KUBUNTU - Top Linux

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

iweb
Site Admin
Spol: M

Re: KUBUNTU - Top Linux

Post Postao/la iweb »

OS X može imati nešto *nalik* Activitiesu ako koristiš Mission Control i Spaces funkcije njega, ali ipak je kod KDE-a to puno moćnije i bolje izvedeno ;)
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

hrvooje je napisao/la:Po meni Activity su nešto što nema na niti jednom drugom DE ni kod OSX-a ni kod Win, a premalo su reklamirani i korišteni. Npr. imam poslovni laptop i dođem kući i prebacim na 'kućni activities' sa domaćin wallpaperom i ikonicama igara da ga djeca mogu koristiti, dok su mi poslovne datoteke s desktopa nestale iz dječjeg vidikruga.
Jeste, ali poslovni laptop sa bitnim podacima se ne daje tako lako djeci ;). Ti fajlovi na Desktop su smješteni u Desktop datoteci u Dolphin, djeca odu u izbornik, vide ikonu dupina :hihi otvore i eto igre :lulz
Umjesto korišćenja activities-a sigurnije je napraviti novi korisnički račun ako više osoba koristi laptop/pc.
hrvooje je napisao/la:Druga velika prednost što KDE jedini DE za sada ima jeste na drugi monitor možeš dodati poseban panel s menijem, tako da se na tom panelu prikazuju samo prozori otrvoreni na tom monitoru. Kao da imaš dva računala. Na poslu gdje uz laptop imam i veći monitor ovo je jednostavno odlično.
Cinnamon ;) Za ostala okruženja ne znam, provaću jednom.
hrvooje je napisao/la:Treća velika stvar KDE-a je file manager Dolphin. Ono što je GNOME napravio Nautilusu je zločin, gdje su oduzeli dosta mogućnosti, dok je Dolphin pun mogućnosti, sa detaljnim pregledima, split viewom...
Otvoriš dva file managera i eto split view, imaju opciju dodavanja datoteka u sidebar, za detaljni prikaz nekog fajla: desni klik → properties, za slike vidiš sa čega je uslikano (ne uklanjaju exif), i td.

Za napredno korišćenje nekog file manager-a može se instalirati neki (GUI) commander.
hrvooje je napisao/la:Četvrta odlična stvar je krunner. Aktivira se s alt+space a može dosta toga, kao prošireni Ubuntu Unity Dash.
Je, ali sa Alt+F2 ukucaš šta ti treba i otvoriš.

Nemoj ovo shvatiti kao povod za svađu ili slično, slažem se sa gore navedenim ali i iznosim alternativu za ostala okruženja. ;) KDE je prepun opcija koje omogućavaju lakše koriščenje.
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Pivatni laptop krepao, pa moram. Ionako samo igraju par igara. Da, nekoliko korisničkih računa bi bilo ispravno, ali tko bi djeci koja ne znaju pisati mijenjao svako malo račune ;)

Cinnamon je odličan i njega također korisnim, ali ima tu stvari koji su grubi na rubovima, ništa veliko i bitno ali ipak. Sudjelujem u zajednici s prijedlozima za popravak i mogu reći da će 2.6 biti odličan s nezavisnim panelima na dva monitora. Nešto što sam predložio je bilo:
- ukljanjanje iz menu favorita sa opcijom desni klik --> remove
-dodavanje recent apps stavke u menu
-desni klik na file u Nemo, da bi se dodalo u favorite u menu
-nakon instalacije novog programa, slično kao u Win, označiti i grupe i ime novog programa
-podešavanje svijetline na oba monitora sa klizačem
-pamćenje zadnje pozicije prozora
-gašenje notifikacija pri full-screen , korisno kad se pokrenu igre
-dodavanje opcije kružnog skrlanja u touchpad opcijama
-bolje formatiranje appleta sa datumom i vremenom, manji datum ispod većeg sata. inače bude applet 10 cm dugačak :)
itd ...

Što se tiče file managera, sve je to ok, al ja gledam da napravim klik manje. Na kraju dana onome kome nije bitno, može koristiti i ratpoison, sve se svodi na osobne potrebe i osjećaj.

Nije baš da će ti alt-F2 otvoriti bookmarke, webstranicu ili nedavni dokument, al opet sve su to detalji
https://dot.kde.org/2015/04/08/plasma-sprint-2015
a evo i još malo i novijih vijesti iz plasma 5 tima
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Da otvorimo novu temu o Kubuntu 15.04 ili ovdje nastavimo?

Fino je radio, bez system tray ikonica (Skype, Dropbox), instalirao treći OS (triple boot) i izgubio sam Kubuntu.

Nije moja greška u particionisanju, particije su netaknute (stavio za / i /home btrfs), mislio sam da nije do grub-a, ali nije, vratio sam grub magei-i, ali ni ona ga ne prepoznaje.
Zanimljivo je da ulaskom na particije Kubunta iz mageie dobivam prvo folder @ pa onda u njemu ono što sam odmah trebao dobiti.
Slično tako je kad odem u KaOS, ali u /home particiju ne vidim nikakve podatke.

Bizarno :sokiran
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Bumpam temu :bump
Zanima me je li autor izmijenio sve što je planirao, te imamo li dopuštenje za objavu?
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Nisam ništa mjenjao, pa ako smatraš da kaj treba mjenjati reci pa lako promjenim. Za objavu sam već prije napisao da slobodno objavite.

Btw, vrti se odonda na dva stroja i nema niti najmanjeg problema.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

FIREWALL

Evo dočekasmo i finall 15.04.
Još me drži osjećaj da bi kubuntu mogao biti dobitna kombinacija za mene i moje potrebe. Na dilemi sam dal da u potpunosti se prebacim na kubuntu.

Molio bih neku preporuku za neki gui firewall za kde koji bi se fino uklopio u kubuntu design i da ne zeza u kde okružju, te da ga imam u službenim repozitorijima pa da ga je lako instalirati i iskonfigurirati.

Hvala
:-)
shabek

Post Postao/la shabek »

Danas sam iskoristio priliku da isporbam kubuntu 15.04 (odustajem od Archa i vraćam se na Ubuntu), ali sam naletio na poprilično problema... u cca pola sata korištenja mi se dogodilo:

- wireless je prestao raditi (ili uopće nije radio) iako je bio spojen na mrežu (koja je nestala sa popisa nakon što sam kliknuo na disconnect)
- iako mreža uopće nije radila muon je ispisivao da je softver na računalu ažuran nakon što se nije uspio spojiti na repozitorije (ni slova o nekakvoj greški, iako je prikazivao sa progress barom da kao nešto radi)
- pretraživanje aplikacija u muonu uopće nije radilo (bilo što sam upisao nije davalo nikakve rezultate)
- nakon nekog vremena krunner je prestao raditi (alt+space nije otvaralo ništa)
- preglednik slika (gw-nešto-nešto) je dobro radio ako se aplikacija pokrenula i nakon toga iz nje odabrala slika, ali ako je slika otvorena iz Dolphina aplikacija se prikazivala samo u dijelu prozora, dok je ostatak prozora bio transparentan
- 'Add to Places' u Dolphinu nije radilo

Osim problema s wirelessom koji se više nije pojavio, ostali problemi su se nastavili i nakon što sam napravio update sustava. Nisu tu problemi same greške, več činjenica da sam ih u kratkom vremenu pronašao toliko. Ovo sve skupa mi je pomalo čudno, nekako je preveliki broj problema za jedan release... ili je to normalno za kubuntu?
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Takva je Plasma 5.x
Uzmeš Kubutnu 14.04.x LTS i uživaš.
shabek

Post Postao/la shabek »

vision je napisao/la:Takva je Plasma 5.x
Uzmeš Kubutnu 14.04.x LTS i uživaš.
Problem je Plasma ili je problem Kubuntu? Mislim, ja inače koristim Gnome tako da nisam siguran kakvo je trenutno stanje u KDE svijetu. A ovih nekoliko dana (sa sumnjivim vremenom) sam si odredio da malo isprobam KDE, neke stvari mi se čine bolje riješene nego to ima Gnome.
Odgovori