@oldman - nema na čemu!
WesternDigital Green HDD - STOP uništavanju HDD-a!
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: WesternDigital Green HDD - STOP uništavanju HDD-a!
@bertone - nisam znao da i oni imaju takvih problema... Pa WD je vjerojatno namjerno tu tehnologiju i aktivirao i konfigurirao na taj način da bi se brže kvarili. Ne želim zvučati paranoično ali u današnje vrijeme kada se gotovo svakom elektroničkom proizvodu "podešava" rok trajanja, ništa me ne može iznenaditi.
@oldman - nema na čemu!
@oldman - nema na čemu!
@trzalica
Negdje sam već napisao.. prije par godina sam kupio dva + dva 640 GB WD Black sa možda desetak dana razlike no u istom dućanu te su bili iz iste serije.. sva četiri su počeli skupljati bad sektore te su dva krepala nakon možda godinu i pol, a ova druga ponekad BIOS nije mogao pronaći kod paljenja kompa, a i osjetno su usporili.. kako sam izgubio račune, a likovi u dućanu gdje sam ih kupio bez računa nisu htjeli priznati garanciju fino sa popušio
Uglavnom nakon toga sam kupio dva 1 TB Seagate HDD-a i s njima nisam imao problema. Kasnije sam ipak kupio još jedan WD Black, opet 640 GB (jbt, valjda su mi ti 640 GB HDD-i fetiš
) i s njime do danas nikakvih problema pa ponukan time kupim još jedan WD od 1 TB ali Blue i taj je opet katastrofa 
Negdje sam već napisao.. prije par godina sam kupio dva + dva 640 GB WD Black sa možda desetak dana razlike no u istom dućanu te su bili iz iste serije.. sva četiri su počeli skupljati bad sektore te su dva krepala nakon možda godinu i pol, a ova druga ponekad BIOS nije mogao pronaći kod paljenja kompa, a i osjetno su usporili.. kako sam izgubio račune, a likovi u dućanu gdje sam ih kupio bez računa nisu htjeli priznati garanciju fino sa popušio
Uglavnom nakon toga sam kupio dva 1 TB Seagate HDD-a i s njima nisam imao problema. Kasnije sam ipak kupio još jedan WD Black, opet 640 GB (jbt, valjda su mi ti 640 GB HDD-i fetiš
Ja imam dva harda od WD-a: jedan od 500 Gb i jedan od 1,5 Tb (oba iz Green serije). Ovaj od 1,5 Tb je star možda 2 godine i imao je 128 419 ovih parkiranja (na njemu nema nikakvih OS-eva) a ovaj od 500 Gb-a ima na sebi OS-eve i na njemu se nakupilo 548 434 (star 4-5 godina). Uglavnom, otkako sam ovo isključio dnevno mi poraste broj "parkiranja" za 1 ili 2.
Moram i napomenuti da mi hard diskovi sada brže rade, brže im se može pristupiti a i brzina zapisa je brža.
Prije njih sam imao Seagate-a; jedan dan sam upalio komp i jednostavno više nije radio. Navodno mu je bila elektronika u kvaru. E sada do tog kvara je moglo doći zbog napona struje (HEP se voli igrati sa takvim stvarima
) a možda je došlo baš zbog ovakve slične stvari. Mogu samo nagađati...
Baš zbog toga sam se odlučio za WD jer sam čuo da su kvalitetniji. Sada nakon svega ovoga što sam čuo i naučio o njima, nisam baš više siguran u tu tvrdnju
Ali jednostavno, ja ne znam da li postoji kakva bolja alternativa, sumnjam ali ako netko zna za nešto kvalitetnije neka slobodno kaže.
Prije njih sam imao Seagate-a; jedan dan sam upalio komp i jednostavno više nije radio. Navodno mu je bila elektronika u kvaru. E sada do tog kvara je moglo doći zbog napona struje (HEP se voli igrati sa takvim stvarima
Baš zbog toga sam se odlučio za WD jer sam čuo da su kvalitetniji. Sada nakon svega ovoga što sam čuo i naučio o njima, nisam baš više siguran u tu tvrdnju
Ali jednostavno, ja ne znam da li postoji kakva bolja alternativa, sumnjam ali ako netko zna za nešto kvalitetnije neka slobodno kaže.
Pa mislim da nakon one poplave od prije cca dvije godine kad su potopljene tvornice HDD-a na Tajvanu i nema nekog izbora osim WD ili Seagate.. ostali se ionako rade u njihovim tvornicama da drugim naljepnicama i frimwareom..
Što se tiče kvarova, kod mene nisu uzrokovani lošom strujom ili lošim napajanjem u kompu i sve je iza UPS-a. Baš nisam imao sreće i to je to.
Što se tiče kvarova, kod mene nisu uzrokovani lošom strujom ili lošim napajanjem u kompu i sve je iza UPS-a. Baš nisam imao sreće i to je to.
- oldman
- Spol: M
Ja za sada imam bolje iskustvo sa Seagate diskovima. Trenutno imam 1TB hibridni u miniju i zadovoljan sam. 
Još sam prije par dana nabrzinu spremio u text dokument rezultate testa diskova, pa tek sada pregledavam.
Uglavnom za WD640blue kaže da je Load Cycle Count 6314, a Power Cycle Count 6324, tako da se izgleda ne bavi uzaludnim parkiranjem. Radnih sati ima 6753 u nepunih 5 godina.
Korisna tema.

Uglavnom za WD640blue kaže da je Load Cycle Count 6314, a Power Cycle Count 6324, tako da se izgleda ne bavi uzaludnim parkiranjem. Radnih sati ima 6753 u nepunih 5 godina.
Korisna tema.
Where there is a gui there's a way.
- oldman
Šta mora biti interni disk. Imam ladicu sa 3.5"WD Caviar Green od 2010g. i ne reagira na test. 
Svoje diskove testiram alatima na PartedMagic live distri s alatom kojem se ne mogu sjetiti imena
. Mislim da bi radilo i s externim diskom.
Preporuka za Partedmagic, pun je korisnih GUI stvari, koristim stariju verziju koja je još bila besplatna.
Preporuka za Partedmagic, pun je korisnih GUI stvari, koristim stariju verziju koja je još bila besplatna.
- oldman
Evo rezultata:
Nisam to radio u terminalu, pa ne znam, možda kriva putanja, nagađam.
Valjda će ti se javiti netko bolji u terminalu.
Onaj gore spomenuti alat je GSmartControl.
Valjda će ti se javiti netko bolji u terminalu.
Onaj gore spomenuti alat je GSmartControl.