Cooleech je napisao/la:Kao guest user ne možeš administrirat sustav, to je normalno. Ulogiraj se kao root i promijeni password korisnika kojeg trebaš ...
mislim da smo (frend windowsas i ja) to bili probali i da nije islo, pa se ja sad sama ne usudim opet čačkat po passw.
vision je napisao/la:Kupovati novi laptop zbog ovog problema je meni totalno

(znam da problemi nerviraju i da svatko hoće ono što kupi da mu radi).
i meni isto, ali nakon toliko maltretiranja, ako će mi htjeti vratiti novac, uzeti ću drugi (nemam pojma koji) u nadi da će taj raditi...
jurastublic je napisao/la:
Nažalost u stvarnosti, to je pitanje (ne)sreće. Isto kao i bilo koja nova stvar, može se pokvariti nakon mjesec dana a može raditi godinama bez kvara. Također i OS, svejedno koji. Malware, virusi, driveri, greške u updateima, greške na disku, prašina, pregrijavanje, kablovi, napajanje... Pogreške i neupućenost korisnika su posebna liga. Evo ja sam prekjučer opet morao popravljati windowse na laptopu moje rođakinje po treći put otkada ga ima (virusi). Srećom je linux u dual bootu radio pa nije ostala bez računala.
Moj ti je savjet da pronađeš nekoga tko se dobro kuži u računala da pogleda što to ne štima s laptopom. Ako ti već naplaćuje, ne plaćaj dok nije složeno kako bog zapovida.
nisam sigurna da kuzim, zar to nije problem nekompatibilnosti OS i komponenti računala?
prije sam imala staro stolno računalo, windows xp i osim što je bilo staro i sporo (jer je staro) sve je više-manje radilo bez nekih intervencija...
redovni update-i, particije, antivirusni, minimum dodatnih aplikacija, registry cleaner, ...
rečeno mi je da linux os ne treba antivirusni pa ga niti nemam. jel to ok?
također je na odluku o ubuntu-u OS (a ne windows) utjecala činjenica da 70-godišnja mama poznanika koristi ubuntu!
e sad je li meni negdje nešto promaklo?
mogu li ja sa svojom razinom informatičke (ne)pismenosti (ne znam raditi u terminalu -mislim, znam ja to upisati, ali ako to nešto nije rješenje samostalno ne znam što ni kako dalje) koristiti (bilo koji koji će raditi kak treba) linux OS na način koji sam vec navela: uredna instalacija, update-i, office, internet -bez intervencija informatičara?
i pitanje je bi li i windowsi radili kak treba...
svi koji su mi pomagali su informatičari windowsaši koji su potrošili puste sate da uopće skuže što je što i privremeno riješili aktualni problem dok se nije pojavio novi problem (povezani ili ne). i onda si dužan jer ti čini uslugu što se time uopće hoće zezati, nešto platiš, a kad se problem pojavi ponovo on se više neće baviti time jer ne kuži i sl.
Cooleech je napisao/la:A, majketiga, odakle si ti, Litsea? Ako si iz Splita, tu sam. Efikasan i jeftin.

Iz Zagreba.
Traži se netko voljan, efikasan i jeftin

iz Zagreba!
calisto053 je napisao/la:Ovo sa sporim netom mi se cini kao dugogodislji problem Ubuntua. Radi se powe save modu mrezne kartice - kartica ne dobiva dovoljno struje, pa ni brzina nije optimalna. To vucem na Mintu jos od v9. Nekad se javi, nekad ne... (radi se o Acerovim laptopima)
Negdje na forumu sam postavio jednostavan tweak kako to popraviti - nisam pri svom laptopu pa ne mogu pogledati
na 12.04. prije update-a i problema je sve radilo normalne brzine...
Abzeenth je napisao/la:Moglo bi biti i do MTU-a, to smo isto već jednom objašnjavali i rješavali na forumu. Ništa ju ne košta da proba podesiti MTU i testirati hoće li net brže raditi. ...
ne znam što je mtu, ali internet brzina nije jedini problem... i passwordi su i error-i, ...
JH-IM je napisao/la:
Definitivno, 14.04.1 isprobati kao live pa vidjeti kako radi jer 14.04.1 ima u sebi puno svakakvih updateova. Jer ovaj njezin 14.04 ne djeluje mi da je updatean kako treba.
ne znam što znači isprobati kao live
ali u system settings - software & updates je podešeno da update-e provjerava
daily.
@iwinux -hvala, al ne usudim se više ništa sama
zaključak:
je li moja razina informatičke (ne)pismenosti dovoljna za korištenje nekog linux OS na način koji sam vec navela: uredna instalacija, update-i, office, internet -bez intervencija informatičara svako malo?
i ako je, ima li netko voljan da mi to postavi na ovom laptopu?
puno hvala svima