnota ispod teksta (uvijek naglašavam: ispod teksta, jer brojevi u samom tekstu ne predstavljaju nikakav problem) su pravilno isprintani. Provjera u Wordu nije još stigla, ali moram priznati da je i ovo što sam dobio iznad očekivanja. Doista više ne vidim nikakvu razliku između teksta obrađenog u MS Word i LO Writer, barem u domeni u kojoj radim sam.
Abzeenth, veliko ti hvala. I za volju, i za znanje!
Zamolio bih samo na kraju za informaciju gdje si pronašla ovo rješenje i kako si formulirala upit, jer i to treba znati (ja nisam uspio).
Brojevi fusnota ispod teksta (uvijek naglašavam: ispod teksta, jer brojevi u samom tekstu ne predstavljaju nikakav problem) su pravilno isprintani. Provjera u Wordu nije još stigla, ali moram priznati da je i ovo što sam dobio iznad očekivanja. Doista više ne vidim nikakvu razliku između teksta obrađenog u MS Word i LO Writer, barem u domeni u kojoj radim sam.
Abzeenth, veliko ti hvala. I za volju, i za znanje!
Zamolio bih samo na kraju za informaciju gdje si pronašla ovo rješenje i kako si formulirala upit, jer i to treba znati (ja nisam uspio).
- Abzeenth
- Site Admin
Guglala sam libreoffice footnote numbers, rješenje je bilo predloženo na nekom forumu, stvarno se ne sjećam na kojem, a ja sam ga još dodatno testirala na svom računalu.rudar je napisao/la:Zamolio bih samo na kraju za informaciju gdje si pronašla ovo rješenje i kako si formulirala upit, jer i to treba znati (ja nisam uspio).
Sjajno! Dakle, to je zasad sve s ovim problemom... 
Provjerio sam i s MS Word 2010: brojevi bilježaka pod tekstom OSTAJU onakvi kakvi trebaju biti (Superscript, a ne Normal). To je u redu.
Provjerio sam i s MS Word 2010: brojevi bilježaka pod tekstom OSTAJU onakvi kakvi trebaju biti (Superscript, a ne Normal). To je u redu.