openSUSE 13.2

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Max Bunker

Re: openSUSE 13.2

Post Postao/la Max Bunker »

Pa kolega mi je u par postova prije preporučio novi kernel jer ovaj defaultni ima dokumentiran bug sa rušenjem plasme,imaš i link u tom postu o tome.
Znam da si ti napisao da se tebi ne ruši na desetak strojeva, ali znaš da mene opensuse nevoli i onda mi uvjek istrese sve svoje mane..hheehhee

Za md5sum se na cjelom opensuse forumu spominje onaj -c u komandi i to mi nije radilo. Tek nakon svih nadogradnji i restarta je cheksum proradio kako treba čak i bez toga -c.

Sve gstreamere je 1click instalirao tako da su codeci valjda sad ok. Druge plejere nisam danas više stigao instalirati i isprobati..

Polako, borba je tek počela... :-)

Opensuse defaultno daje chromium 38 i ta verzija je ok. Kada sam instalirao chromium 39, za koju opensuse kaže da je nestabilna, tada mi se i tu počeo chromium kršiti kao i na ubuntu. Znači chromium 39 ima neki bug koji se povremeno manifestira na nekim strojevima, a opensuse mi je pomogao to skontati jer sve druge distre verziju 39 drže stabilnom.
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

@Max Bunker
Max Bunker je napisao/la:Ode cjelo popodne na opensuse...
Polako, borba je tek počela...
Tu nema kruva kad trošiš par sati na rješavanju problema (desktop) - ili radi ili ne. Znam, napisao si ranije da hoćeš da savladaš openSUSE, ali koja je svrha ako "ne ide". Imaš druge distre koje su stabilne, a ovdje rješavaš nešto što ti ne treba:
Kafeine - zašto, svi ti govore, pa ni meni nije radio - instaliraš smplayer, vlc, mplayer ili nešto drugo i nemaš problema;
Brtfs - ako pravi problem, stavi ext4;
Chrome/chromium 39 - kad ne radi nova verzija, instaliraj staru;
Update - najbolje je raditi iz konzole;
DVD/md5sum - zašto dvd, skineš cd (KDE-kad ga već koristiš) i samo instaliraš ono što ti je potrebno;
Skidanje ISO-a možeš raditi:

Kod: Označi sve

cd Downloads

Kod: Označi sve

wget -c url_fajla.iso
i skidanje radi u pozadini a ako prekine veza, nastaviće download tamo gdje je stao;
Snimiš na usb narebdom dd ili narežeš na CD/DVD sa što manjom brzinom;
KWallet - slika govori više od riječi link (naravno, passw treba unijeti u podešavanja wifi-a ako nije automatski dodano) i tu više nema pitanja ni o wifi passw ni o kwallwetu;
Plasma - ako nisi tester nema smisla koristi nešto što ti se crasha;
Max Bunker

@vision

U ovom slučaju mi je stalo da napokon jednom do kraja odradim i naučim sve kaj mi treba za svakodnevno korištenje opensusea. Nijedna distra ni operativni sustav nije savršen i svaki ima mana, a pitanje je samo sa kojim od tih mana se netko lakše nosi. Meni je ubuntu i dalje glavni os kaj se tiče kako poslovnog tako i privatnog rada i korištenja. Ali osjećam da opensuse ima dosta potencijala i želim ga savladati , pa da onda eventualno ako nekad negdje zatreba, imam i alternativu za kanonsku obitelj mint-ubuntu. Nisam vidovit, i neznam kako će se opća situacija dalje odvijati u linux svijetu i smatram da nemože biti zgorega ako imam znanja detaljnih o više različitih distribucija. Windowse imam u malom prstu, jer jednostavno netko tko radi u IT svijetu si nemože dozvoliti da ne radi sa os-om koji je u 90% zastupljen u desktop populaciji.

Naravno da ću isprobati druge plejere osim kafeina, kako su mi ovdje i sugerirali, ali jednostavno onaj dan nije više bilo vremena jer ja nema 24 h pristup tim nekim strojeima koji su u nekom korištenju ili produkciji, a osim toga imam ja i hrpu drugih obveza. A i napisao sam tada da taj dan više nisam stigao dalje rješavati opensuse.

Btrfs mi paše rade snappera i mogućnosti sistem restorea koji on nudi, jer je to jedna vrlo korisna opcija koja se u windows svijetu učestalo koristi kod standardnih korisnika kojima je to najlakši način da se izvuku iz nepoznatog problema. Šteta što i druge distre ne nude u tvorničkoj instalaciji neki takvi alat za jednostavan povrat na ispravno stanje ako nekaj krene po zlu.

Rađe dvd instalacijski nego cd. I na samoj opensuse stranici se navodi da su ti live cd više ogledni primjerak i da nisu dokraja ispitani i testirani kao dvd iso. A i manje je posle nadogradnji. Dvd sam prisiljen koristiti kod starih ploča koje se nemogu bootati sa usb-a. Cheksum mi je obvezan dio protokola i naravno da mi je bitno kako ću to odrađivati. Opensuse to nudi u standardnoj instalaciji, tako mi bar rekoše na opensuse forumu, ali iz meni nepoznatog razloga, proradio je tek nakon svih nadogradnji i par restarteva.

Za plasmu si me nešto krivo shvatio. Ništa ja nisam dodavao niti testirao glede plasme, nego jednostavno samo usred rada dobim crni ekran i na sredini ekrana izvješće o rušenju plasme i nudi slanje bug izvješća.
Znači to je neki bug, koji je dokumentiran i poznat, i onemogućuje normalni rad, i normalno da sam išao u smjeru kako tome doskočiti. Kolega ovdje mi je predložio novi kernel, pa sam zato i krenuo u tom smjeru da mi se više ne pojavljuje crni ekran usred rada.....

Do kwalleta još nisam došao , ali doći će i on nared da vidim kaj i kako sa njime....
:-D
bluestree
Spol: M

Post Postao/la bluestree »

@Max,Tex,Bunker,Vileer itd.

vision ti je napisao zaista lijep odgovor ,nadam se da ces ga ispravno shvatiti.

Ja licno mislim da se ti trudis i mucis oko , po meni , tako nebitnih sitnica da je to skoro pa tuzno.Sto se nadogradnje kernela tice, da sam na tvom mjestu razmislio bih 2-3 puta prije nego pocnes sa tim . 13.2 devs nisu slucajno odabrali i zamrznuli izdanje na kernelu koji jeste. Naravno , vremenom ce doci i novije verzije,vjerovatno kada se i sve ostalo sto treba nadje u dovoljno "stable"izdanju da bi bilo safe za koristenje. Ako se odlucis koristiti "stable "verzije neke distribucije , onda se toga i drzi jer samo na taj nacin se mozes osloniti na funkcionalnost koju su devs i zamislili. Inace , uvijek mozes pokusati sa factory ili tumbleweed .
Licno mislim da tvoj problem sa crashes ima veze sa , kako si rekao prastarom mashinom koju koristis i pretpostavljam da je i stock kernel koji je na suse 13.2 u stvari prevazisao tvoj hardware, tako da vjerovatno , kernel update moze sa sobom donijeti jos vise problema. Preporucio bih kontrolirati hardware ( HDD,ram, i grafiku prije svega) jer sam siguran da problemi koje navodis,imaju veze sa time.
Pokusaj i sebi i nama uciniti uslugu i prestani porediti SuSe sa nekim drugim distro na kojem znas skoro pa sve, jer nisu ni slicni .

:tjesenje
People disagree with me. I just ignore them.
Max Bunker

Aj se saberi pa još jednom procitaj moj pa onda tvoj post. I onda opet izreci glupost da je rušenje plasme nakon koje ostanem bez desktopa sitnica i da je tužno kaj se bakcem tom sitnicom.. I da nečitaš samo ono kaj tebi paše, onda bi deset puta dosada vidio da na tom istom stroju drugi operativni sustavi savrseno rade...

I kaj ti znači ovo sa nikovima ? I ti si kao i ja promjenio nick, i čemu parodija oko toga?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ja se nadam da nećete krenuti za žešćom retorikom .. jer sam malo umoran :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bluestree

Max Bunker je napisao/la:Aj se saberi pa još jednom procitaj moj pa onda tvoj post. I onda opet izreci glupost da je rušenje plasme nakon koje ostanem bez desktopa sitnica i da je tužno kaj se bakcem tom sitnicom.. I da nečitaš samo ono kaj tebi paše, onda bi deset puta dosada vidio da na tom istom stroju drugi operativni sustavi savrseno rade...

I kaj ti znači ovo sa nikovima ? I ti si kao i ja promjenio nick, i čemu parodija oko toga?
nije parodija, vec mi simpaticno, a sto se ostalog tice pretpostavljam da se vec stidis,ali vjeruj mi sad mi je svejedno . :znak-lame
Max Bunker

Bertone,pa ko te umorio ... :-)

Orkh, nemam se ja zakaj stidjeti, jer stojim iza onog kaj napišem. Par puta sam napisao da na toj kanti je ubuntu, mint, i windows 7 i svi odlicno rade tako da neznam zakaj spominješ mogućnost hardwera. Na mintu je i još noviji kernel nego na opensuse tako da neznam otkud ti pomisao sa bi noviji kernel bio problematican. Pa procitam ja kernel release i vidim do kojeg hardwera ima podršku. A ovo sa rušenjem desktopa je dokumentirani bug, imaš link par postova prije, i čudno kako dosad nema zakrpe kojom bi doskočili problemu...
Zadnja izmjena: Max Bunker, dana/u 06 pro 2014, 23:04, ukupno mijenjano 1 put.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

14 sati sam bio na poslu, jednom stigao jesti i popio sam samo tri kave za to vrijeme :(
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
bluestree

Max Bunker je napisao/la:Orkh, nemam se ja zakaj stidjeti
imas i te kako! hajde molim te da ne trollamo topic ,let it be.
Max Bunker je napisao/la:jer jednostavno netko tko radi u IT svijetu
.... doomsday
Odgovori