@ujodarko , jesi ti pital tam jel ima koja voljna za spot snimiti.... ? hehehhehe..
Šala uvjek dobro dođe, za stvaranje bolje atmosfere, a možda bi se i začudio odzivu na takvo pitanje.. Jutros sam bio na treningu kćerke koja trenira atletiku u jednom zgb atletskom klubu. Svi su odreda sportaši , i u razgovoru sa njihovom trenericom sam stekao dojam da bi oni vrlo rado učestvovali u propagiranju sportskog i zdravog načina života makar bi u osnovi težište bilo na linuxu a ne na atletici....
No, imam osjećaj da ti često previdiš neke realnosti koje određuju današnji život na ovoj planeti.
LOVA vrti sve, diktira sve, određuje sve , a trgovina,marketing,politički sistemi, ratovi..to su sve samo segmenti kroz koje vidiš krajnji rezultat toga što lova radi i kako diktira sve kaj se dešava na planeti. Zahvaljujući sredstvima uloženim u svemirske programe počeli smo i zalaziti u okoliš naše planete....
Dosad si i sam vidio na kakve sve zapreke se nailazi i zašto su te zapreke prisutne.
Da imaš mogućnosti postaviti stvari ovako ( kao što ih slaže znate već tko ) :
-iznajmiš cibonu na jedan vikend, platiš smještaj u hotelima za stotinjak uzvanika, platiš par izleta u taj vikend u obližnje toplice,
platiš svu potrebnu opremu u dvorani za razglas, platiš neke hostese, tiskanje promo materijala , reklame na tv i radiju i pisanim glasilima te po netu, platiš nekom poznatom licu gostovanje.... i da vidiš kako nebi bilo nijednog problema da se tako nešto organizira.
Platiš nastavnicima informatike 500 kn taj dan što će dovesti svoje razrede, pokloniš sitice ili krupnice raznim obrtnicima i vlasnicima firmi koji bi to došli pogledati, političarima daš neke poklone u vidu koječega što lijepo zvuči u javnosti jer se kao oni brinu za dobrobit nečega ( softver, licence, održavanje.. )..
I znači, uložiš par miliona kn u linuxdayse i garantirana ti je visoka posjećenost i medijska popraćenost.
Ovako, u sadašnjoj postavci tvog nastojanja , dok se ti trudiš da bi npr popularizirao linux u školama , ili bilo kaj slično, vrlo brzo ćeš uvidjeti da to što je linux besplatan i nije neki jaki argument s obzirom da je to samo kap u moru svih potrebnih ostalih troškova koji su neophodni da bi taj linux zaista i došao u škole ili da bih ja napravio linux megaspektakl....
Nastavnici rade po nekim programima a te programe je neko napravi i platio. Tko bi sada platio nove ?' A nastavnik baš i nesmje sam izmišljati nastavni plan i program. Tko bi plato stotine tehničara da na tisuće računala dođu ispravno instalirati linux i sve to pravilno odraditi, nadograditi, pustiti u rad, napraviti neophodni backup za povrat u prvo stanje...?? Osi toga, microsoft u hrvatskoj ima otvoren ured koji aktivno radi na trpanju svojih proizvoda u sve pore sistema i tvrtki , i nije problem ako treba i milion licenci besplatno podijeliti akademskoj zajednici samo za dobar epp.... A kaj buš ti ili bilo tko drugi u ime opena ponudil ministrima i vladi u cilju o kojem govorimo ?
Udruge ?? Pa znaš li da npr braniteljskih udruga ima na desetke ako ne već i na stotine .. Zapitaj se s kojim razlogom..onako malo dublje..
Kužiš stari moj, besplatnost licence je realno kap u moru svih ostalih troškova, tako da na takve velike ribe poput države ili sustava obrazovanja treba ići ali ciljanom planskom dugoročnom politikom a ne ad hoc rješenjima.....
Malo sam ti proširio temu, jer nevidim svrhu traženja aplikacija za ovo ili ono, jer u biti čak sa linuxom dođe više pratećih aplikacija nego sa windowsima, pa nevidim problem kad već moraju surfati netom i tražiti odgovarajuće aplikacije za windowse za neku namjenu pa onda istom logikom će onaj tko traži pronaći i adekvatne aplikacije za linux....
Sad trzni dve ljute, i objasni ti njima tamo stvar