Pozdrav - Pomoć pri prvoj instalaciji

Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
riomamj89
Spol: M

Pozdrav - Pomoć pri prvoj instalaciji

Post Postao/la riomamj89 »

Pozdrav ljudi,

Evo upravo sam se prijavio na ovaj forum, jer sam čuo da je najbolji u regiji. :) Thumbs up.
Zbog toga piše ovaj post upravo ovdje i nadam se da će mi netko moći pomoći. Naime, Linux sam jako davno instalirao, koristio neko vrijeme, ali nikada nisam ušao baš u suštinu s mogućnostima tog sustava. Razlog tome je jednostavno frustracija s Windowsima. Trenutno imam Windows 7 instaliran i očistim ga od svih mogućih gluposti, a onda se nakon nekog vremena opet nakupi svega i svačega i uspori mi sustav. Iako bi htio prijeći totalno na Linux neću moći, jer koristim neke programe poput Adobe paketa koji nažalost neće u Linuxu raditi. Imam par pitanja za početak, a nadam se da je to OK s pravilima foruma, ako nije onda ću naravno postati u drugu temu gdje je predodređeno.

1. Koji sustav linuxa bi preporučili kao dual-boot sustav uz windows 7 i zašto? Meni je svejedno koji, samo da mogu započeti s nekim koji je prilagođen početnicima.

2. Kako instalirati dual-boot sustav i na što obratiti pozornost?

3. Kako krenuti s upoznavanjem sustava i korištenjem? Tu se nadam nekom korisnom step-by-step linku.

Hvala unaprijed svima koji mogu pomoći. :thmb-up
LP
Cooleech
Moderator

Re: Pozdrav - Pomoć pri prvoj instalaciji

Post Postao/la Cooleech »

Prvo, dobro nam došao i predstavi se u temi za upoznavanje novih korisnika.
E, sad redom:

1. Definitivno Linux Mint. Trenutno je Mint najpopularnija distribucija linuxa, fork je Ubuntua koji je nekoć harao kao idealna početnička distra. Ako trpiš nagle promjene, možeš bacit oko na Ubuntu (ili čak Xubuntu (Xfce), Lubuntu (LXDE), Kubuntu (KDE), Ubuntu MATE (JOZO :hihi)...). Mint dolazi s nekolicinom DE-ova, pa možeš birati između MATE, KDE i Cinnamon DE-a. Možda čak i Xfce.

2. Dual boot ne instaliravaš ti već sama instalacija ako se pronađe drugi OS koji je prisutan na tom računalu - dakle, ne zamaraj se time.

3. Kreni tako što ćeš klikati sve živo i neživo. :hihi Ozbiljno, to ti je najbolji način za upoznavanje ičega - istraživanje! :) Također, možeš baciti oko na naš wiki. ;) Korištenje distri nije znanstvena fantastika. Sve je logično i smisleno poslagano, jako slično M$ prozorima.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

dobrodošao :bok

1. distribucija Linux Mint 17 Cinnamon, 32 bit ili 64, što ti je draže

2. ako su ti windowsi ponovno u banani, instaliraj prvo njih (ne moraš ni sve drivere stavljati, to ćeš kasnije), ako imaš HDD od recimo 500GB 100 daj odmah windowsima (C:), 300 daj D: particiji i ostatak ostavi neformatiran. Nakon toga na taj slobodni prostor instaliraj Linux Mint, upute imaš na našem WIKI-u i po forumu brdo.. kad si gotov, windowsi će vidjeti particiju C: i particiju D: (na kojoj će biti zajednički podaci), ali neće vidjeti Linux particiju.. Linux će vidjeti sve particije

3. Ako imaš neke bitne podatke, njih prvo spremi na sigurno i kreni.. upoznaj sučelje i vidjeti ćeš da je masa stvari jednostavnija nego kod windowsa.. ako ništa drugo nebu te svaka aplikacija 5x pitala jesi li siguran da nešto želiš instalirati ili 100 klikova do gumba install
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

Složio bih se sa Cooleechom oko Minta. Malo te je izbombardirao pojmovima i imenima ali nemoj se prestrašiti.
Što je DE (Desktop Environment) i koji su najoblji ćeš kasnije lako sam skužiti... Nemoj se sada time zamarati.

Dual boot se radi automatski prilikom instalacije Linuxa. Instalacije neće biti problem ako:
  • imaš spremnu praznu particiju za Linux
  • nema UEFI komplikacija (win7 je OK, ali 8.x zna dosta zagnjaviti pa treba naći dobre upute..)
Kako krenuti s upoznavanjem sustava i korištenjem? Probaj upoznati postavke koje ti se nude u grafičkom sučelju i podesi si sustav kako ti paše. Čime se baviš? Što inače radiš na računalu? Probaj sam, dosta stvari ćeš iz prve skužiti, a ako ne ide - tu je forum. Ako ti trebaju neke naprednije stvari - postavi konkretnije pitanje pa ćemo pomoći.

I, da... dobrodošao! :)
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
shicy

Post Postao/la shicy »

prije svega, dobrodošao. ekipa ti je već rekla najbitnije stvari: Linux Mint 17, dual-boot lako riješiš (prvo ide (re)instalacija windowsa pa onda linux). linux mint je prilagođen početnicima po principu "pali-vozi", tako da s te strane nemaš briga ;)
ovo što te stefan pitao, čime se baviš, je potencijalno bitno kao i pitanje "što želiš od sustava?"
zasad samo opušteno i instaliraj mint :)
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Dobrodosao ti nama. Isto preporucam Mint 17 (najnoviji). Ako imas vise od 4GB RAM-a, onda 64-bitni.
Sve je receno u gornjim postovima, samo opusteno.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Ja cu samo pozeljet dobrodoslicu ostalo si saznao :welcome:
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Dobrodošao!
Ekipa ti je sve detaljno opisala - sve se nalazi na našem wikiju, potalu i forumu. Dobra ti zabava! :thmb-up
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
riomamj89

Post Postao/la riomamj89 »

Pozdrav svima,

Hvala puno na korisnim informacijama i pomoći. Neznam da li se smije razbacivati s button-om "zahvali" - ali svi ste na neki način pomogli. :thmbs-up

Pokušat ću onda čim prije primijeniti te stavke koje ste naveli. Pitali ste čime se bavim i zašto trebam linux. Evo prije svega mi je windows pomalo dojadio, a čuo sam da linux ima mnogo beneficije što se "ne frustriranja" tiče. Prvo iz radoznalosti, a i da nešto više o tom OSu naučim, a kao drugo me zanima i java konkretnije za Android, pa bi u korak s linuxom krenuo i s laganim programiranjem Jave odnosno Android aplikacija. To je opet sasvim druga tema i vjerujem da ću i za to pronaći mnoštvo informacija na forumu. Inače se bavim grafičkim oblikovanjem svega i svačega, radio sam i pripremu za tisak kao i sučelja za web i mobilne uređaje. Uglavnom se najviše sada zabavljam vizualnim dijelom sučelja za Android aplikacije, pa bih uz to htio i pomalo učiti programirati kako bi mogao raditi što bolji i prilaogođeniji dizajn. Prvotno sam dizajner, ali smatram da imam neke osnove u pisanju koda i želim još više naučiti, jer me počelo više zanimati. Na koncu bi rekao da sam nešto između screen dizajnera i front-end developera. Tražim se još uvijek, a mislim da trenutno više vaga prema kodu.

Čime se vi svi bavite? Da li ima među vama Java developera? Da li je netko radio već Android aplikacije?

I da koji bi DE preporučili za početak MINT ih ima nekolicinu, da li CINNAMON, MATE, KDE, XFCE?

Hvala svima na dobrodošlici. Zaista sam ugodno iznenađen dobronamjerim i vrlo korisnim savjetima. :)
audiosl4ve

Post Postao/la audiosl4ve »

dobrodosao. Ovdje su uvijek dobrodosli dizajneri i programeri blokakve vrste :)

probaj sa cinnamonom, on nekako izgleda najljepse ljudima a i sami developeri su rekli da je cinnamom ustvari pravi originalni linux mint kojeg su napravili. Sretno sa instalacijom i dobrodosao jos jednom u bespuca linux svijeta :)
Odgovori