Ubuntu 14.04. AMD VGA problem

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
JH-IM
Spol: M

Re: Ubuntu 14.04. AMD VGA problem

Post Postao/la JH-IM »

Abzeenth je napisao/la:Ja bih samo savjetovala da stavite WPA2 zaštitu...znam, nije ni ona neprobojna, ali ipak je bolja od WEP-a. Niste isprobali mijenjati postavke MTU-a - ja bih to svakako probala, budući da mi ovo izgleda kao problem s mrežom/mrežnom karticom, a ne nešto isključivo browserski. Zanimljivo je i ovo da Ubuntu 12.04 nema taj problem - možda je neki bug u novoj verziji?
Ovisno o kombinaciji hardvera i kernela ovaj bug se nekima pojavljuje nasumično i bez nekog pravila, na različitim distribucijama.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

S Live CD-a, tj. iz memorije radi dobro a kad staviš na disk ide sporo? Jesi li pogledao u dmesg da slučajno disk kontroler ne izbacuje kakve pogreške?
"Hodor bre foobar"
Litsea
Spol: Ž

Post Postao/la Litsea »

Hvala na savjetima, ali ja to sama ne znam/ne usudim se napraviti...
JH-IM jesi li voljan detaljno napisati one korake što i kako?

Osim toga, naravno da imam i novi problem koji se desio i kad je Berton bio prisutan ali smo ga iz nekog razloga izignorirali i prisilno ugasili-upalili računalo!? :hmm
...a to je kada skolpim laptop (ode u suspend) i kada ga ponovo otklopim sve je zblokirano (ne radi ni touchpad ni miš, niti mogu upisati password) - tada ga dakle prisilno ugasim i upalim :zabrinut
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Litsea je napisao/la:Hvala na savjetima, ali ja to sama ne znam/ne usudim se napraviti...
JH-IM jesi li voljan detaljno napisati one korake što i kako?

Osim toga, naravno da imam i novi problem koji se desio i kad je Berton bio prisutan ali smo ga iz nekog razloga izignorirali i prisilno ugasili-upalili računalo!? :hmm
...a to je kada skolpim laptop (ode u suspend) i kada ga ponovo otklopim sve je zblokirano (ne radi ni touchpad ni miš, niti mogu upisati password) - tada ga dakle prisilno ugasim i upalim :zabrinut
Možeš to i sama probati.

Unesi u terminal:

cat /etc/modprobe.d/ath9k.conf

Ako ti izbaci no such file or directory, a vjerovatno hoće, napravi onda slijedeće:

U terminalu napiši:

sudo gedit

To će ti otvoriti Gedit sa root ovlastima. Tamo napiši:

options ath9k nohwcrypt=1

I saveaj file kao ath9k.conf u /etc/modprobe.d direktorij.

Ako file postoji, u što sumnjam, samo mu dodaj options ath9k nohwcrypt=1 na kraj filea i saveaj.

Rebootaj i vidi ima li promjene.

Što se tiče drugog problema treba vidjeti koje ti je drivere ostavio Bertone, open source ili AMDov Catalyst. Unesi u terminal:

lspci -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'

Pa kopiraj rezultat.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Zaštita je takva jer zbog nekog drugog računala ne može biti WPA2 (neka ona objasni ako želi).

Problem sa suspendom se pojavio pod slobodnim driverom.
Pod vlasničkim nismo probali poklopiti laptop jer je tražila da nakon što smo stavili vlasničke, vratim na slobodne.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Bertone je napisao/la:Zaštita je takva jer zbog nekog drugog računala ne može biti WPA2 (neka ona objasni ako želi).

Pod vlasničkim nismo probali poklopiti laptop jer je tražila da nakon što smo stavili vlasničke, vratim na slobodne.
To je novi Radeon serije 8000 pa nekako sumnjam da open source driver ima dobru suspend podršku ali pogledati ću ako ima kakvo rješenje. Ako joj suspend nije životno bitan, a ne bi trebao biti ako laptop koristi uglavnom spojen na struju, može jednostavno isključiti suspend u Power Settings i podesiti na When The Lid Is Closed-Do Nothing. Na proprietary driverima suspend vjerovatno radi ali treba isprobati.
Litsea

Post Postao/la Litsea »

JH-IM je napisao/la:
Možeš to i sama probati.

Unesi u terminal:

cat /etc/modprobe.d/ath9k.conf

Ako ti izbaci no such file or directory, a vjerovatno hoće, napravi onda slijedeće:

U terminalu napiši:

sudo gedit

To će ti otvoriti Gedit sa root ovlastima. Tamo napiši:

options ath9k nohwcrypt=1

I saveaj file kao ath9k.conf u /etc/modprobe.d direktorij.

Ako file postoji, u što sumnjam, samo mu dodaj options ath9k nohwcrypt=1 na kraj filea i saveaj.

Rebootaj i vidi ima li promjene.

Što se tiče drugog problema treba vidjeti koje ti je drivere ostavio Bertone, open source ili AMDov Catalyst. Unesi u terminal:

lspci -nnk | grep -i vga -A3 | grep 'in use'

Pa kopiraj rezultat.
Ovo prvo sam isprobala i nema razlike u brzini, rekla bi da je i sporiji!
Evo rezultata ovog drugog: Kernel driver in use: i915
Bertone je napisao/la:Zaštita je takva jer zbog nekog drugog računala ne može biti WPA2 (neka ona objasni ako želi).

vrlo jednostavno, zastita je takva zbog drugog jako starog računala koji se pod jačom zaštitom ne može spojiti na mrežu, a na njemu jos uvijek imam dio podataka jer ovo računalo nikako da osposobim (vec skoro godinu dana!) da funkcionira normalno!!

problem sa suspendom postoji na obje opcije drivera, a proprietary drivere sam ja samostalno vratila jer su nam ostali na drugima dok smo isprobavali razlike!
JH-IM je napisao/la: To je novi Radeon serije 8000 pa nekako sumnjam da open source driver ima dobru suspend podršku ali pogledati ću ako ima kakvo rješenje. Ako joj suspend nije životno bitan, a ne bi trebao biti ako laptop koristi uglavnom spojen na struju, može jednostavno isključiti suspend u Power Settings i podesiti na When The Lid Is Closed-Do Nothing. Na proprietary driverima suspend vjerovatno radi ali treba isprobati.
maknula sam suspend (a bitan mi je jer ne radim na struji), i prvih par puta je bilo ok, a nakon duze pauze (cca 1.5 sat) ekran je bio crn pa sam ga ponovo - pogađate, ugasila i upalila!

postoji li neki restart za takve slučajeve?? nešto tipa na windowsima alt+ctrl+delete?
Litsea

Post Postao/la Litsea »

zaboravila sam napisati, ovo mi se pojavilo nakon reboot-a:

e, ili ne znam ili ne mogu dodati sliku (trebam pitati administratora?!)?!??

evo, prepisujem:

Connection activation failed

(1) Creating object for path '/org/freedesktop/NetworkManager/ActiveConnection/1' failed in libnm-glib.
Zadnja izmjena: Litsea, dana/u 27 ruj 2014, 19:05, ukupno mijenjano 1 put.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Litsea je napisao/la:zaboravila sam napisati, ovo mi se pojavilo nakon reboot-a:

Baci oko na ovu temu, tu je sve napisano ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Litsea

Post Postao/la Litsea »

Bertone je napisao/la:
Litsea je napisao/la:zaboravila sam napisati, ovo mi se pojavilo nakon reboot-a:

Baci oko na ovu temu, tu je sve napisano ;)
tražila sam u tražilici i nije mi to izbacilo pa sam prepisala, a i moja slika nema link kad sam ju ja print screen-ala!
Odgovori