Nadogradnja Linux Minta
Moderator/ica: Moderatori/ce
Nadogradnja Linux Minta
Znam da je pitanje malo glupo ali mene zanima dali će se Linux Mint moći nadograđivati na novije verzije preko terminala kao Ubuntu? Znam da se već sada može nadograditi sa verzije 17 na 17.1 i znam da je to zato što se sve te verzije bazirane na Ubuntu 14.04 pa me zanima ako netko nešto zna ili što mislite hoće li se Mint moći i dalje nadograđivati tako preko terminala kada budu uzeli bazu Ubuntua 16.04? Valjda će se onda ta nova verzija Minta bit 18 pa me to zanima znači hoće li biti moguće nadogradnja minta preko terminala kao što se može kod Ubuntua ili će se morati ponovo "friško" instalirati?
Kad žena uzme stvar u svoje ruke, onda je to već velika stvar.
Re: Nadogradnja Linux Minta
Ne znam planove ekipe iz Minta, pa je ovo sve gatanje. Međutim, do sada je bilo moguće napraviti LTS > LTS upgrade. Ovo važi za Ubuntu. Pogledaj odnosi li se to i na Mint, tj. je li do sada Mint imao praksu tako nadograđivati.
Nema veće religije od istine!
- Abzeenth
- Site Admin
Uvijek se moglo nadograditi Mint na noviju verziju, ali uz oprez. Obično su znali naglasiti da se to ne preporuča jer može uzrokovati nestabilnost sustava i probleme, i savjetovali da se napravi clean install. Ja sam jednom radila upgrade koji je "preskočio" jednu cijelu verziju, dakle npr. s 5 na 7, i uspjelo mi je bez nekih značajnih problema.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Moguća je nadogradnja, uglavnom sve i prođe ok, ali rizik uvijek postoji. Verzije 17.x su izuzetak. Mintov fokus su stabilnost i pouzdanost, tako da se uvijek preporuča fresh install.
Detaljne upute o metodama nadogradnje pogledajte ovdje: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2
Detaljne upute o metodama nadogradnje pogledajte ovdje: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/2
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Hvala. To mi je jako bitno. E sada da ne otvaram novu temu zanima me još samo ako sam ja skino mint cinnamon edition i recimo sada želim kde imati dali mogu onda pobrisati cinnamon i nastavit ga dalje nadograđivat kao kde edition ili će mi se tijekom iduće nadogradnje ponovo pojavit cinnamon?
Kad žena uzme stvar u svoje ruke, onda je to već velika stvar.
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Svaka je distra potpuno neovisna o radnom okruženju (DE), tako da možeš kombinirati što god želiš. Primjerice, ne sviđa ti se Cinnamon pa ga zamijeniš KDE-om, MATE-om, Xfce-om, Enlightenmentom i sl. Dovoljno je u Synapticu instalirati KDE i sve zavisnosti koje za sobom povlači, izlogirati se i kod ponovnog logina odabrati KDE. I to je sve! Nakon toga možeš obrisati Cinnamon kako ne oba DE-a ne bi nepotrebno nadograđivala.Small je napisao/la:Hvala. To mi je jako bitno. E sada da ne otvaram novu temu zanima me još samo ako sam ja skino mint cinnamon edition i recimo sada želim kde imati dali mogu onda pobrisati cinnamon i nastavit ga dalje nadograđivat kao kde edition ili će mi se tijekom iduće nadogradnje ponovo pojavit cinnamon?
Međutim, često dođe i do sitnih problema kao što je loš prikaz ikona na alatnoj traci, neke ikone ili opcije nedostaju i sl. To je zbog toga što kod instalacije nisu povučeni svi libovi, dodaci i sl. Ako znaš što ti nedostaje to možeš naknadno riješiti. Isto tako, repoi malo kasne s usvajanjem novih verzija paketa, pa tako možeš dobiti KDE 4.4 umjesto 5.x.
Potencijalne probleme najlakše možeš izbjeć instalacijom DE-a preko službenog PPA ili svježom instalacijom Minta KDE.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.