Dual monitor problem (treperenje)
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Dual monitor problem (treperenje)
treperenje nije stvar rezolucije nego refresh ratea. instaliraj program arandr i tako si to podesi (ako možeš)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
zvir
- Spol: M
Ok, ovo je ona varijacija gdje su sva tri izlaza spojena na Intelicu. Vidite kako se Nvidijica predstavlja kao 3D controller? Na konfiguracijama gdje je direktno spojena na neki od izlaza, predstavlja se kao VGA compatible controller, isto kao Intelica. Također, u xrandr ispisu vidimo da X registrira sva tri (četiri? Ne znam što je DP1?) izlaza, dok to nije slučaj u onoj drugoj verziji (kao recimo kod mene, ne mogu natjerati HDMI da radi).
Uglavnom, ovakva situacija bi trebala raditi out of the box. xrandr kaže da je sve postavljeno kako treba. Jesi li eliminirao mogućnost da nešto nije u redu s monitorom? Pokušaj ga priključiti na neki drugi komp pa vidjeti treperi li još uvijek. Postoji li neki ritam u treperenju ili je nasumično? Trepere li boje ili svjetlina?
Uglavnom, ovakva situacija bi trebala raditi out of the box. xrandr kaže da je sve postavljeno kako treba. Jesi li eliminirao mogućnost da nešto nije u redu s monitorom? Pokušaj ga priključiti na neki drugi komp pa vidjeti treperi li još uvijek. Postoji li neki ritam u treperenju ili je nasumično? Trepere li boje ili svjetlina?
Beware of programmers who carry screwdrivers.
Na windows 7 nema treperanja. Instalirao sam program arandr, ali ne vidim u njemu razliku od funkcije "System settings"-display, ako treba napisati određeni .conf tu baš nemam vještine.
Treperenje je uvijek horizontalno i samo se lomi slika po tim horizontalama, Npr interesantno je koji godi operativni sustav nikad se ne lomi kad bi u SM playeru pustio film. Sad sam također primjetio da je na manjoj rezoluciji manje treperenja -1280x960, tj. samo na toj na ostalim manjim rezoulcijama ekran treperi do razine ne mogućnosti gledanja.
Treperenje je uvijek horizontalno i samo se lomi slika po tim horizontalama, Npr interesantno je koji godi operativni sustav nikad se ne lomi kad bi u SM playeru pustio film. Sad sam također primjetio da je na manjoj rezoluciji manje treperenja -1280x960, tj. samo na toj na ostalim manjim rezoulcijama ekran treperi do razine ne mogućnosti gledanja.
-
zvir
Znači, nema treperenja kad pustiš film? Zanimljivo.Dummie je napisao/la:...interesantno je koji godi operativni sustav nikad se ne lomi kad bi u SM playeru pustio film...
Molio bih te da pokušaš nešto. Rebootaj komp. Kad se pojavi GRUB menu, umjesto da lupiš enter da se stvar boota, pritisni 'e'. pojavit će se nekakav tekst editor. nađi liniju koja počinje s 'linux'. Nešto ovako, ne mora nužno biti isto:
Kod: Označi sve
linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=978e3e81-8048-4ae1-8a06-aa727458e8ff quiet splashTakođer, molim da nam pošalješ izlaz naredbi
dpkg -l | grep -i nvidiaKod: Označi sve
dpkg -l | grep -i i915Beware of programmers who carry screwdrivers.
Ovaj prvi dio mi ne uspijeva. Ne loada mi grub menu ni kad sam ga pokušao aktivirati kroz terminal.linux /boot/vmlinuz-linux root=UUID=978e3e81-8048-4ae1-8a06-aa727458e8ff quiet splash
Upit mi vraća:dpkg -l | grep -i nvidia
ii nvidia-common 1:0.2.83 amd64 transitional package for ubuntu-drivers-common Slijedeći zapis mi ništa ne vraćadpkg -l | grep -i i915
-
teorijavelikogpraska
Vidim nitko dugo nije ništa napisao na ovu temu. Možda si i riješio problem. Ali ako nisi, evo nekih mojih razmišljanja.
Neznam kako će se ovo odraziti na optimus tehnologiju. Nisam imao nikakav doticaj s njom u praksi, osim što sam čitao. Ali nebi trebalo uopće smetati s obzirom da je integrirana ( osnovna ) intel grafika.
Horizontalno treperenje ili kako si napisao lomljenje slike horizontalno, kao što je netko već napisao ima veze sa refresh rate i to je softverski problem ( driver ). negdje sam čitao da nastaje uslijed toga što se slijedeći frame učitava u bafer, a da se prethodni još nije uklonio. To se zove video tearing. Lako ga je riješiti, ali trebaš si napraviti xorg.conf datoteku. U odjeljku intel češ jednostavno dodati opciju tearfree "true". Intelov driver podržava tu opciju. Ja sam si tako riješio spajanje na fullhd tv. Slika je nakon te intervencije ko staklo i na laptopu i na TV-U. ako si zainteresiran probati, "najavi se ".
Neznam kako će se ovo odraziti na optimus tehnologiju. Nisam imao nikakav doticaj s njom u praksi, osim što sam čitao. Ali nebi trebalo uopće smetati s obzirom da je integrirana ( osnovna ) intel grafika.
Horizontalno treperenje ili kako si napisao lomljenje slike horizontalno, kao što je netko već napisao ima veze sa refresh rate i to je softverski problem ( driver ). negdje sam čitao da nastaje uslijed toga što se slijedeći frame učitava u bafer, a da se prethodni još nije uklonio. To se zove video tearing. Lako ga je riješiti, ali trebaš si napraviti xorg.conf datoteku. U odjeljku intel češ jednostavno dodati opciju tearfree "true". Intelov driver podržava tu opciju. Ja sam si tako riješio spajanje na fullhd tv. Slika je nakon te intervencije ko staklo i na laptopu i na TV-U. ako si zainteresiran probati, "najavi se ".
Pokušavam danas cijeli dan s konfiguracijom xorg.conf i raznim opcijama od "tearfree" pa do etc, ali ne uspijevam. Primjetio sam jednu stvar. Kad sam spojio laptop na drugi monitor radilo je bez ikakvih problema. Kolega je ustvrdio da je problem do tog jer mi kod kuće monitor koji spajam na laptop ima refresh rate 59.9 a laptop 60 hz što izaziva tear. Mogu pejstat svoj xorg.conf, ako treba?
LVDS1 connected primary 1366x768+1680+0 (normal left inverted right x axis y axis) 344mm x 194mm
1366x768 60.0*+
1360x768 59.8 60.0
1024x768 60.0
800x600 60.3 56.2
640x480 59.9
VGA1 connected 1680x1050+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 459mm x 296mm
1680x1050 59.9*+
1280x1024 75.0 60.0
1280x960 60.0
1152x864 75.0
1024x768 75.1 70.1 60.0
832x624 74.6
800x600 72.2 75.0 60.3 56.2
640x480 75.0 72.8 66.7 60.0
720x400 70.1
Moja xorg.conf datoteka
- Privitak/ci
-
- xorgconf.txt.zip
- (1.35 KiB) Preuzeto 148 puta.
-
teorijavelikogpraska
pogledao sam tvoj xorg.conf, ali prije toga nešto o refreš rate. Nisam baš stručan po tom pitanju ( napominjem da iznosim samo ono što sam pročitao ), a pročitao sam da refreš rate nije fiksna vrijednost, već pokriva više vrijednosti tipa od/do vrijednosti. Tako da mislim da odstupanje od 0,1 nebi trebalo biti problem.
U tvom xorg-u se vidi da ti se sistem uopće ne podiže sa intelovim driverom, već sa modesetings driverom. Tako da ako si u tom obliku koristio opciju tearfree, to nije moglo imati nikakvog utjecaja. To se vidi po oznakama card0, card1, card2, itd. Sistem se podiže sa onim driverom koji ti je pod card0.
Moj prijedlog: jednostavno probaj u odjeljak koji ti je "intel", promijeniti na card0.....tako češ sistem podići sa intelovim driverom. Jedino moraš paziti da ti se ne dupliraju oznake "card". To nije dozvoljeno. I onda u odjeljak "intel" dodaj Option "TearFree" "True". Restartaj i kod slijedećeg podizanja sistema će ta promjena imati neki učinak. (dali će stvarno i pomoći, neznam, ali takva su pravila).
Ovako otprilike ( vidiš da sam ti zamijenio card2 u card0). ali moraš i onda odjeljak modesetings postaviti umjesto card0, na card2. da ti se ne duplira.
kad to napraviš, javi kako je prošlo.
ako sam pomogao dobro, ako ne žao mi je.
U tvom xorg-u se vidi da ti se sistem uopće ne podiže sa intelovim driverom, već sa modesetings driverom. Tako da ako si u tom obliku koristio opciju tearfree, to nije moglo imati nikakvog utjecaja. To se vidi po oznakama card0, card1, card2, itd. Sistem se podiže sa onim driverom koji ti je pod card0.
Moj prijedlog: jednostavno probaj u odjeljak koji ti je "intel", promijeniti na card0.....tako češ sistem podići sa intelovim driverom. Jedino moraš paziti da ti se ne dupliraju oznake "card". To nije dozvoljeno. I onda u odjeljak "intel" dodaj Option "TearFree" "True". Restartaj i kod slijedećeg podizanja sistema će ta promjena imati neki učinak. (dali će stvarno i pomoći, neznam, ali takva su pravila).
Section "Device"
### Available Driver options are:-
### Values: <i>: integer, <f>: float, <bool>: "True"/"False",
### <string>: "String", <freq>: "<f> Hz/kHz/MHz",
### <percent>: "<f>%"
### [arg]: arg optional
#Option "NoAccel" # [<bool>]
#Option "AccelMethod" # <str>
#Option "Backlight" # <str>
#Option "DRI" # <str>
#Option "ColorKey" # <i>
#Option "VideoKey" # <i>
#Option "Tiling" # [<bool>]
#Option "LinearFramebuffer" # [<bool>]
#Option "VSync" # [<bool>]
#Option "PageFlip" # [<bool>]
#Option "SwapbuffersWait" # [<bool>]
#Option "TripleBuffer" # [<bool>]
#Option "XvPreferOverlay" # [<bool>]
#Option "HotPlug" # [<bool>]
#Option "ReprobeOutputs" # [<bool>]
#Option "XvMC" # [<bool>]
#Option "ZaphodHeads" # <str>
#Option "VirtualHeads" # <i>
#Option "TearFree" # [<bool>]
#Option "PerCrtcPixmaps" # [<bool>]
#Option "FallbackDebug" # [<bool>]
#Option "DebugFlushBatches" # [<bool>]
#Option "DebugFlushCaches" # [<bool>]
#Option "DebugWait" # [<bool>]
#Option "BufferCache" # [<bool>]
Identifier "Card0"
Driver "intel"
Option "TearFree" "True"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSectionkad to napraviš, javi kako je prošlo.
ako sam pomogao dobro, ako ne žao mi je.
-
teorijavelikogpraska
dopuna prethodnom tekstu:
Kad sam jednom prijatelju odradio instalaciju na kompu, također mi se požalio nakon dva dana, da prilikom spajanja na hdtv ima problema sa lošom slikom na tv-u (titranje ). Bila je ista stvar kao i kod tebe ( sistem se podizao sa modesetings, a ne sa intel driverom ). Nakon što sam mu sredio stvari na način kao što sam tebi predložio u prethodnom tekstu, slika na tv-u mu je bila kristalno jasna, bez treperenja. Tako da mislim da će i kod tebe upaliti.
Kad sam jednom prijatelju odradio instalaciju na kompu, također mi se požalio nakon dva dana, da prilikom spajanja na hdtv ima problema sa lošom slikom na tv-u (titranje ). Bila je ista stvar kao i kod tebe ( sistem se podizao sa modesetings, a ne sa intel driverom ). Nakon što sam mu sredio stvari na način kao što sam tebi predložio u prethodnom tekstu, slika na tv-u mu je bila kristalno jasna, bez treperenja. Tako da mislim da će i kod tebe upaliti.