izaso ubuntu 9.04

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

zlatkoA
Spol: M

Re: izaso ubuntu 9.04

Post Postao/la zlatkoA »

Pustite Ubuntu. Nije on loš.
Ma nisam reko da je loš(iako nije baš sjajan)- pustite ga da vrisne :nee
A što se tiče da je bolji od xp -a ,eeeeeee nebih ja mjeno XP za 10 ubuntua :D
I am the one and only....
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

zlatkoA je napisao/la: A što se tiče da je bolji od xp -a ,eeeeeee nebih ja mjeno XP za 10 ubuntua :D
Ne bi se složio s tim, a mislim da nisam jedini koji tako razmišlja.
Ali, svako može slobodno koristiti ono što mu više odgovara.
Neko voli Linux, neko Windowse ...
DoDo

Post Postao/la DoDo »

zlatkoA je napisao/la: A što se tiče da je bolji od xp -a ,eeeeeee nebih ja mjeno XP za 10 ubuntua :D
Koristim solo ubuntu već više od godinu dana (dakle ne dual boot, nego solo ubuntu i xp u vboxu) i slažem se s tvojom tvrdnjom. XP je nekak "dovršeniji", ali jaaako podložan virusima (zbog čega moram onda stavljati antiviruse koji su toliko spori da windowsi više nisu za korištenje).

Zato mi je nekak optimalna konfiguracija ubuntu i xp u vboxu koji je u internoj mreži sa hostom, a full izoliran od interneta. Brz ko munja, nema nikakvih servisa, troši svega 100 MiB RAM-a i boota ispod 25 sec. Nema antivirusa jer nije ni na koji način ugrožen od virusa...
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
zole052

Post Postao/la zole052 »

Sta znaci ako vrtim xp u virtualboxu netrebam imati nikakve antiviruse, antispywaree, antiovo, antiono...?
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
DoDo

Post Postao/la DoDo »

zzankola je napisao/la:Sta znaci ako vrtim xp u virtualboxu netrebam imati nikakve antiviruse, antispywaree, antiovo, antiono...?
Točno, ali ako windowse izoliraš od interneta (ugasiš sve virtualne mrežne u opciji "network" ili još bolje (kako je kod mene): definiraš jednu mrežnu za NAT, ali isključiš opciju "cable connected" - tada su windowsi izolirani od interneta, a kad trebaš neki program updateati, samo u vboxovom trayu klikneš na ikonicu od mreže i uključiš kvačicu pokraj virtualne mrežne - windowsi to tada skuže kao "cable connected" i spoje se na net. Čim završiš s updejtom, disconnectaš virtualni kabel i windowsi su opet sigurni od napasti s interneta. Po meni, ovo je fenomenalna stvar!). Ukoliko surfaš internetom iz virtualnih windowsa, onda ti nema koristi od xp-a u vboxu - isto su podložni zarazama kao da su normalno instalirani.

E i da: nemoj direktno štekati nepoznate USB-e u xp. Isto znaju biti zaraženi. Možeš ak si siguran da usb stick nije zaražen, a ak nisi, onda skopiraj fajlove u linux, provjeri s nekim linux antivirusom (koji btw. traži winviruse), i ak je sigurno, dopusti xp-u pristup tom fajlu.

Ovakvu razinu kontrole nisam do sad nikad imao nad windowsima.
Caius

Post Postao/la Caius »

malo podpitanje, koristim ubuntu vec duze vrijeme (opcenito za bilo kakav rad), a isto tako koristim i xp (ali samo za igre), na istom su hdd kao dual boot. ugl. htio sam se rijesiti xp-a potpuno pa sam probao igrati preko wine-a ali to bas i ne radi kako treba, e sad htio sam probati gore spomenuti Vbox i u njemu instalirati xp. pa bih molio za pomoc koje bi od tog troje bilo najbolje (dual boot, linux sa wine-om ili linux sa virtualbox-om)
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Caius je napisao/la:malo podpitanje, koristim ubuntu vec duze vrijeme (opcenito za bilo kakav rad), a isto tako koristim i xp (ali samo za igre), na istom su hdd kao dual boot. ugl. htio sam se rijesiti xp-a potpuno pa sam probao igrati preko wine-a ali to bas i ne radi kako treba, e sad htio sam probati gore spomenuti Vbox i u njemu instalirati xp. pa bih molio za pomoc koje bi od tog troje bilo najbolje (dual boot, linux sa wine-om ili linux sa virtualbox-om)
Ako koristiš XP za igre, onda dual boot. Ako ga koristiš za bilo što drugo što ne koristi intenzivnu grafiku, onda xp u vbox (xp u vbox-u ima relativno sporu 3D akceleraciju, a radi nešto sporije nego "prava" instalacija, no usprkos tome, ako tamo ne staviš antiviruse, onda radi brže od većine instalacija windowsa).
Caius

Post Postao/la Caius »

koristim xp iskljucivo za igre i nista drugo. ugl. hvala na savjetu.
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

Bravo DO-Do je kao i uvjek genijalac - svaka čast stvarno cool stvar :thumbs2
Je kod winsa je zbilja i ujek problem taj prokleti internet sa kojeg vrebaju 1000 sranja.
ali što se operativnosti tiče nema boljeg garant.
Nisam ja neki ultra fan winsa nego samo kažem kako je.
I am the one and only....
speedy
Moderator

Post Postao/la speedy »

nekontam ja stvarno kakvu vi to operativnost vidite u winsima da je bolje od linuxa ili OSx,,,,,,

pa bas zbog posla sam i presao na linux ne zbog virusa i ostalih gadosti to sam lako rjesavao ali na linuxu mi je workflov totalno drugaciji sve brze i kvalitetnije mogu obavit nego na winsima jedino mi je Hibernacija s winsa nedostajala na ubunteku ali u 9.04 je i to dobro sredeno tako da sad i nema minusa koji se mogu prikacit iskljucivo OSu,,,,,,, sav software sa neradi itd ide proizvodacima hardwarea i softwarea nemoze se linux krivit sa Photoshop neradi na njemu ili sto Ati ima prelose drivere za svoje grafe......
Odgovori