@vision
U ovom slučaju mi je stalo da napokon jednom do kraja odradim i naučim sve kaj mi treba za svakodnevno korištenje opensusea. Nijedna distra ni operativni sustav nije savršen i svaki ima mana, a pitanje je samo sa kojim od tih mana se netko lakše nosi. Meni je ubuntu i dalje glavni os kaj se tiče kako poslovnog tako i privatnog rada i korištenja. Ali osjećam da opensuse ima dosta potencijala i želim ga savladati , pa da onda eventualno ako nekad negdje zatreba, imam i alternativu za kanonsku obitelj mint-ubuntu. Nisam vidovit, i neznam kako će se opća situacija dalje odvijati u linux svijetu i smatram da nemože biti zgorega ako imam znanja detaljnih o više različitih distribucija. Windowse imam u malom prstu, jer jednostavno netko tko radi u IT svijetu si nemože dozvoliti da ne radi sa os-om koji je u 90% zastupljen u desktop populaciji.
Naravno da ću isprobati druge plejere osim kafeina, kako su mi ovdje i sugerirali, ali jednostavno onaj dan nije više bilo vremena jer ja nema 24 h pristup tim nekim strojeima koji su u nekom korištenju ili produkciji, a osim toga imam ja i hrpu drugih obveza. A i napisao sam tada da taj dan više nisam stigao dalje rješavati opensuse.
Btrfs mi paše rade snappera i mogućnosti sistem restorea koji on nudi, jer je to jedna vrlo korisna opcija koja se u windows svijetu učestalo koristi kod standardnih korisnika kojima je to najlakši način da se izvuku iz nepoznatog problema. Šteta što i druge distre ne nude u tvorničkoj instalaciji neki takvi alat za jednostavan povrat na ispravno stanje ako nekaj krene po zlu.
Rađe dvd instalacijski nego cd. I na samoj opensuse stranici se navodi da su ti live cd više ogledni primjerak i da nisu dokraja ispitani i testirani kao dvd iso. A i manje je posle nadogradnji. Dvd sam prisiljen koristiti kod starih ploča koje se nemogu bootati sa usb-a. Cheksum mi je obvezan dio protokola i naravno da mi je bitno kako ću to odrađivati. Opensuse to nudi u standardnoj instalaciji, tako mi bar rekoše na opensuse forumu, ali iz meni nepoznatog razloga, proradio je tek nakon svih nadogradnji i par restarteva.
Za plasmu si me nešto krivo shvatio. Ništa ja nisam dodavao niti testirao glede plasme, nego jednostavno samo usred rada dobim crni ekran i na sredini ekrana izvješće o rušenju plasme i nudi slanje bug izvješća.
Znači to je neki bug, koji je dokumentiran i poznat, i onemogućuje normalni rad, i normalno da sam išao u smjeru kako tome doskočiti. Kolega ovdje mi je predložio novi kernel, pa sam zato i krenuo u tom smjeru da mi se više ne pojavljuje crni ekran usred rada.....
Do kwalleta još nisam došao , ali doći će i on nared da vidim kaj i kako sa njime....