Totalni početnik - ubuntu 13.10

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
ovako_
Spol: M

Totalni početnik - ubuntu 13.10

Post Postao/la ovako_ »

Instalirao sam dakle ubuntu 13.10.
Molim vas za razumjevanje, jer je meni ovo puno novo oko instaliranja raznih programa.
Nije kao npr. na xp-u gdje skineš program, run i on odradi svoje. Ovdje se nalaze nekakve "šifre", nekakve "mape" za instaliranje programa u ubunti.

Nemojte me razočarati pa da se predomislim i da odustanem od ovog pc operativnog sistema.

Zamolio bih vas da ovdje navedete teme ako su već bile, gdje se govori detaljno.. kad kažem detaljno, mislim kao djetetu od 10 godina da se objašnjava postupak instaliranja npr. skype, chrome browser i eto ostali programi za koje vi smatrate da su među prvima u instaliranju kod većine korisnika. A ako nisu bile neke od dotičnih tema, onda ko zna i može, neka navede postupak.
Nemam trenutno ni jedan progam instaliran, jer ne znam kako.

Znači, ovdje je jako bitan naglasak da se detaljno ili školski objasni, kako se instaliraju pojedini programi. Naravno i odakle se skidaju ti programi.

Hvala vam na trudu. Ne sumnjam da će mnogima ova tema znatno olakšati pristup ubuntu programu.
shicy

Re: Totalni početnik - ubuntu 13.10

Post Postao/la shicy »

kod ubuntua imaš "Software center" iz kojeg biraš programe koje želiš i klikneš na Install :)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Najvaznije je znati koristiti trazilicu na forumu. Ona otkljucava brojne tajne koristenja ubuntu programa.
ovako_

Post Postao/la ovako_ »

shicy je napisao/la:kod ubuntua imaš "Software center" iz kojeg biraš programe koje želiš i klikneš na Install :)
Hvala. Već sam instalirao jedan ili prvi program. Otkud sam znao da to ima :-D

Ali hoću li naći npr. skype ili chrome, net meter i dr. tamo, hm, pitanje je sad? Ako mi neki program treba a ne nalazi se na listi, šta da činim?
ovako_

Post Postao/la ovako_ »

Suko je napisao/la:Najvaznije je znati koristiti trazilicu na forumu. Ona otkljucava brojne tajne koristenja ubuntu programa.
Pokušao sam, ali naziva različitih, te linuks ovakav, te onakav, te ovo te ono.. helem, uglavnom su problemi koji su daleko od 'početnih koraka'. Zato sam se i odlučio da otvorim temu. Neću sigurno biti jedini koji će imati ovakve vrste problema.

p.s. hehe nasmija me slatko tvoj post :thmb-up
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Imas na naslovnici link na nas wiki. Tamo imas dosta o instalaciji programa na Linuxu. I opcenito dosta teksta za pocetnike.
ovako_

Post Postao/la ovako_ »

Može li samo kratko pitanje ili odgovor, postoji li ili kakva je razlika između linuxa i ubuntu? A evo idem na taj wiki, valjda se neću "slupati" u smjerovima koja ću tamo naći.
shicy

Post Postao/la shicy »

wiki je napisan dosta razumljivo. postoji razlika između linux i ubuntu, a ta je da je linux samo jezgra operacijskog sustava koja komunicira sa hardverom, a ubuntu je samo jedna od mnogih distribucija, tj operacijskih sustava baziranih na linux jezgri ;)
ovako_

Post Postao/la ovako_ »

Super, bravo. Hvala.

Gledam malo prije početni sadržaj na wikiju, i haman je to to što meni treba.
dupin

Post Postao/la dupin »

To što tebi treba je Ubuntu 14.04, jer će za 13.10 isteći podrška, ako već nije. Nastavi koristiti USC i ne bi trebao imati problema sa instaltcijom programa.
Nema veće religije od istine!
Odgovori