Repozitoriji

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Abzeenth
Site Admin

Re: Repozitoriji

Post Postao/la Abzeenth »

rkaracic je napisao/la: I još pokoje pitanjce. Malo me zbunjuju ovi pojmovi debian based, ubuntu based tralala

Evo recimo, Elementary OS Luna. Ona je bazirana na Ubuntuu 12.04 LTS.

Jel to znači da su oni uzeli Ubuntu 12.04 LTS i maknuli iz njega unity, programe, postavke itd. pa ubacili svoje alternative i sve to podesili da lijepo izgleda i funkcionira ? Znači nešto slično što proizvođači smartfona rade sa svojim verzijama Androida. I dalje je to android ispod, ali je manje više svaki detalj promijenjen i prilagođen.

Ili sam možda u krivu i stvar je zapravo dublja od ovoga ?
Ovo si dosta dobro skužio :D. Manje-više je tako; upućeniji bi se bolje izrazili i detaljnije to opisali, ali u osnovi se radi o tome - Ubuntu je "ispod haube", a razvijatelji su stavili novi DE, možda drugačiji set osnovnih aplikacija ili kodeke.
Pitam ovo jer me zanima, ako je Luna temeljena na 12.04, onda svi programi koji rade na 12.04, moraju raditi i na Luni ili ? (ako vidim u nekom repozitoriju pakete za 12.04, mogu biti siguran da će raditi na Luni)
Da, trebalo bi raditi bez problema. Tako je i na Mintu.
rkaracic
Spol: M

Post Postao/la rkaracic »

E hvala puno na info (i na pohvali. Volim kad me netko pohvali :D ).

Znači DE-ovi su kao i launcher aplikacije na Androidu ? Oni su samo površinski sloj, ne sežu dublje u sustav i način kako sustav radi ?

Najviše su me DE-ovi zbunjivali. Mislio sam da bi se zbog njih mogla javljati nekompatibilnost.
Abzeenth
Site Admin

rkaracic je napisao/la: Znači DE-ovi su kao i launcher aplikacije na Androidu ? Oni su samo površinski sloj, ne sežu dublje u sustav i način kako sustav radi ?

Najviše su me DE-ovi zbunjivali. Mislio sam da bi se zbog njih mogla javljati nekompatibilnost.
Hm, pa nisu baš "samo površinski sloj". DE ti je cijeli GUI koji vidiš dok koristiš računalo - desktop, ikone, prozori, paneli...promjena DE-a utječe na promjenu svega tog.

Možda ti ovo pomogne: https://en.wikipedia.org/wiki/Desktop_environment

Osim toga, velik broj osnovnih aplikacija dolazi s DE-om - npr., kad instaliraš KDE, nećeš dobiti samo Plasmu (desktop, widgete, panele...) nego i cijeli skup K-aplikacija :) (mail klijent, browser, file manager, text editor, konzolu...). Svaki DE obično ima svoj file manager, konzolu, start izbornik i text editor, to su onako neke osnovne aplikacije koje ti trebaju za rad na sustavu. DE osigurava da možeš odmah početi koristiti računalo kad ga instaliraš, da ne moraš tražiti i posebno instalirati sve te aplikacije.

Ne razumijem baš na kakvu nekompatibilnost misliš. Možeš imati instalirana 2 ili više DE-ova na jednoj distribuciji i prebacivati se između njih prilikom logina u sustav. Aplikacije koje su pisane za KDE mogu se koristiti i na GNOME-u i obrnuto, samo možda neće baš najljepše izgledati ako nemaš instalirane one dodatke za popravak izgleda Qt/Gtk aplikacija.
rkaracic

Malo sam se ja krivo izrazio. Pod površinski sloj sam i mislio na GUI (mozak mi ne radi najbolje na poslu. Hmmm, možda zato satnica ne raste ?).

Skužio sam što si mislio/la reći (ne piše ti spol u profilu pa moram biti spreman na obje solucije :D ).

Jel bi mi znala/ao (pazi kako sam sada prvo žensku opciju stavio, a gore sam prvo mušku. Da nebi ispao seksist bla bla) reći malo više o update-anju kernela ručnim putem ?
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Abz je ženskog spola ;)

Poslano s moga džepnog televizora koristeći Tapatalk
Abzeenth
Site Admin

O kernelu ti ne bih ništa savjetovala jer je to s jedne strane dosta osjetljiv posao, a s druge zato što nemam baš nekog iskustva s tim. Jednom sam probala instalirati neki jako novi kernel na svoj Mint...i nije baš dobro završilo :D Mislim, lako se to riješi, samo bootaš neki stari koji radi, ali ne znam dovoljno o tome da bih ti mogla napisati nešto korisno. Zato sam i preskočila to pitanje u tvom postu :hihi

Srećom, na forumu ima korisnika koji se razumiju u to, pa možeš pričekati da ti odgovore. Ili još bolje, pretražiti forum, sigurno ima starijih rasprava upravo o tome. Ova tema je započeta o repozitorijima, a ovim pitanjem se dosta udaljuješ od toga, pa ako želiš raspravljati dalje o kernelima, možda da otvoriš novu temu za to (ako ti nijedna postojeća ne pomaže).
rkaracic

U pravu si, zastranio sam malo od početne teme.

Htio sam iskoristiti navalu koja je nastala pošto sam se šokirao kad sam vidio toliko odgovora u relativno kratkom roku. I was popular :D :D

Malo ću prekopati forum po tom pitanju, ali ću vjerojatno imati još ohohoo pitanja pa ćemo to u nekoj drugoj temi ispitivati :)
abaddon

Post Postao/la abaddon »

Ja bi se nadovezao na početnu temu s jednim pitanjem. Što se događa ako koristimo PPA za program koji je dostupan i preko službenog repozitorija? Može li doći do konflikta i koji izvor u tom slučaju ima prednost? Npr kada u terminalu upišem naredbe za update/upgrade, povlaći li pakete sa PPA ili repo-a?
zole052

Post Postao/la zole052 »

abaddon je napisao/la:Npr kada u terminalu upišem naredbe za update/upgrade, povlaći li pakete sa PPA ili repo-a?
novija verzija ima prednost uvjek a konflikata nema, barem nisam nikada dozivio u puuno godina koristenja... uvjek se moze nesto desiti ali nisi ti te srece :)
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

zole052 je napisao/la:
abaddon je napisao/la:Npr kada u terminalu upišem naredbe za update/upgrade, povlaći li pakete sa PPA ili repo-a?
novija verzija ima prednost uvjek a konflikata nema, barem nisam nikada dozivio u puuno godina koristenja... uvjek se moze nesto desiti ali nisi ti te srece :)

Tako je, nova verzija ima prednost osim ako nije drugačije podešen prirotiet repozitorija ili individualnih paketa.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori