Problem - Spajanje na internet
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Problem - Spajanje na internet
Imam problema sa spajanjem na internet.
Jako, jako sam friški u Linux iskustvu tako da mi je svaka pomoć potrebna, pa čak i u postavljanju pitanja.
Ovdje možete vidjeti moj početak Linux iskustva i nastanak problema.
Konfiguracija je slijedeća:
Dell Inspiron 3521
i3 1,9 GHz
6 GB RAM
AMD Radeon HD 7670 M
HD WD7500 BVT7 700 GB
Ovdje možete vidjeti detaljnije informacije (podebljani je disk i RAM)
OS Linux Mint 17 - friško instaliran.
Nadam se da sam sve bitne podatke naveo. Sada bi mogli prijeći na opis problema.
Na poslu sam sve instalirao i prošao one osnovne update. Bio sam spojen preko kabla i preko WI-Fi-a. Sve je funkcioniralo.
Doma na žalost problemi (to sam i pretpostavljao za Wi-Fi, ali ne i za žičanu vezu).
Imam lokalnog providera Novi-Net. wDSL. To je neki bežični dial up sistem.
Ovu tarifu internet + telefon 149 kn
Ako trebate još koji podatak, pitajte, pokušat ću ga saznati.
Kod Windowsa 7 nemam problema. Spajanje kablom radi čim se ukopča. I pritisne conect.
Wi-Fi je malo veći problem.
Ruter nije Wi-Fi. Ruter čak niti nije ruter nego neki telefonski adapter. Može se vidjeti na slici ovdje na uputma (ruter na slici zanemarite jer nije taj). Pošto nisam želio dodatno platiti da mi daju Wi-Fi ruter, ja sam iskoristio stari T-com ruter (speed touch) koji je doma skupljao prašinu iako su me uvjeravali da neće raditi. Dobio sam Wi-Fi uz jednu caku.
Imam dvije konekcije:
* Prvo se spajam na kućnu mrežu (ruter). To se automatski spaja pri paljenju.
* Zatim se spajam na Novi-Net internet. To moram ručno kliknut connect.
U linku vam dajem slike postavki u Windowsima
Slike
Ne znam kojom informacijom da vam pomognem da vi meni pomognete?
Pitajte pokušat ću saznati.
Jako, jako sam friški u Linux iskustvu tako da mi je svaka pomoć potrebna, pa čak i u postavljanju pitanja.
Ovdje možete vidjeti moj početak Linux iskustva i nastanak problema.
Konfiguracija je slijedeća:
Dell Inspiron 3521
i3 1,9 GHz
6 GB RAM
AMD Radeon HD 7670 M
HD WD7500 BVT7 700 GB
Ovdje možete vidjeti detaljnije informacije (podebljani je disk i RAM)
OS Linux Mint 17 - friško instaliran.
Nadam se da sam sve bitne podatke naveo. Sada bi mogli prijeći na opis problema.
Na poslu sam sve instalirao i prošao one osnovne update. Bio sam spojen preko kabla i preko WI-Fi-a. Sve je funkcioniralo.
Doma na žalost problemi (to sam i pretpostavljao za Wi-Fi, ali ne i za žičanu vezu).
Imam lokalnog providera Novi-Net. wDSL. To je neki bežični dial up sistem.
Ovu tarifu internet + telefon 149 kn
Ako trebate još koji podatak, pitajte, pokušat ću ga saznati.
Kod Windowsa 7 nemam problema. Spajanje kablom radi čim se ukopča. I pritisne conect.
Wi-Fi je malo veći problem.
Ruter nije Wi-Fi. Ruter čak niti nije ruter nego neki telefonski adapter. Može se vidjeti na slici ovdje na uputma (ruter na slici zanemarite jer nije taj). Pošto nisam želio dodatno platiti da mi daju Wi-Fi ruter, ja sam iskoristio stari T-com ruter (speed touch) koji je doma skupljao prašinu iako su me uvjeravali da neće raditi. Dobio sam Wi-Fi uz jednu caku.
Imam dvije konekcije:
* Prvo se spajam na kućnu mrežu (ruter). To se automatski spaja pri paljenju.
* Zatim se spajam na Novi-Net internet. To moram ručno kliknut connect.
U linku vam dajem slike postavki u Windowsima
Slike
Ne znam kojom informacijom da vam pomognem da vi meni pomognete?
Pitajte pokušat ću saznati.
- ujodarko
- Spol: M
Re: Problem - Spajanje na internet
okej...
a reci... uspiješ li se spojiti Mintom na taj speed touch tj. na njegov wifi?
Možeš li pristupiti Speedtouch-u preko internet browsera (npr. Firefox-a)?
a reci... uspiješ li se spojiti Mintom na taj speed touch tj. na njegov wifi?
Možeš li pristupiti Speedtouch-u preko internet browsera (npr. Firefox-a)?
open code i open mind cijelom čovječanstvu 
Ne.
Vidim ga i kaže mi jačinu signala ali se ne mogu spojiti.
Čisto iz radoznalosti, koju vrstu encryption koristis ? WEP,WPA ili WPA2?
Da nije do toga?
Da nije do toga?
People disagree with me. I just ignore them.
Ako misliš na spajanje na ruter (kućnu mrežu)? Na slikama iz prvog posta pod nazivom D&D net i ako sam dobro shvatioOrkh je napisao/la:Čisto iz radoznalosti, koju vrstu encryption koristis ? WEP,WPA ili WPA2?
Da nije do toga?
Security type - WPA2 - Personal
Encryption type - AES
Više od svega me zabrinjava da ne radi niti preko kabla.
Da li možeš postati par screens sa linuxom, network manager me interesuje. Možda sa telefonom da uradis?
Ili još bolje,u mintu otvori terminal ukucaj sudo lspci -k pa postaj rezultat
People disagree with me. I just ignore them.
- ujodarko
- Spol: M
Je li spojen ili nije spojen?
Nije ti ponuđeno upisivanje šifre?
ps koje okruženje Minta koristiš?
Ti klikneš na mrežu, ali se NIŠTA ne događa?Hobit je napisao/la:Ne.
open code i open mind cijelom čovječanstvu 
Nije mi nešto jasno 
ako je to stalna veza (prema reklami) onda mi nije jasno o kakvom spajanju govoriš.. naime, ako je taj "Telefonski adapter" stalno uključen, onda on treba stalno davati i signal na onom žutom lan portu.. potom iz tog žutog lan porta ide mrežni kabel u wan port na routeru.. prema napisanom ti se na router spojiš no nema veze između routera i tog telefonskog adaptera i to mi smrdi na neki softver/frimeware ugrađen u taj telefonski adapter kako bi davatelj usluge prisilio korisnike da od njih uzmu i router
EDIT: I da, da li si probao laptop putem lana direktno (bez routera) spojiti u taj Telefonski adapter??
ako je to stalna veza (prema reklami) onda mi nije jasno o kakvom spajanju govoriš.. naime, ako je taj "Telefonski adapter" stalno uključen, onda on treba stalno davati i signal na onom žutom lan portu.. potom iz tog žutog lan porta ide mrežni kabel u wan port na routeru.. prema napisanom ti se na router spojiš no nema veze između routera i tog telefonskog adaptera i to mi smrdi na neki softver/frimeware ugrađen u taj telefonski adapter kako bi davatelj usluge prisilio korisnike da od njih uzmu i router
EDIT: I da, da li si probao laptop putem lana direktno (bez routera) spojiti u taj Telefonski adapter??
Evo slika.Orkh je napisao/la:Da li možeš postati par screens sa linuxom, network manager me interesuje. Možda sa telefonom da uradis?
Ovo slijedeće si naknadno upiso. Budem ponovno pokrenul Linux pa postavim rezultat.
Upisao sam šifru i spaja se (na ruter), ali javi da se ne može spojiti. Nije spojen.ujodarko je napisao/la:Je li spojen ili nije spojen?Ti klikneš na mrežu, ali se NIŠTA ne događa?Hobit je napisao/la:Ne.
Mint Cinnamon
Svaki puta kada upališ komp moraš se spojiti.bertone je napisao/la:Nije mi nešto jasno
Nije ovo što govoriš jer pod Widowsima sve radi i Wi-Fi preko rutera i kablom bez rutera (iz telefonskog adaptera).
Velim čudi me da se sa kablom ne mogu spojiti (zaobilazeći T-com Ruter - originalnim putem).
Oprosti, ali to je nekakva kemija od davatelja usluge jer kakva je to stalna veza na internet ako se prvo moraš konektirati da bi imao vezu na netHobit je napisao/la: Svaki puta kada upališ komp moraš se spojiti.
Nije ovo što govoriš jer pod Widowsima sve radi i Wi-Fi preko rutera i kablom bez rutera (iz telefonskog adaptera).
Velim čudi me da se sa kablom ne mogu spojiti (zaobilazeći T-com Ruter - originalnim putem).
To me malo podsjeća na B-Net kad su mi rekli da ne mogu pružiti on line podršku korisnicima ako korisnik nema na računalu instaliran IE.