Aplikacije koje bi zamjenile sadašnje korištene u školama...

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

ujodarko
Spol: M

Aplikacije koje bi zamjenile sadašnje korištene u školama...

Post Postao/la ujodarko »

Pod nastavničkim forumom postoji tema o Linux-u, a jedan nastavnik smatra kako Linux nije zastupljen u školama jer je nedovoljno stabilan, nedovoljno standardiziran... Navodi i aplikacije koje sada koristi pod Windowsima, ali za većinu (čini mu se) ne postoji ravnopravna zamjena u svijetu slobodnog softvera...

Navodi kako za kvalitetan rad treba ovo:

1. OS - stabilan, lokaliziran, jednostavan. Definitivno najvažniji dio
2. Alati za :
a) Uređivanje teksta - default je sada MS Word
b) Uređivanje tablica - MS Excel
c) Uređivanje prezentacija - MS Powerpoint
d) Uređivanje baza podataka - MS Access
3. Jednostavan alat za crtanje i pisanje teksta (Paint/Notepad)
4. Jednostavan programski jezik poput Loga. Trebao bi raditi na unixu, samo ne znam koja verzija (najpopularniji je FMS Logo)
5. Browser (Firefox je lokaliziran i dovoljno dobar i guess)
6. Alati za multimediju (uređivanje zvuka (Audicity), videa (Windows Movie Maker), jednostavan generator gif animacija (Gif Animator))
7. WYSIWYG alat za izradu weba, trenutno se koristi freeware (MS Expression Web 4)

Ako vam se da, možete ovdje napisati svoje mišljenje i popis aplikacija pa ću ja prenjeti ondje, a ako želite, možete odgovoriti i direktrno na spomenutom forumu... Link: http://obrazovanje.freeforums.org/infor ... tml#p33274

Fala :)

ps dotični nastavnik informatike prebrisao je Ubuntu s računala u školi u kojoj radi, iako to računalo nije bilo jedino u razredu (ostala su bila pod win)...
open code i open mind cijelom čovječanstvu ;)
gagiD

Re: Aplikacije koje bi zamjenile sadašnje korištene u školam

Post Postao/la gagiD »

Cini mi se da doticni ne zna nista o Linuxu pa mu zato i ne valja.

1. Ako je Win stabilan...

2.
LibreOffice
Calligra Suite
Gnome Office
SoftMaker Office

3. Editora bas ima, a ne fali ni programa za crtanje - http://www.linuxplanet.com/linuxplanet/reviews/7059/1

4. http://www.cs.berkeley.edu/~bh/logo.html
http://www.squeakland.org/
ili mozda http://scratch.mit.edu/

5. najbolje IE preko winea :bleh

6. sound editing:
http://audacity.sourceforge.net/download/linux?lang=hr
http://lmms.sourceforge.net/home.php
http://www.kangasound.com/
http://qtractor.sourceforge.net/qtracto ... html#Intro

video editing:
OpenShot
Lightworks
Cinelerra
Kdenlive

.gif se moze napravit GIMPom ili Gifsicle

7. Hoce da ih uci web developmentu uz kliktanje :? Al imamo i to :D
http://www.quickandeasywebbuilder.com/
http://kompozer.net/
http://www.w3.org/Amaya/Overview.html
http://bluefish.openoffice.nl/index.html

Sve je ovo i taj "nastavnik" mogo naci na netu za 10-15min.

I da se zakonom regulise koji OS i koji alati treba da se koriste u skolama ne bi se ovo desavalo. A svi oni koji nisu dovoljno strucni neka traze drugi posao.
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Tux Paint je zakon za mlađe uzraste. Obožavaju crtati u njemu.
"Hodor bre foobar"
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@ujodarko

Cijenim tvoj entuzijazam i želju da ciljano najmlađoj skupini našeg društva koja još nije iskvarena konzumizmom približiš vrijednosti slobodnog softvera, no naljutio se ti ili ne, javno ću ti reći da zbog prevelike želje ili nedostatka takta radiš krivo i radiš štetu :(

Ponavljam, svaka čast na ideji otići na "nastavnički forum" i tamo pokušati zainteresirati okupljene članove da prošire svoju svijet o GNU/Linuxu i slobodnom softveru i onda da u nekoj eventualnoj "rupi" u nastavnom rasporedu (mimo programa MZOS-a to prezentiraju i svojim učenicima (ne nužno na satovima informatike i računarstva).. no otići na nastavnički forum i nakon druge stranice postova od jedinog nastavnika (iz struke) koji ti je bio oponent i koji je s tobom ušao u konstruktivnu i kvalitetnu raspravu, dobiti EOD je štetno, ponajviše za GNU/Linux :(

Činjenica je da MZOS u nastavni program gura isključivo vlasnički softver, činjenica je i da nastavnici u većini slučaja nisu dovoljno ili uopće educirani o bilo čemu van okvira nastavnog programa, no općenitim ili površnim nabrajanjem nećeš postići željeni cilj već sugovornicima šalješ poruku da su lijeni, nezainteresirani i glupi.
Na MZOS za sad ne možeš utjecati, no na nastavnike, članove nastvničkog foruma možda još možeš, ali drugačijim pristupom.

Ok, temu si tamo pokrenuo no napravi zaokret u retorici.
  • Kao prvo, ispričaj se sugovornicima na dosadašnjem smjeru u kojem je krenula tema i reci im da ti je namjera bila probati im pomoći i zamoliti ih da uz sve svoje nastavne obveze koje imaju probaju pronaći par minuta da se osobno upoznaju sa GNU/Linuxom i slobodnim softverom, a kako bi ga kasnije mogli barem usputno prezentirati i djeci - svojim učenicima
  • Iz dosadašnjeg razgovora nekakav okvir nastavnog programa (i softvera) po kojem nastavnici rade imaš.. i sad tu uskoći sa svojom željom i voljom pa im ponudi i pruži pomoć tako da ima daš materijale za laganu edukaciju nastavnika o GNU/Linuxu i FLOSS-u kao i materijale koje bi oni mogli dati djeci
  • Što se tiče materijala, mislim da je nekakav okvir kako bi to trebalo izgledati imaš ovdje, a isto tako mislim da bi ti članovi ovog foruma izašli u susret i pomogli ti u koncipiranju nekakvih promidžbenih materijala (bez plavuša koje trčkaraju po plaži), da će podržati tvoje želje i aktivnosti u tom smjeru i pomoći ti oko stvaranja nekakve forme (evo, ja ti nudim da ću u roku dan-dva naći vremena i napisati ti uvodni post (pomirbeni) u kojem se obraćaš nastavnicima i tražiš njihovu pomoć i volontiranje)
Toliko za sad, imam još toga za napisati, no nemam vremena :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
ujodarko

Bertone je napisao/la:@ujodarko

Cijenim tvoj entuzijazam i želju da ciljano najmlađoj skupini našeg društva koja još nije iskvarena konzumizmom približiš vrijednosti slobodnog softvera, no naljutio se ti ili ne, javno ću ti reći da zbog prevelike želje ili nedostatka takta radiš krivo i radiš štetu :(

Ponavljam, svaka čast na ideji otići na "nastavnički forum" i tamo pokušati zainteresirati okupljene članove da prošire svoju svijet o GNU/Linuxu i slobodnom softveru i onda da u nekoj eventualnoj "rupi" u nastavnom rasporedu (mimo programa MZOS-a to prezentiraju i svojim učenicima (ne nužno na satovima informatike i računarstva).. no otići na nastavnički forum i nakon druge stranice postova od jedinog nastavnika (iz struke) koji ti je bio oponent i koji je s tobom ušao u konstruktivnu i kvalitetnu raspravu, dobiti EOD je štetno, ponajviše za GNU/Linux :(

Činjenica je da MZOS u nastavni program gura isključivo vlasnički softver, činjenica je i da nastavnici u većini slučaja nisu dovoljno ili uopće educirani o bilo čemu van okvira nastavnog programa, no općenitim ili površnim nabrajanjem nećeš postići željeni cilj već sugovornicima šalješ poruku da su lijeni, nezainteresirani i glupi.
Na MZOS za sad ne možeš utjecati, no na nastavnike, članove nastvničkog foruma možda još možeš, ali drugačijim pristupom.

Ok, temu si tamo pokrenuo no napravi zaokret u retorici.
  • Kao prvo, ispričaj se sugovornicima na dosadašnjem smjeru u kojem je krenula tema i reci im da ti je namjera bila probati im pomoći i zamoliti ih da uz sve svoje nastavne obveze koje imaju probaju pronaći par minuta da se osobno upoznaju sa GNU/Linuxom i slobodnim softverom, a kako bi ga kasnije mogli barem usputno prezentirati i djeci - svojim učenicima
  • Iz dosadašnjeg razgovora nekakav okvir nastavnog programa (i softvera) po kojem nastavnici rade imaš.. i sad tu uskoći sa svojom željom i voljom pa im ponudi i pruži pomoć tako da ima daš materijale za laganu edukaciju nastavnika o GNU/Linuxu i FLOSS-u kao i materijale koje bi oni mogli dati djeci
  • Što se tiče materijala, mislim da je nekakav okvir kako bi to trebalo izgledati imaš ovdje, a isto tako mislim da bi ti članovi ovog foruma izašli u susret i pomogli ti u koncipiranju nekakvih promidžbenih materijala (bez plavuša koje trčkaraju po plaži), da će podržati tvoje želje i aktivnosti u tom smjeru i pomoći ti oko stvaranja nekakve forme (evo, ja ti nudim da ću u roku dan-dva naći vremena i napisati ti uvodni post (pomirbeni) u kojem se obraćaš nastavnicima i tražiš njihovu pomoć i volontiranje)
Toliko za sad, imam još toga za napisati, no nemam vremena :)
Opravdano me kritiziraš.

Al vidi... kad ovako dobro sročen (tvoj) post otkrije u glavi čvrsto posloženu osobu, koja zna postaviti stvari na svoje mjesto, može biti samo dodatno šteta da ne objaviš post na tom nastavničkom forumu sa sadržajem kojeg sugeriraš meni. Kad bih ga ja znao sročiti, već bi ondje bio, ali kako ne znam, stvarno je bolje da izvorni tekst (bez da ga ja predstavljam kao svoj) dođe na temu. Zar ne?
ujodarko

jurastublic je napisao/la:Tux Paint je zakon za mlađe uzraste. Obožavaju crtati u njemu.
mypaint isto tako :) jer kistovi daju slične strukture kao već isprobane drvene, uljaste ili sl. bojice... i što je najvažnije, jednostavan je za korištenje...
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

@ujodarko

Na žalost ja trenutno nisam u mogućnosti aktivno se uključiti na nastavnički forum, a da se samo registriram i iznesem prijedlog znajući da neću biti u mogućnosti barem 10-ak puta dnevno na par minuta tamo svratiti (i po potrebi aktivno učestvovati u eventualnoj raspravi), takav nisam.

Možda jednom kad završim stvari na kojima trenutno radim i kad mi se oslobodi vrijeme, napravim to. Do tada moja ponuda za "tvoj post" tamo i dalje stoji ;)

Nadalje, možeš si ovdje, u ovoj temi napraviti jedan post koji će ti biti neka vrsta "To Do" popisa koji ćeš moći po potrebi dorađivati i na koji će ti po u njemu navedenim stavkama članovi foruma moći davati svoje prijedloge, komentare, kritike, pomoć i dr.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

@ujodarko , jesi ti pital tam jel ima koja voljna za spot snimiti.... ? hehehhehe..

Šala uvjek dobro dođe, za stvaranje bolje atmosfere, a možda bi se i začudio odzivu na takvo pitanje.. Jutros sam bio na treningu kćerke koja trenira atletiku u jednom zgb atletskom klubu. Svi su odreda sportaši , i u razgovoru sa njihovom trenericom sam stekao dojam da bi oni vrlo rado učestvovali u propagiranju sportskog i zdravog načina života makar bi u osnovi težište bilo na linuxu a ne na atletici....

No, imam osjećaj da ti često previdiš neke realnosti koje određuju današnji život na ovoj planeti.
LOVA vrti sve, diktira sve, određuje sve , a trgovina,marketing,politički sistemi, ratovi..to su sve samo segmenti kroz koje vidiš krajnji rezultat toga što lova radi i kako diktira sve kaj se dešava na planeti. Zahvaljujući sredstvima uloženim u svemirske programe počeli smo i zalaziti u okoliš naše planete....

Dosad si i sam vidio na kakve sve zapreke se nailazi i zašto su te zapreke prisutne.

Da imaš mogućnosti postaviti stvari ovako ( kao što ih slaže znate već tko ) :
-iznajmiš cibonu na jedan vikend, platiš smještaj u hotelima za stotinjak uzvanika, platiš par izleta u taj vikend u obližnje toplice,
platiš svu potrebnu opremu u dvorani za razglas, platiš neke hostese, tiskanje promo materijala , reklame na tv i radiju i pisanim glasilima te po netu, platiš nekom poznatom licu gostovanje.... i da vidiš kako nebi bilo nijednog problema da se tako nešto organizira.
Platiš nastavnicima informatike 500 kn taj dan što će dovesti svoje razrede, pokloniš sitice ili krupnice raznim obrtnicima i vlasnicima firmi koji bi to došli pogledati, političarima daš neke poklone u vidu koječega što lijepo zvuči u javnosti jer se kao oni brinu za dobrobit nečega ( softver, licence, održavanje.. )..

I znači, uložiš par miliona kn u linuxdayse i garantirana ti je visoka posjećenost i medijska popraćenost.

Ovako, u sadašnjoj postavci tvog nastojanja , dok se ti trudiš da bi npr popularizirao linux u školama , ili bilo kaj slično, vrlo brzo ćeš uvidjeti da to što je linux besplatan i nije neki jaki argument s obzirom da je to samo kap u moru svih potrebnih ostalih troškova koji su neophodni da bi taj linux zaista i došao u škole ili da bih ja napravio linux megaspektakl....

Nastavnici rade po nekim programima a te programe je neko napravi i platio. Tko bi sada platio nove ?' A nastavnik baš i nesmje sam izmišljati nastavni plan i program. Tko bi plato stotine tehničara da na tisuće računala dođu ispravno instalirati linux i sve to pravilno odraditi, nadograditi, pustiti u rad, napraviti neophodni backup za povrat u prvo stanje...?? Osi toga, microsoft u hrvatskoj ima otvoren ured koji aktivno radi na trpanju svojih proizvoda u sve pore sistema i tvrtki , i nije problem ako treba i milion licenci besplatno podijeliti akademskoj zajednici samo za dobar epp.... A kaj buš ti ili bilo tko drugi u ime opena ponudil ministrima i vladi u cilju o kojem govorimo ?

Udruge ?? Pa znaš li da npr braniteljskih udruga ima na desetke ako ne već i na stotine .. Zapitaj se s kojim razlogom..onako malo dublje..

Kužiš stari moj, besplatnost licence je realno kap u moru svih ostalih troškova, tako da na takve velike ribe poput države ili sustava obrazovanja treba ići ali ciljanom planskom dugoročnom politikom a ne ad hoc rješenjima.....

Malo sam ti proširio temu, jer nevidim svrhu traženja aplikacija za ovo ili ono, jer u biti čak sa linuxom dođe više pratećih aplikacija nego sa windowsima, pa nevidim problem kad već moraju surfati netom i tražiti odgovarajuće aplikacije za windowse za neku namjenu pa onda istom logikom će onaj tko traži pronaći i adekvatne aplikacije za linux....

Sad trzni dve ljute, i objasni ti njima tamo stvar
:-D :-D
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

ujodarko je napisao/la:...
Al vidi... kad ovako dobro sročen (tvoj) post otkrije u glavi čvrsto posloženu osobu, koja zna postaviti stvari na svoje mjesto, može biti samo dodatno šteta da ne objaviš post na tom nastavničkom forumu sa sadržajem kojeg sugeriraš meni. Kad bih ga ja znao sročiti, već bi ondje bio, ali kako ne znam, stvarno je bolje da izvorni tekst (bez da ga ja predstavljam kao svoj) dođe na temu. Zar ne?
ujodarko opet ponavljaš istu grešku, očekuješ da bertone realizira tvoju ideju. Ne možeš drugim ljudima nametati obaveze ma kolko god rezultat ili gesta bili plemeniti. Predlažem da na temelju bertoneovog posta dalje vodiš raspravu na tom forumu a za eventualne nedoumice pitaš ovdje.
ujodarko

kužim stari moj, bolje da se ne brinem oko ove Linux priče jer ionako nemam čime (novac&megaspektakli) promjeniti stvari...

@nicky

otvorio sam temu onako, sam, bez da sam nekog molio za njeno realiziranje, pa je i vodio do nekih točaka na kojima sam zapeo i tada sam pitao (čak i tebe) za neke detalje, ali nisam tražio da preuzmeš brigu o njoj. Što se bertonea tiče, ne tražim to ni njega. On se izražava na posebno lijep način i evidentno ima takta i kompetentan je. Mogu samo izraziti žaljenje što takva osoba nema dovoljno slobodnog vremena za jedan iznimno suvisli post koji bi otvorio ona "vrata" koja ja evidentno ja NE znam otvoriti, čak ih prema njegovom mišljenju i zatvaram.

ps vodim se logikom slobodnog softvera u čijem razvoju i promociji sudjeluju svi već prema svojim kompetencijama, a ne prema vlasništu nad konkretno nekom temom na nekom forumu... Jednako gledam na to kad netko ima neku ideju: zajednica bi je trebala (ako je skuladna ideji slobodnog softvera) objeručke prihvatiti i zajedno je odraditi, a ne voditi se vlasničkim modelom... pa reći: to je tvoja ideja, realiziraj je sam, vodi je sam, pitaj za poneki odgovor, ali ti budi sam u tome. Zašto bih nužno trebao biti sam? :pogled_dolje
Odgovori