Ubuntu 14.04. AMD VGA problem

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Litsea
Spol: Ž

Re: Ubuntu 14.04. AMD VGA problem

Post Postao/la Litsea »

Nakon instalacije i reboota X se i dalje ne može podići.

Loading extension GLX
(EE)
Fatal server error:
(EE) atiddxProbe: fail to probe intel VGA device(EE)
Litsea

Post Postao/la Litsea »

Maknut nomodeset iz gruba i stvar izgleda radi. X se diže i rezolucija se može povećati. :thmb-up
Postoji li nekakav test koji bi dao definitivan odgovor da li je driver uredno instaliran ili ne?

Tnx svima
JH-IM
Spol: M

Post Postao/la JH-IM »

Litsea je napisao/la:Maknut nomodeset iz gruba i stvar izgleda radi. X se diže i rezolucija se može povećati. :thmb-up
Postoji li nekakav test koji bi dao definitivan odgovor da li je driver uredno instaliran ili ne?

Tnx svima
Klikni na krajnje desnu ikonu u taskbaru i odaberi About This Computer, tamo piše graphics. Također potraži AMD Control Panel u programima i iz konzole pogledaj xorg.conf jer mislim da proprietary driver tamo napiše konfiguraciju, unesi:

cat /etc/X11/xorg.conf

Ako sada sve radi editiraj prvi post i dodaj [RIJEŠENO].
Litsea

Post Postao/la Litsea »

Hvala za savijet. Kad prijatelj informatičar to provjeri javim/o. Nažalost nije sve baš štimalo...

No sada sam uočila drugi problem, kada želim izvaditi usb stick ne postoji opcija safely remove.
Išla sam malo surfati i koliko sam shvatila, to je bug. Može li se on nekim updateom riješiti i ako da koliko brzo mogu očekivati da se pojavi?!
Zaista ne mogu svako malo riskirati sve podatke na stick-u.
Prije ovog sam imala 12.04. LTS verziju, a ona je imala pak vječne probleme s wireless-om (nakon redovnog update-a).
Obzirom da ne živim sa informatičarom, a novi laptop sam kupila prije svega 7 mj., nisam niti sanjala da će već biti potrebne intervencije (5 njih do sad!)! Postoji li neko 'idealno' rješenje tj. OS koji će nakon redovne instalacije (koju samostalno mogu/ znam napraviti) i update-a raditi besprijekorno i udaljiti me od intervencija informatičara naredne bar 2-3 god, a da je kompatibilan sa mojim računalom (evo konfig.: http://www.dell.com/support/home/us/en/ ... figuration ).

U nadi da postoji takav OS unaprijed zahvaljujem
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Litsea je napisao/la:Hvala za savijet. Kad prijatelj informatičar to provjeri javim/o. Nažalost nije sve baš štimalo...

No sada sam uočila drugi problem, kada želim izvaditi usb stick ne postoji opcija safely remove.
Išla sam malo surfati i koliko sam shvatila, to je bug. Može li se on nekim updateom riješiti i ako da koliko brzo mogu očekivati da se pojavi?!
Prije ovog sam imala 12.04. LTS verziju, a ona je imala pak vječne probleme s wireless-om (nakon redovnog update-a).
Obzirom da ne živim sa informatičarom, a novi laptop sam kupila prije svega 7 mj., nisam niti sanjala da će već biti potrebne intervencije (5 njih do sad!)! Postoji li neko 'idealno' rješenje tj. OS koji će nakon redovne instalacije (koju samostalno mogu/ znam napraviti) i update-a raditi besprijekorno i udaljiti me od intervencija informatičara naredne bar 2-3 god, a da je kompatibilan sa mojim računalom (evo konfig.: http://www.dell.com/support/home/us/en/ ... figuration ).

U nadi da postoji takav OS unaprijed zahvaljujem
Ovisi valjda o chipsetu, ja nemam na 14.04 nikakve probleme sa USB stickovima i vanjskim diskovima, ni drugi laptop na kojem je instaliran nema tih problema. Safely remove nemaš na desnom kliku u launcheru ili u Nautilusu? Jer i iz njega možeš unmountati. Je ti radiš redovno updateove? Provjeri je ti sve up to date:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Što se OSa tiče najbolje ti je ostati na ovome što jesi, druge distribucije su najčešće kompliciranije a Ubuntu derivati kao Mint su bazirani na istom kernelu i dobivaju u biti iste updateove pa što se tiče neke podrške za hardver ne dobivaš ništa prebacivanjem na Mint. Što se tiče problema sa grafičkom to možeš okriviti AMD :-D To je nova grafička i nije još podržana kako treba open source driverom a proprietary driveri od AMDa variraju od verzije do verzije. Ironično ali ako imaš AMD koji je podržan open source driverom onda je bolja opcija od Nvidia grafičke.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Litsea je napisao/la: No sada sam uočila drugi problem, kada želim izvaditi usb stick ne postoji opcija safely remove.
Ako postoji opcija "unmount" ili "odmontiraj", to ti je isto kao i "safely remove".
Litsea

Post Postao/la Litsea »

Ne postoji unmount opcija, samo eject, ali s njom se nista ne desava... (na launcher-u)

Ne znam sto je nautilus, mislim proguglala sam i vidjela da je dio tog gnom-a (koji se meni uopće ne sviđa i jaaako bi voljela kada bi moj novi laptop radio bez njega), ali ne kuzim se dovoljno...

Ne znam niti sto je chipset, ni kernel, ni open source driver, ni proprietary driver stoga teško da sam u potpunosti shvatila što mi želiš reći...

Sve je update-irano i upgrade-ano.

P.s. na 12.04. lts sam normalno imala safely remove u launcher-u.
zole052

Post Postao/la zole052 »

Litsea je napisao/la:Ne postoji unmount opcija, samo eject, ali s njom se nista ne desava... (na launcher-u)

Ne znam sto je nautilus, mislim proguglala sam i vidjela da je dio tog gnom-a (koji se meni uopće ne sviđa i jaaako bi voljela kada bi moj novi laptop radio bez njega), ali ne kuzim se dovoljno...
ta opcija eject ti unmounta usb i mozes ga slobodno iskljuciti nakon toga

nautilus je file manager, program koji ti sluzi za vidjeti stvari na disku, na ubuntu se sada zove "Files"
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
blast beat

Post Postao/la blast beat »

Eject ti je dovoljno, preko njega se stick "raskači". A nautilus je taj fajl menadžer koji koristiš, i ovaj koji dolazi uz ubuntu je njihov prilagođeni, nije direktno iz gnome-a, tako da ne moraš da brineš. :) Na kraju krajeva, da bi koristila gnome programe, ne moraš koristiti gnome okruženje. Tako da ne moraš obraćati pažnju kom okruženju pripadaju programi.

EDIT: zole me preteče. :)
Litsea

Post Postao/la Litsea »

ali vidi što kažu ovdje: http://askubuntu.com/questions/463214/s ... untu-14-04 i ovdje: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1239087

kad odaberem eject, led i dalje svijetli i čini se kao da ga i dalje "vrti". na 12.04. se led ugasio i trancsend maknuo (sa safely remove)

i to naravno nije sve, uspjela sam zatvoriti transcend prozor i više ga ne mogu pronaći, dakle samim time ne mogu niti eject-ati... pface
Odgovori