Windows 7 dual boot sa linux mint 17

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
marko94
Spol: M

Windows 7 dual boot sa linux mint 17

Post Postao/la marko94 »

Bok svima,

imam instaliran windows 7 i planiram staviti linux mint 17 uz njega..
stavio sam linux na usb putem rufusa, i pokrenem u biosu, i kada udjem u instalaciju ne prepozna mi niti jednu particiju ,samo cijeli disk 750 GB kao free..niti mi pise da je neki drugi OS instaliran..u file manageru mi prepozna particije windowsa..koristio sam os-prober ali nista ne pokaze..koji je problem i sto dalje ? hvala :-D
Yeti

Re: Windows 7 dual boot sa linux mint 17

Post Postao/la Yeti »

Jesi odabrao pravilno prilikom pitanaja za particioniranje?
Install linux mint alongside windows 7? ili si odabrao Erase disk and install linux mint?

Edit: sorry pisao sam sa moba i bilo je 100 gresaka pa sam popravljao jedno 6 puta :P :)
Zadnja izmjena: Yeti, dana/u 03 sij 2015, 21:52, ukupno mijenjano 6 puta.
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
marko94

Post Postao/la marko94 »

jesam..tj uopce me nije niti pitao install alongside windows 7..pise mi da nije instaliran niti jedan OS..a instaliran je, trenutno sam na windowsu
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Prvo da pitam imas li praznog mjesta za linux particije ili je cijeli disk particioniran?
Ajde prvo probaj ovako, pa probaj pokrenuti installer dal ce biti promjene..

Kod: Označi sve

sudo apt-get install gdisk
sudo os-prober
"It is not the brains that matter most, but that which guides them—the character, the heart, generous qualities, progressive ideas."
"I'd have to be a warrior, a slave I couldn't be. Soldier and a conqueror, fighting to be free"
marko94

Post Postao/la marko94 »

ima mjesta :) evo budem pa javim
marko94

Post Postao/la marko94 »

probao navedeno ..isto mi pokaze
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Probaj pokrenut gparted (imas ga u live modu, samo pokreni iz menu-a) pa vidi dal imas navedene te windows particije, ako imas pokusaj rucno napraviti particiju na slobodnom dijelu diska pa onda probaj pokrenut instalaciju.
marko94

Post Postao/la marko94 »

napravio sam u windowsu ext 4 particiju ali ne prepoznaje..budem u gpartedu sada..a i ako uspijem i instaliram linux,da li cu moci podici windows ?
Yeti

Post Postao/la Yeti »

Moci ces, ako ces ikad raditi takve dual boot sustave, uvijek prvo instaliraj windows pa onda linux jer ce linux u svoj boot loader automatski implmentirati i windows. Ako ces raditi suprotno vrlo vjerojatno ces imati problema.. Dakle windows uvijek stavljas prvi pa onda dalje...
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Od windowsa 8.1 nemora više tako...kuži druge os-eve
Odgovori