Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: Menadžer nadogradnje - Linux Mint - ne radi ?!

Post Postao/la rudar »

studiom je napisao/la: Šta ti znaci ovo .....odabrao apdejte samo pod 1?
Dodajem jedno pojašnjenje: sve nadogradnje ('apdejti', kako pišeš) uz Linux Mint dodatno su obilježene brojevima od 1 do 5. To ovisi o kategoriji i, potencijalno, nekoj opasnosti koju nadogradnja može donijeti u instalirani sustav. Nadogradnje označene brojevima 1 i 2 su zajamčeno sigurne. One pak koje su označene s 4 i 5 bi eventualno mogle stvoriti neke probleme, iako se to najčešće ne događa. O tome se nedavno pisalo ovdje http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 0&start=20
studiom

Post Postao/la studiom »

Otprilike sam i ja kontao da se radi o tome - pošto nisam bio siguran zato sam i pitao. Međutim tu nadogradnju ili ti ('apdejti', kako smo počeli pisati-više i ne pazim na pravopis) ja sam kačao sve pod brojem 1 i 2, pa čak i one pod 3 koje ne nose oznaku !. Negdje sam citao da su oni provjereni... Ostaje mi još da to pokusam samo pod 1.

Ni to ne pomaze -upravo sam pokusao nadogradnju samo sa brojem 1
studiom

Post Postao/la studiom »

oldman je napisao/la:Pa sve u razmaku od cca 7 dana . Jedan prekojučer a prije njega cca 2 dana a pvi oko 7 dana. Svi su Mate 17.1
Upravitelj nadopuna kad ih odabereš sve ima od brojeva 1 do 5 a pod svakim brojem oko 7-8 nadopuna. Instalira one koje odabereš. Ja sam imao Mint 17.1 qiana o noviji je 17.1 Rebecca. I ne čačkam po terminalu ako baš ne treba jer niti neznam pa to koristim samo tek kad naučim ili sam siguran.
Čini mi se da bi već davno napravio da si ponovno instalirao a ne se zakopao u ispravke jer ni ti u terminalu nisi doma. Imaš se vremena učit kasnije kad malo pohvataš konce. :-D

Pa i ja sam prekjucer oko 15 h počeo instalaciju Mint 17.1 Rebecca, pa kad to nije proslo kako treba vratio sam se na Mint17 qianu i evo sve do sad nikakvog pomaka ???
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Čini mi se da ti se dobar dio tih problema s nemogućnošću "unlockanja" događa zato što istovremeno imaš otvoren Synaptic i pokrenut dpkg ili apt-get u terminalu. Zatvori jedan i radi samo s drugim. Mislim, to zaključujem iz ovog opisa:
Evo sta se desi kad se pokrene postupak uklanjanja i onda posle toga ne mogu zatvoriti synaptic (moram na silu da ga zagasim) a u terminalu ispisuje da je takav proces u toku i onda kompu moram restartovati - i samo se tako citavo vrijeme vrtim u krug !
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Na MIntu 13 sam imao problem sa nadogradnjom i problem kod instalacije programa. Problem je bio u samom Menađeru nadogradnji.
Kad otvoriš Menađera nadogradnje pogledaj na popisu aplikacija za nadogradnju da ti nije ponuđen i sam Menađer nadogradnji. Ako je na popisu prvo nadogradi samo njega, druge aplikacije ne. Restart pa opet probaj cijeli sustav nadograditi.
Ne koristim Mint i to je davno bilo ali se sječam tog problema. Ne mora da je to i kod tebe problem ali provjeri.

Pozz
Ok i što sad?
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ako se ne riješi do sutra navečer, ja ću zamijeniti SSD u laptopu HDD-om i instalirati LM 17, a ti ćeš mi na PP dati točan popis svih aplikacija koje imaš kod sebe instalirane pa ćemo provjeriti kaj se dešava kod mene i ako kod mene ne bude problema strgati ćemo te libove kaj ne delaju kod tebe pa bumo vidjeli kako popraviti.

Inače koliko sam do sad (uz posao) našao po internetu tog liba: "libappindicator0.1-cil" za Ubuntu 14.04 (koji je baza LM 17) nativno nema.. našao sam samo podatke za Ubuntu 10.04 i 12.04.

Također, pogledao sam kod sebe u ja ga na Ubuntuu 14.04.2 nemam. No nemam instaliran ni Tomboy pa bi bilo dobro da netko tko kod sebe ima LM bez instaliranog Tomboya pogleda da li u LM 17 nativno ima lib: "libappindicator0.1-cil" ili njega povuče Tomboy.

I da, malo mi je zbrka oko imenovanja verzija Linux Minta koje si instalirao.
Naime imaš LM 17 i LM 17.1 (u 32 ili 64 bitnoj verziji i sa nekoliko različitih DE-ova).. uglavnom LM 17 LTS ne postoji (ili postoji ali su to onda svi LM 17 od 17 do budućeg 17.4)

Uglavnom, kako bih sutra navečer mogao instalirati na laptop identičnu verziju koju i ti imaš, napiši mi točno koji Linux Mint imaš (i možeš navesti i na čemu je instaliran - koji model laptopa i koji hardver imaš)

EDIT:
I slažem se sa Abzeenth u vezi:
Abzeenth je napisao/la:Čini mi se da ti se dobar dio tih problema s nemogućnošću "unlockanja" događa zato što istovremeno imaš otvoren Synaptic i pokrenut dpkg ili apt-get u terminalu. Zatvori jedan i radi samo s drugim. Mislim, to zaključujem iz ovog opisa:
Evo sta se desi kad se pokrene postupak uklanjanja i onda posle toga ne mogu zatvoriti synaptic (moram na silu da ga zagasim) a u terminalu ispisuje da je takav proces u toku i onda kompu moram restartovati - i samo se tako citavo vrijeme vrtim u krug !
Otvori aktivne procese i pogledaj da ti doista negdje ne ostane visiti recimo Sinaptic (iako si ga ugasio na gumbu) pa ako je, ubij ga u procesima i odradi nadogradnju iz terminala (ili obrnuto).
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

bertone je napisao/la:Inače koliko sam do sad (uz posao) našao po internetu tog liba: "libappindicator0.1-cil" za Ubuntu 14.04 (koji je baza LM 17) nativno nema.. našao sam samo podatke za Ubuntu 10.04 i 12.04.
Loše si gledao :zvizdi
http://packages.ubuntu.com/search?keywo ... tor0.1-cil
pođi na trusty pa vidi zavisnosti, pa otvori te zavisnosti u svaki tab pa ima da završiš sa 10-tak tabova za samo za mono :mrgreen:
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

vision je napisao/la:
bertone je napisao/la:Inače koliko sam do sad (uz posao) našao po internetu tog liba: "libappindicator0.1-cil" za Ubuntu 14.04 (koji je baza LM 17) nativno nema.. našao sam samo podatke za Ubuntu 10.04 i 12.04.
Loše si gledao :zvizdi
http://packages.ubuntu.com/search?keywo ... tor0.1-cil
pođi na trusty pa vidi zavisnosti, pa otvori te zavisnosti u svaki tab pa ima da završiš sa 10-tak tabova za samo za mono :mrgreen:
Između ostalog bio i na toj stranici i do sad nisam vidio 14.04 :facepalmx2 (evo posipam se pepelom i dajem časnu pionirsku riječ da više nikad neću raditi tri posla istovremeno :))
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
studiom

Post Postao/la studiom »

bertone je napisao/la:Ako se ne riješi do sutra navečer, ja ću zamijeniti SSD u laptopu HDD-om i instalirati LM 17, a ti ćeš mi na PP dati točan popis svih aplikacija koje imaš kod sebe instalirane pa ćemo provjeriti kaj se dešava kod mene i ako kod mene ne bude problema strgati ćemo te libove kaj ne delaju kod tebe pa bumo vidjeli kako popraviti.

Inače koliko sam do sad (uz posao) našao po internetu tog liba: "libappindicator0.1-cil" za Ubuntu 14.04 (koji je baza LM 17) nativno nema.. našao sam samo podatke za Ubuntu 10.04 i 12.04.

Također, pogledao sam kod sebe u ja ga na Ubuntuu 14.04.2 nemam. No nemam instaliran ni Tomboy pa bi bilo dobro da netko tko kod sebe ima LM bez instaliranog Tomboya pogleda da li u LM 17 nativno ima lib: "libappindicator0.1-cil" ili njega povuče Tomboy.

I da, malo mi je zbrka oko imenovanja verzija Linux Minta koje si instalirao.
Naime imaš LM 17 i LM 17.1 (u 32 ili 64 bitnoj verziji i sa nekoliko različitih DE-ova).. uglavnom LM 17 LTS ne postoji (ili postoji ali su to onda svi LM 17 od 17 do budućeg 17.4)

Uglavnom, kako bih sutra navečer mogao instalirati na laptop identičnu verziju koju i ti imaš, napiši mi točno koji Linux Mint imaš (i možeš navesti i na čemu je instaliran - koji model laptopa i koji hardver imaš)

EDIT:
I slažem se sa Abzeenth u vezi:
Abzeenth je napisao/la:Čini mi se da ti se dobar dio tih problema s nemogućnošću "unlockanja" događa zato što istovremeno imaš otvoren Synaptic i pokrenut dpkg ili apt-get u terminalu. Zatvori jedan i radi samo s drugim. Mislim, to zaključujem iz ovog opisa:
Otvori aktivne procese i pogledaj da ti doista negdje ne ostane visiti recimo Sinaptic (iako si ga ugasio na gumbu) pa ako je, ubij ga u procesima i odradi nadogradnju iz terminala (ili obrnuto).

OK. nastavljamo sutra.
Da ne bude zabune prvo je na kompi pokusana instalacija i prva nadogradnja Minta 17.1 (64 bit), pošto to nije uspjelo ...pokusao sam sa novom instalacijom Minta 17.1 (32 bit)...pošto ni to nije upalilo vratio sam se na Minta 17 (64 bit) Long Term Support - tako mi je pisalo u opisu iso fajla.

Ujutru cistim kompu ponovo i nabacim 17.1 Rebeccu (64 bit) - uz samo 1-u nadogradnju/ sa ili bez terminala o tome se dogovaramo još-posto nisam vidio u aktivnim procesima da radi synaptic. Iako sam u prethodnim postovima pisao o tom problemu - morao sam naizmjenicno na svaciji zahtjev pokusavati sve varijante. Te kad sam primjetio taj problem gasenja duplih procesa restartovao sam kompu svaki puta -i to je davalo efekat do prve komande da li u teminalu; da bi odmah posle toga bila onemogućena opcija ulazka u synaptic i obrnuto - ali ni to restratovanje nije dalo adekvatan rezultat u smislu da se ovo zavrsi jednom
teorijavelikogpraska

Post Postao/la teorijavelikogpraska »

o tome sam već napisao nešto ali ću ponoviti. libappindikator je dio mono rantajma. krovni paket je libmono-corlib4.5. Ako se njega makne, ukloni se sve vezano za mono. Mono koristi jedino mint cinnamon i možda još neki mint. ubuntu ga nekoristi, pa tako nema niti libappindikator instaliran.
predlažem ti ono što si i sam rekao da češ napraviti, novu instalaciju. Ali kad skineš iso fajl, najprije napravi slijedeče. Idi u folder gdje si ga skinuo, tamo otvori terminal i napravi

Kod: Označi sve

md5sum naziv iso fajla
usporedi broj koji ti izađe sa onim na mintovoj stranici i vidi dali se slaže. to je preduvjet da poslije sve štima.
možeš i staviti ovdje link tog iso fajla, pa ču ja skinuti isti taj, i instalirati ga sebi. ako nešto nebude štimalo ( volio bih ), onda ču ga srediti najprije kod sebe, i javiti ti kako da ti središ. ovako na slijepo, neznam kako da ti pomognem, sad je to već igra pokvarenog telefona.
i trebaš znati još nešto, mint je jako popularan i često se zna desiti da su mu serveri preopterečeni, pa sve aplikacije koje pristupaju repozitorijima imaju malu zadršku. u tom slučaju se malo sačeka. Pa nemora uvijek sve raditi na klik, promptno. A ako se ipak zaglavi tipa, što ja znam, recimo, nemože pristupiti /nešto/nešto/dpkg/lock, e onda se taj fajl jednostavno obriše i sistem opet krene. eto toliko. kažem ako hočeš stavi link svog iso fajla, pa da ja vidim kod sebe kako neče proraditi. Neče malo morgen.
Odgovori