čavrljanje 2.0
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Max Bunker
Re: čavrljanje 2.0
Da nabacim ja koju o windowsima ak vam je dosadno....hehhheeee..... Šala šala....
Bertone, ono kaj si pital za desetku je sada dokraja pojašnjeno jer se kroz update instalirala mala aplikacija u kojoj su svi odgovori.... U pozadini ce se desetka sama preuzeti i nakon 29.7 jednim klikom u kontrolnoj ploči ce se instalirati...
Čitam ovu gentoo temu i učim polako i taj dio. ..
I bez obzira na sve , ne zaboravite da ste jedini živi i aktivni regionalni linux portal gdje se može potražiti pomoć i savjet.
Bertone, ono kaj si pital za desetku je sada dokraja pojašnjeno jer se kroz update instalirala mala aplikacija u kojoj su svi odgovori.... U pozadini ce se desetka sama preuzeti i nakon 29.7 jednim klikom u kontrolnoj ploči ce se instalirati...
Čitam ovu gentoo temu i učim polako i taj dio. ..
I bez obzira na sve , ne zaboravite da ste jedini živi i aktivni regionalni linux portal gdje se može potražiti pomoć i savjet.
Nebu se meni ništa samo u pozadini instaliralo, ni sa jednim klikom ni bez njega.. instalirati mogu samo ja i nitko drugi 
...ne volim kada se nešto automatski samo od sebe preuzima bez mog dopuštenja...Max Bunker je napisao/la:Da nabacim ja koju o windowsima ak vam je dosadno....hehhheeee..... Šala šala....
a tek instalira bez dozvole...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Tema čavrljanje je privremeno bila zaključana (od 08,15 do 08,30) radi brisanja cijelih ili dijelova postova pojedinaca.
Za sad tema o Gentoo Linuxu nije zaključana (iako ću i nju morati još par puta pomno pročitati i maknuti višak razmišljanja) jer bi doista bilo lijepo da na forumu imamo na konkretnim primjerima sadržaj o prednostima i mogućim manama optimizacije pojedinih dijelova OS-a korištenjem Gentoo Linuxa no ako se ponovi ovo iz čavrljanja ide i ona pod ključ.. na žalost!
Za sad tema o Gentoo Linuxu nije zaključana (iako ću i nju morati još par puta pomno pročitati i maknuti višak razmišljanja) jer bi doista bilo lijepo da na forumu imamo na konkretnim primjerima sadržaj o prednostima i mogućim manama optimizacije pojedinih dijelova OS-a korištenjem Gentoo Linuxa no ako se ponovi ovo iz čavrljanja ide i ona pod ključ.. na žalost!
-
Max Bunker
Dragi moji dečki.... Pretpostaviti ću da ste ovo napisali iz krajnjeg neznanja i nepoznavanja i drugih operativnih sustava jer kad bi pisali ovakve stvari a da znate da nisu točne onda bi to bilo vrlo zločesto :
Prvo-sve može biti automatika , drugo-win ih može preuzeti ali ćeš sam odabrati kad ćeš ih instalirati, treće-win može provjeriti a sam ćeš odabrati da li i kada ćeš ih preuzeti i instalirati, i četvrto-sve ručno, od provjere preko downloada do instalacije ažuriranja. Plus kaj se to sve još detaljnije može podesiti a se npr automatski download i instalacija ažuriranja obavljaju kad je npr screensaver u funkciji minimum 5 minuta, ili kad je npr procesor ispod 5 % zauzeća minimum 3 minute...itd itd..... Znači automatika je samo ako ti tako odlučiš a ako nećeš automatiku onda imaš milion postavki kako ti točno hoćeš da se to odvija ili neodvija.....

Ovo je svakako jedna od stvari koju bih volio vidjeti u linuxu ( pa djelomično ide i pod onu temu o poboljšanjima u linuxu ) pa da mi npr opensuse u pozadini u periodu neaktivnosti računala unutar nekih tjedan dana preuzme sve kaj treba da bih ja jednim klikom sigurno i stabilno nadogradio opensuse 13.2 na 13.3 ... a ne da ja ručno pruzimam iso od skoro 4 gb i onda se još pitam dali će update proći ok ili me čeka sto problema nakon toga....
A tek power postavke kako se mogu u detalje podesiti kaj kada i kako će se paliti i gasiti ( wifi, bluetooth, takt procesora, net promet.... ) ,,i to bih volio svakako vidjeti u linuxu...

Ako već nepoznate druge operativne sustave onda se bar suzdržite od iznošenja mišljenja o njihovim funkcionalostima....

bertone je napisao/la:Nebu se meni ništa samo u pozadini instaliralo, ni sa jednim klikom ni bez njega.. instalirati mogu samo ja i nitko drugi
trzalica je napisao/la: ...ne volim kada se nešto automatski samo od sebe preuzima bez mog dopuštenja...
Windows update nudi potpunu kontrolu kako kada i uz koje uvjete će se nešto downloadati i instalirati.shrike je napisao/la:a tek instalira bez dozvole...
Prvo-sve može biti automatika , drugo-win ih može preuzeti ali ćeš sam odabrati kad ćeš ih instalirati, treće-win može provjeriti a sam ćeš odabrati da li i kada ćeš ih preuzeti i instalirati, i četvrto-sve ručno, od provjere preko downloada do instalacije ažuriranja. Plus kaj se to sve još detaljnije može podesiti a se npr automatski download i instalacija ažuriranja obavljaju kad je npr screensaver u funkciji minimum 5 minuta, ili kad je npr procesor ispod 5 % zauzeća minimum 3 minute...itd itd..... Znači automatika je samo ako ti tako odlučiš a ako nećeš automatiku onda imaš milion postavki kako ti točno hoćeš da se to odvija ili neodvija.....

Ovo je svakako jedna od stvari koju bih volio vidjeti u linuxu ( pa djelomično ide i pod onu temu o poboljšanjima u linuxu ) pa da mi npr opensuse u pozadini u periodu neaktivnosti računala unutar nekih tjedan dana preuzme sve kaj treba da bih ja jednim klikom sigurno i stabilno nadogradio opensuse 13.2 na 13.3 ... a ne da ja ručno pruzimam iso od skoro 4 gb i onda se još pitam dali će update proći ok ili me čeka sto problema nakon toga....
A tek power postavke kako se mogu u detalje podesiti kaj kada i kako će se paliti i gasiti ( wifi, bluetooth, takt procesora, net promet.... ) ,,i to bih volio svakako vidjeti u linuxu...

Ako već nepoznate druge operativne sustave onda se bar suzdržite od iznošenja mišljenja o njihovim funkcionalostima....
@Max.. ovdje se ne radi o nadogradnji OS-a sigurnosnim zakrpama ili novim funkcijama određenog softvera (iako i o tome imam ne baš lijepa iskustva bez obzira što si mogu sam definirati što, kad i kako) već o upgradeu OS-a sa jedne verzije na drugu (kod mene bi bilo sa 7 na 10).
Prvi dio tvog prethodnog posta koji sam komentirao se odnosio da želim ja odlučiti kad ću i kako skinuti w10, a ne da mi se skine sam i samo me obavijesti da je skinut pa da mogu ili ne moram napraviti upgrade. Nadalje ne želim da mi se OS upgradea na novu verziju bez obzira što kažu da će instalacije drugih programa i osobni podaci ostati sačuvani. Jednostavno želim mogućnost skidanja ISO-a i clean install.
Prvi dio tvog prethodnog posta koji sam komentirao se odnosio da želim ja odlučiti kad ću i kako skinuti w10, a ne da mi se skine sam i samo me obavijesti da je skinut pa da mogu ili ne moram napraviti upgrade. Nadalje ne želim da mi se OS upgradea na novu verziju bez obzira što kažu da će instalacije drugih programa i osobni podaci ostati sačuvani. Jednostavno želim mogućnost skidanja ISO-a i clean install.
@Max Bunker opet napada 
Ja nisam ništa tvrdio, samo sam se nadovezao na ono šta si ti napisao a ti si napisao:
Ja nisam ništa tvrdio, samo sam se nadovezao na ono šta si ti napisao a ti si napisao:
Znači ti sam nešto tvrdiš pa onda poslije pobijaš tu tvrdnju...U pozadini ce se desetka sama preuzeti i nakon 29.7 jednim klikom u kontrolnoj ploči ce se instalirati...
Zadnja izmjena: trzalica, dana/u 26 lip 2015, 10:38, ukupno mijenjano 1 put.
- vision
- Spol: ♂
U redu je za Windows Update, ali šta je s drugim programima? Kako se oni instaliraju a da te i ne upitaju ili obavjeste o njihovoj instalaciji? Znaš šta se dešavalo ovo proljeće.Max Bunker je napisao/la:...
Prvo-sve može biti automatika...
-
Max Bunker
Radi se kompa, radi, jer se windows 10 nije pisao od nule nego se baš radi o skupu ažuriranja kojima se dodaju nove funkcionalnosti . Teoretski uopće tome nisu morali dati ime, ili su npr mogli to nazvati SP1 ali su se odlučili za naziv win 10 jer tako imaju još jedan proizvod koji mogu staviti na police i prodavati ga iako se u biti radi o nadograđenoj osmici,,pa i sedmici ako uđemo u samu srž i izbacimo izgled sučelja i metro desktop...bertone je napisao/la:@Max.. ovdje se ne radi o nadogradnji OS-a sigurnosnim zakrpama ili novim funkcijama određenog softvera (iako i o tome imam ne baš lijepa iskustva bez obzira što si mogu sam definirati što, kad i kako) već o upgradeu OS-a sa jedne verzije na drugu (kod mene bi bilo sa 7 na 10).
Ti igraš igru riječi da bi nešto prikazao u svjetlu u kojem ti odgovara. Kod mene je sve na automatskim postavkama i zato sam i naveo da će se sve samo odraditi, i pritom sam mislio da vam je bar to poznato i da nemoram u detalje razjašnavati da se radi o automatik postavki koju je moguće na sto načina promijeniti i detaljno iskonfigurirat a i onemogućiti...trzalica je napisao/la: Znači ti sam nešto tvrdiš pa onda poslije pobijaš tu tvrdnju...
Imperija uzvraća udarac....hhehehheheheh
Pa poštovani kolega, nisam siguran na što točno mislite ali probat ću odgovoriti , i to moram ponoviti, ne iz neke zločeste namjere već stoga što želim te stvari vidjeti i u linuxu....vision je napisao/la: U redu je za Windows Update, ali šta je s drugim programima? Kako se oni instaliraju a da te i ne upitaju ili obavjeste o njihovoj instalaciji? Znaš šta se dešavalo ovo proljeće.
Ako misliš na malwer, onda evo pojašnjenja :
Idemo teoretski bazirati statistiku na 100 virusa ( to je aproksimativno pandan onim 100 % na av test i av comparatives ).
Virusi od 1-10 napadaju svih milijardu i pol računala sa instaliranim windowsima.
Virusi pr 11-30 napdaju samo win 7 i to samo ako nemaju sva ažuriranja.
Virusi npr 31-60 napadaju samo win 8 i to samo ako nemaš sva ažuriranja.
Virusi 61-70 napadaju samo posjetitelje određenih portala-servera na azijskoj regiji i sa točno određenim language postavkama.
Virusi 71-80 napdaju samo ako imaš određenu verziju ranjive jave.
Virusi 81-90 napdaju samo ako imaš neažurirani ranjivi flash.
Virusi 91-100 su skriveni u krekovima i kojekakvim piratskim softverima i napadaju samo ako si ih downloadao i pokrenuo.
Znači, svi smo u opasnosti od onih 1-10 virusa , a sam defender i mse te štite od 1-90 virusa ( kako po kojoj statistici, ali po av comparatives je to oko 90 % a po av-test je to oko 69 % pa do 77 % ).
Ostali velikani antivirusa te štite i do 100 % no ako nisi unutar onih gore nabrojanih skupina onda nebuš nikad naletil na njih. A u slučaju pojave dotad nepoznatih oblika zaraze ( što se isto dešava ) te nespasi nijedan antivirus ni sandbox već samo dobar backup. Izrada iso imagea sistemske particije ( što je unaprijed postavljena mogućnost unutar kontrolne ploče windowsa ) traje desetak minuta a i povrtaka je isto oko desetak minuta tako da to nije neki problem...
Ako misliš na neke druge aplikacije, onda te moram upoznati sa postojanjem windows trgovine koja bi bila pandan linux repozitorijima , i sve kaj instaliraš iz te trgovine se apdejta automatizmom kao i sam os, što naravno isto možeš podesiti do u detalja pa i onemogućiti ako želiš sve to ručno periodično raditi...
Niti jedan jedini program ja nemam potrebe tražiti ručno po netu te ga downloadati i instalirati. Winsi odrađuju 99 % toga ot of the box a meni ostaje još par programčića iz te trgovine naseliti na računalo, a najčešće su to neke igrice, dropbox i sl... A usporedbu win trgovine i linux repozitorija si sam napravi a evo ti slike za lakšu usporedbu:

I da,,ofice je isto automatika preuzimanje i instalacija i nadogradnje ( ako tako odlučiš ) a i free je ako imaš doma školarca ili studenta....
Samo vi pitajte, rado vam ja odgovorim, ali i treći put ponavljam, samo zato kaj želim te stvari u linuxu ( u biti bih želio mix najboljih stvari iz svih operativnih sustava u jednom operativnom sustavu..)