Što se tiče promjene teksta ispod ikona, to je malo zeznuto jer će se vjerojatno nešto promijeniti u vezi toga kad izađe novi Cinnamon, ali zasad možeš isprobati rješenja predložena ovdje:
https://github.com/linuxmint/Cinnamon/issues/3226
https://github.com/linuxmint/Cinnamon/issues/1189
Kao što vidiš, tim ljudima se "slučajno" dogodilo to što ti želiš postići

ili barem nešto slično. Dakle, možeš probati urediti CSS file od desktop teme koju koristiš, i onda mijenjati postavke ovog dijela:
Kod: Označi sve
.nemo-desktop.nemo-canvas-item {
color: #FFFFFF;
text-shadow: 1px 1px @desktop_item_text_shadow;
}
npr. vjerojatno bi trebao maknuti text-shadow u potpunosti i umjesto bijele/crne boje teksta pokušati staviti prozirnu, ili istu boju koja je na wallpaperu tako da se ikone "stope" s njim. Naravno, moraš pripaziti da promijeniš i ovaj dio koji se odnosi na ikone kad su označene mišem (pretpostavljam da ne želiš da se tekst vidi ni tada):
Kod: Označi sve
.nemo-desktop.nemo-canvas-item:selected {
background-color: alpha(#D64A38, 0.9);
background-image: none;
color: #FFFFFF;
text-shadow: none;
}
Ako u CSS-u teme ne vidiš ništa što se zove "nemo-desktop...", potraži dijelove koji se zovu "nautilus-desktop...".
Ako to ne uspije, možda možeš probati unijeti ovu naredbu u terminal:
gsettings set org.nemo.desktop font 'Sans 12'
s tim da ćeš umjesto 'Sans 12' napisati neki drugi font i veličinu, hm...1? Nemam pojma bi li to upalilo ni kako bi izgledalo jer nemam Cinnamon trenutno, ali lako to vratiš na default ako ne bude valjalo (samo napišeš istu naredbu ali bez ovog 'Sans 12' na kraju, vratit će te na defaultni font zadane teme).
EDIT: palo mi je na pamet da bi možda za potrebe ovog mogao pronaći i instalirati neki "nevidljivi" font, ili staviti neki arapski/kineski, uglavnom neki koji nije podržan na tvom sustavu i koji se onda možda neće ni prikazivati. Jasno, ovo je užasan savjet i užasan hack

koji vjerojatno neće uspjeti, ali ja bih probala ako mi baš ništa drugo ne upali.
Inače,
u službenoj Nemo dokumentaciji tj. shemi nema navedene podrške za tu opciju, što znači da ili nije uopće moguća, ili je neki skriveni "hack" koji nije dokumentiran.
Što se tiče BURG-a, tu ti nažalost ne mogu pomoći - davno sam i sama razmišljala o instalaciji toga jer stvarno lijepo izgleda, ali ispalo je da ima više problema s tim nego koristi od toga, pa sam odustala - ionako taj screen vidiš na samo par sekundi dok se računalo pali. Not worth the hassle

, ali tebi držim fige da uspiješ to namjestiti