VIDI časopis - prijedlozi za članke

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Suko
Site Admin
Spol: M

Re: VIDI časopis - prijedlozi za članke

Post Postao/la Suko »

Pokušati pronaći Hrvatske tvrtke koje koriste Open source rješenja i napisati njihova iskustva.
Naravno i dobra i loša iskustva.
EDIT: I, ako je moguće, pokušati iznijeti takav članak u svakom broju.
Zadnja izmjena: Suko, dana/u 05 lip 2009, 10:32, ukupno mijenjano 1 put.
Beler
Spol: m
Kontakt:

Post Postao/la Beler »

Suko je napisao/la:Pokušati pronaći Hrvatske tvrtke koje koriste Open source rješenja i napisati njihova iskustva.
Naravno i dobra i loša iskustva.
Odlična ideja, a nakon toga i članak o državnoj upravi koja bi trebala preći na open source i pregled na neke vlade/uprave koje jesu (Brazil/NJemačka itd)
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Beler je napisao/la: Odlična ideja, a nakon toga i članak o državnoj upravi koja bi trebala preći na open source i pregled na neke vlade/uprave koje jesu (Brazil/NJemačka itd)
Apsolutno!
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Suko je napisao/la:Pokušati pronaći Hrvatske tvrtke koje koriste Open source rješenja i napisati njihova iskustva.
Hint: Konzum ;)

Također, zanimljivo bi bilo pročitati nešto o Linux certifikatima (RHCE, Novell CLP, Novell CLE itd...)
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

@ Beler

Ja niti u kojem trenutku nisam smatrao da me napadaš!! Ne priatelju, zašto misliš da sam to shvatio kao napad? Ja sam ti samo htio reći koji je bio cilj.

Ajmo riješiti prvo PCChip :

PCChip je možda "prije par godina" imao nešto više Open Source sadržaja, no danas je to mizerija i jad. Važno je što postoji danas i što je trenutačno a što je bilo prije... prohujlao s vihorom :)

Znam, važno ti je da se to ne dogodi s VIDIjem isto. No neće. Zašto ? Zato jer feedback koji smo dosad dobili premašuje sve očekivano znači, ne da smo dobili pohvala i pohvala, nego sugestija baš kao što su i tvoje što će nam pomoći da bolje istančamo rubriku.

Što se tiče recenziranja -

Da no nešto si zaboravio !! : Ne koriste svi Linux i ne barataju svi Linux "slegnom" kao mi ovdje. Stoga je problem u sljedećem i ja predlažem sljedeće :

- Recenziju treba napisati 50% informativno kao što je dosad

- 50% Zašto izabrati i prednost naspram ostalih sustava (bili oni Linux ili neki drugi).

Naime, problem je granica koja je postojana između korisnika koji neznaju puno o Linuxu i otvorenim sustavima općenito i onim "veteranima" i starim znalcima kojima će tekst biti dosadan.

Kao što sam rekao, rubrika je mlada, još se sve uigrava... inače, nažalost moj primat je da budem objektivan a zatim sve ostalo.

To nije odluka samo mene, nego u suštini to i tako treba biti.
Ja moram donjesti jedan objektivni sažetak nekog otvorenog sustava, no to ne znači da nemogu recimo u tekstu integrirati zašto bi bilo dobro switchati?

Nadam se da me razumiješ i nadam se da se slažeš da je najbolje uzeti najbolje iz oba svijeta pisanja? Zar ne ? :)

Samo naprijed! Ti piši svoja mišljenja, ja to sve pratim i slušam i možeš biti 100% siguran da ću ih uvažiti.

Zato ajmo održati ovo sve na priateljsko-raspoloženoj razini i da se lijepo svi čitamo i uživamo što je više moguće o Open Sourceu. :)

@ Grof, nitko se nije isporječkao, dapače ovo je konstruktivno.

Open Source jedino može živjeti u ovom časopis kvalitetno ako svakodnevno ovako pričamo i izmjenjujemo mišljenja!

Zar ne? :)

Jako dobri prijedlozi.

Idu i moj plan i program za ovu godinu kao i sve što si mi dosad naveo.

Idemo ljudi samo šibajte prijedloge. Nitko se ne "riječka" sve 5 sve OK. :)

@ all

Niste mi rekli što mislite o intervju s Jimom Zemlinom i Klausom Knopperom.

Jel vam se to sviđa?

Što kažete na moj plan recenzije BackTracka ?? Inače sam veliki security freak i sve vezano uz takve distribucije koje su više specijalizirane za jednu primjenu su mu apsolutni guštevi :)

P.S.

Sorry što pišem ovako "nepregledno" no imam puno posla, a jedan od njih je i recenzija MEPIS-a :)
augur

Post Postao/la augur »

Ono kaj mi je oduvijek falilo u informatičkim časopisima i kaj se je tu i tam pojavljivalo u Mreži jesu članci o nekakvim praktičnim savjetima/radovima/projektima koje mogu sa svojim kompjuterom napraviti. Recenzije softvera i hardvera su super, al kaj mi vrijede kad me neće natjerati niti da kupim hardver niti da instaliram i isprobam softver.

Nema ničeg boljeg nego sjest u wc-u za časopis i čitat npr. kak napisat plugin za Amarok u svojem najdražem programskom jeziku ili kak rastaviti Vim syntax fajl ili napisati extenziju za isti :) Ili, kak ubrzat performanse mojeg ipisija ili kontrolirati neke radnje na kompu preko bluetootha. To su samo neke ideje.. Pretpostavljam da autor članaka nema vremena radit na člancima za takve kreativne radionice, al to je samo nekaj kaj bi se meni dopalo jerbo mi se neda stalno čitati o novim printerima/mp3 plejerima/cool distrama/bleeding edge serverima etc.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

ReiKo je napisao/la: @ all

Niste mi rekli što mislite o intervju s Jimom Zemlinom i Klausom Knopperom.

Jel vam se to sviđa?

Meni je OK! To su uvijek interesantne teme...
ReiKo je napisao/la: Što kažete na moj plan recenzije BackTracka ?? Inače sam veliki security freak i sve vezano uz takve distribucije koje su više specijalizirane za jednu primjenu su mu apsolutni guštevi :)
Eh, ja baš nebih išao na takve spesijalizirane distre, dok se ne opišu one "uobičajenije"

npr. (ubi me sad više ne znam koje su već bile, a koje nisu)
  • Slackware
  • OpenSuse
  • FreeBSD
  • OpenSolaris (da! zašto ne?) ili njegovi derivati
  • CentOS
  • Mandriva
  • Gentoo (kao svojevrsni specifikum)
  • ArchLinux
Tako bih ja prvo ispucao ono što se najviše "troši", a onda prešao na ove teško-posebne distre
Na BackTrack se uvijek pale frikovi koji hoće npr. krast nekome promet preko WiFija...
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

augur je napisao/la: al to je samo nekaj kaj bi se meni dopalo jerbo mi se neda stalno čitati o novim printerima/mp3 plejerima/cool distrama/bleeding edge serverima etc.
Potpuni pogodak!

Naime ono što me najviše odbija u IT časopisima su hrpe kojekavih testova koje uzmu dobar postotak prostora, i ponekad stječem dojam da služe samo zato da se škvadru gura u često bespotrebne kupnje...

Jedini časopis (zarapvo to su bile novine) koje su na žalost vrlo kratko izlazile kod nas bio je ComputerWorld na HR. E, to mi sjelo! Kratke vjestice i bitne informacije, bez puno odlaska u bespotrebne širine.

ali to više nije stvar urednika jedne rubrike, nego zadire u kompletnu koncepciju časopisa.

Ono što me u VIDI-ju u zadnjim brojevima zasmetalo jest maraton test TV-a. Čemu toliko o uređajima za usputnu zabavu, kad će im se performanse i tako iduće godine znatno poboljšati...

no, mislim da kužite kaj hoću reći ;) Više kontruktivizma!
Više školica više kratkih i upotrebljivih informacija!
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

augur je napisao/la:Ono kaj mi je oduvijek falilo u informatičkim časopisima i kaj se je tu i tam pojavljivalo u Mreži jesu članci o nekakvim praktičnim savjetima/radovima/projektima koje mogu sa svojim kompjuterom napraviti. Recenzije softvera i hardvera su super, al kaj mi vrijede kad me neće natjerati niti da kupim hardver niti da instaliram i isprobam softver.

Nema ničeg boljeg nego sjest u wc-u za časopis i čitat npr. kak napisat plugin za Amarok u svojem najdražem programskom jeziku ili kak rastaviti Vim syntax fajl ili napisati extenziju za isti :) Ili, kak ubrzat performanse mojeg ipisija ili kontrolirati neke radnje na kompu preko bluetootha. To su samo neke ideje.. Pretpostavljam da autor članaka nema vremena radit na člancima za takve kreativne radionice, al to je samo nekaj kaj bi se meni dopalo jerbo mi se neda stalno čitati o novim printerima/mp3 plejerima/cool distrama/bleeding edge serverima etc.
Jako dobro, svaka čast.

Dijelimo isto mišljenje u vezi sjedanja na wc i čitanja takvih stvari.

Ovo je jedan od boljih prijedloga koje sam pročitao, samo naprijed. Biti će toga. Kako sam rekao i kolegi Grofu, "Ja samo kreiram. Vi ste duša ove rubrike." ;)
ReiKo

Post Postao/la ReiKo »

Grof je napisao/la: Ono što me u VIDI-ju u zadnjim brojevima zasmetalo jest maraton test TV-a. Čemu toliko o uređajima za usputnu zabavu, kad će im se performanse i tako iduće godine znatno poboljšati...
Da, sve je to OK. No ja sam zadužen isključivo za Open Source rubriku no mogu prenjeti i vaša mišljenja o ostatku časopisa uredniku.

Meni je sad, pošto je rubrika tek nedavno ostvarena i ajmo reći "još se ufuravamo" da podržavate takve projekte!

Vidim, u samo pol sata toliko ideja... jako dobro, niti jedan autor imho skupa sa zajednicom nema ovakav tip komunikacije.

Samo sam htio još reći, svi vaši prijedlozi su naravno uvaženi, no mora proći par brojeva prije nego što se realiziraju, baš iz razloga pošto sve ide po svojem redu kako je zamišljeno.

I zato ćemo mi uspjeti ! :)

EDIT :

Još nešto, koliko bi vas zanimalo da u skoroj budućnosti obradim modificiranje kernela nekih od distribucija?

Ništa previše prenapredno za početak, no volio bi znati kako vam "sjedaju" takve teme jer sam zagriženi programer :)
Odgovori