openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Fugu
Spol: M

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la Fugu »

Max Bunker je napisao/la:I kako se 13.2 ponaša nakon mjesec dana..kritike, pohvale ?
Nakon male početne btrfs/xfs katastrofe, sve kopa besprijekorno. I 13.1 i 13.2. Možda je dvojka mrvicu brža.
Nek stoje oba još neko vrijeme, a onda malo distrohopinga na mjesto 13jedinice.
:thmbs-up
Where there is a gui there's a way.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Mene zeza od početka,pa čak i prije. Nikako mi ne prolazi validacija snimke iso imagea nakon što zapržim na dvd. Iso je naravno provjeren sa md5sum metodom. Na tri pržilice i isti simptom. Aj ipak sam instalirao sa takvim dvd-om.

Sve sam ostavio na tvornickom stanju i nisam ništa dodao niti deinstalirao. Radim redovite nadogradnje i koristim taj pc za surfanje netom i malo za multimediju.

Nema zasad problema, sve radi, a svidja mi se kaj je na prvoj nadogradnji dodao flash, javu, i razne kodeke.

Namjerno nisam ništa instalirao niti deinstalirao, tako da iskljucim moj faktor u slučaju problema.

Uskoro ću ga zatrpati mojim setom programa pa ću vidjeti kako bu tada disao ( bleachbit, dropbox, gparted, ..)

E da, dobro mi je kaj je defaultno uključen firewall, iako me i dalje buni kaj sigurnosne postavke namjestam i u firewalu i još u onim sigurnosnim postavkama radne stanice.

Natavno, kdewalet se stalno buni jer ga nezelim koristiti..

Sve u svemu, nemam vecih prigovora.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Nadam se da se nećeš ljutiti na pitanje.
Zašto uopće pržiš na dvd, a ne instaliraš s usb sticka?
Max Bunker

Zakaj bi se ljutio,,,pitanje ko pitanje...

Dvd kupim u velikim pakiranjima po trgovačkim centrima i onda je krajnja cijena po komadu prava bagatela.

Sa usb stikovima, kada se često presnimavaju, imam loša iskustva da svaki krepa nakon par mjeseci. Ili postane nečitljiv ili baca erore.

Ja i delam sa softverom i hardverom, i u upotrebi je još gomila računala kod kojih je nemoguće ili je otežano bootanje sa usb stika.

Naravno, u obveznom alatu su mi i stikovi i dvd. Stroj na kojem je taj opensuse ima prastaru intelovu ploču za p4, usb 1, i taj usb je toliko spor da je instalacija sa dvd pedesetak puta brža.
Žišku :-)
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Sjećam se usb-a 1.1, pa stvari postaju jasnije.
Jesi li probao novi Suse na nekom mlađem kompu?
Max Bunker

Jesam na laptopu jedne stranke, ali nakratko. Nije jojse dopalo pa sam format i ubuntu natrag vvratio.

Al i na ovoj staroj kanti opensuse se glatko vrti sa ugasenim efektima.

Da, usb 1: 45 minuta traje ona prva faza instalacije tj raspakiravanje kernela. A sa dvd cjela instalacija gotova u pol vure.

Mala kritika na to kaj nevidim prilikom nadogradnje koliko mb se skida i koliko vremena ce trajati. Nadogradnje vrsim direktno sa one obavjesti dole desno na alatnoj traci.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Apper ima mali bug kod lokalnog pokretanja RPM paketa. Pri prvom pokretanju baci grešku da ne može otvoriti RPM, a pri drugom uredno instalira paket.
Max Bunker

Moze kratko jednostavno pojašnjenje, što je aper, što je zyper, čemu služe i kako ih koristiti ?
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Apper je KDE frontend za rad s paketima. Zapravo isto kao i zypper, samo zypper radi preko komandne linije i YaST-a, a Apper radi preko package-kit podsustava (kao univerzalnog Linux rješenja za rad s raznim paketnim formatima)

Naravno, ta dva sustava ne mogu raditi istovremeno jer bi si inače poubijali paketne baze podataka, stoga možeš ih koristiti po sistemu: malo jedan, malo drugi - onako što ti je u datom trenutku zgodno. Oba rade isti posao.
Max Bunker

Hvala ti.
Znači apper je ona aplikacija koja javlja o novim nadogradnjama dolje desno na sistemskoj traci.

I yast 2 nudi nadogradnje, i taj popis nadogradnji se često razlikuje od apperovog popisa nadogradnji,..i onda kojem prepustiti brigu o nadogradnji sistema ?
Odgovori