Opasne Linux naredbe
Moderator/ica: Moderatori/ce
- jurastublic
- Spol: M
Re: Humor, šaljive slike/video... RELOADED
rm -rf .* je isto što i rm -rf .bilo_što_šta_počinje_s_točkom
Znači skrivene datoteke i direktorije unutar trenutnog direktorija. Osim toga, rm daje obavijest da ne može obrisati . i .. (tj. trenutni i parent direktorij, koji također ulaze u taj uzorak .* ) - evo sad isprobano.
Dakle, ako si u root direktoriju, rm -rf .* briše sve skrivene datoteke i skrivene direktorije (sa svime ostalim šta ima u njima, - jer je rekurzivno).
Ako nisi u rootu, briše samo u onom u kome se nalaziš.
Znači skrivene datoteke i direktorije unutar trenutnog direktorija. Osim toga, rm daje obavijest da ne može obrisati . i .. (tj. trenutni i parent direktorij, koji također ulaze u taj uzorak .* ) - evo sad isprobano.
Dakle, ako si u root direktoriju, rm -rf .* briše sve skrivene datoteke i skrivene direktorije (sa svime ostalim šta ima u njima, - jer je rekurzivno).
Ako nisi u rootu, briše samo u onom u kome se nalaziš.
"Hodor bre foobar"
...baš se zakotrljala zanimljiva rasprava
Možda bi je bilo dobro preseliti u novu temu, šta kažete? Šteta bi bilo da ostane u ovoj temi...
Opasne Linux naredbe
da, to bi i očekivao, samo se to kolegi nije desilo. Njemu je počeo rekurzivno sve brisati ... kasnije nismo testirali, no sada si mislim da je možda bio bug? Probat ću sutra testirati to.jurastublic je napisao/la: Ako nisi u rootu, briše samo u onom u kome se nalaziš.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Da sa malo maknemo od [rm rf *], [rm rf *.] ili [rm rf ~/ &] (baš sam zločest, ali valjda nitko neće biti bedast pa ići upisivati naredbe) još jedan zanimljivi literarni uradak s njuškala
PS. Ako ste svi za i ako vas je onaj bezazleni
... gif potaknuo na konstruktivnu raspravu (a vidim da je), nije problem prebaciti ovih par postova u zasebnu temu (iako sam ga namjerno stavio ovdje da se vremenom zaboravi) 
PPS. Sad ozbiljno, za one koji ne znaju, prve dvije naredbe brišu datoteke direktorija bez administratorskih ovlasti, a zadnja će uništiti /home direktorij pa se nemojte igrati s njima jer vam zapravo ne trebaju u životu
PS. Ako ste svi za i ako vas je onaj bezazleni
PPS. Sad ozbiljno, za one koji ne znaju, prve dvije naredbe brišu datoteke direktorija bez administratorskih ovlasti, a zadnja će uništiti /home direktorij pa se nemojte igrati s njima jer vam zapravo ne trebaju u životu
Ovo su stvari koje je možda bolje ne znati... ili biti barem dovoljno discipliniran da ih se ne spominje javno. Kontroverzno pitanje. GNU/Linux na ovaj način može izazvati više štete, nego MS Win ili OS X. Nikad nisam imao bilo kakvog dodira s 'jabukama', a nisam baš siguran ni može li se računalo koje ima MS Win tako temeljito uništiti kao ono s nekom Linux distrom, kad se unese ovakva naredba.
Prije nekoliko godina odlučio sam baciti stari laptop, jer mi je Lubuntu dosadio, a nisam htio dodatno se mučiti s nekim minimalističkim radnim okruženjem unutar Debiana koje bi radilo na 240 Mb RAM. Pomislio sam da je to zgodna prilika da isprobam neku od ovih 'zloglasnih' naredaba, o kojima sam prvi put nešto više doznao čitajući Lutherusovu skriptu objavljenu na LZS-u pod naslovom 'Linux terminal - upoznajte BASH'. Umjesto da 'bacim računalo u vatru', upisao sam
,
za koju je Luth naglasio da je 'najopasnija od svih naredaba. Radi 0 vašem disku'. Koliko se sjećam, nakon toga zbilja disk više 'nisam vidio'.
Autor je u istoj skripti inače spomenuo da je naredba
ta koja, uz administratorske ovlasti, briše sve datoteke na sustavu.
Nikada više ovo nisam upisivao. Čekam dok ne poželim novo računalo.
Prije nekoliko godina odlučio sam baciti stari laptop, jer mi je Lubuntu dosadio, a nisam htio dodatno se mučiti s nekim minimalističkim radnim okruženjem unutar Debiana koje bi radilo na 240 Mb RAM. Pomislio sam da je to zgodna prilika da isprobam neku od ovih 'zloglasnih' naredaba, o kojima sam prvi put nešto više doznao čitajući Lutherusovu skriptu objavljenu na LZS-u pod naslovom 'Linux terminal - upoznajte BASH'. Umjesto da 'bacim računalo u vatru', upisao sam
Kod: Označi sve
sudo dd if=/dev/zero of=/dev/hdaza koju je Luth naglasio da je 'najopasnija od svih naredaba. Radi 0 vašem disku'. Koliko se sjećam, nakon toga zbilja disk više 'nisam vidio'.
Autor je u istoj skripti inače spomenuo da je naredba
Kod: Označi sve
sudo rm -rf /ta koja, uz administratorske ovlasti, briše sve datoteke na sustavu.
Nikada više ovo nisam upisivao. Čekam dok ne poželim novo računalo.
- jurastublic
Svakako pregledaj prije aliase, da nije netko napravio glupost.shrike je napisao/la:da, to bi i očekivao, samo se to kolegi nije desilo. Njemu je počeo rekurzivno sve brisati ... kasnije nismo testirali, no sada si mislim da je možda bio bug? Probat ću sutra testirati to.jurastublic je napisao/la: Ako nisi u rootu, briše samo u onom u kome se nalaziš.
"Hodor bre foobar"
Ne slažem se oko ovoga ni najmanje: upravo je bit u tome da korisnik zna ovakve naredbe kako ne bi mogao nasjesti na podvale njih te iz tog razloga sam u potpunosti za ovakve rasprave na LZS-u, uz jasnu naznaku da se radi o opasnim naredbama.rudar je napisao/la:Ovo su stvari koje je možda bolje ne znati... ili biti barem dovoljno discipliniran da ih se ne spominje javno. Kontroverzno pitanje. GNU/Linux na ovaj način može izazvati više štete, nego MS Win ili OS X. Nikad nisam imao bilo kakvog dodira s 'jabukama', a nisam baš siguran ni može li se računalo koje ima MS Win tako temeljito uništiti kao ono s nekom Linux distrom, kad se unese ovakva naredba.
Iste stvari možeš napraviti i na Windowsu (nisam siguran za novije verzije
Nisam siguran da možeš uništiti disk u potpunosti tom naredbom -- mislim da bi ga trebalo biti moguće oporaviti uz malo igranja, ali nisam dovoljno upućen u hardver da komentiram.
Razumijem tvoje gledište, ali pitanje u mojim očima ima neke ...moralne konotacije. Kao što, recimo, vojni specijalac zna ubiti čovjeka golim rukama 'na dvadesetak načina'. To je njegov posao i posebno znanje kojim raspolaže ima jednu predviđenu svrhu, štiti društvo od terorista i inih zlikovaca. Ali, što ako se taj specijalac otme kontroli?iweb je napisao/la:Ne slažem se oko ovoga ni najmanje: upravo je bit u tome da korisnik zna ovakve naredbe kako ne bi mogao nasjesti na podvale njih te iz tog razloga sam u potpunosti za ovakve rasprave na LZS-u, uz jasnu naznaku da se radi o opasnim naredbama.rudar je napisao/la:Ovo su stvari koje je možda bolje ne znati... ili biti barem dovoljno discipliniran da ih se ne spominje javno. Kontroverzno pitanje. GNU/Linux na ovaj način može izazvati više štete, nego MS Win ili OS X. Nikad nisam imao bilo kakvog dodira s 'jabukama', a nisam baš siguran ni može li se računalo koje ima MS Win tako temeljito uništiti kao ono s nekom Linux distrom, kad se unese ovakva naredba.
Kad bi se te 'vještine' slobodno svuda podučavale, vjerojatno bi raznih zlikovaca bilo kudikamo više nego što ih sada ima. Neću negirati da su i takva znanja, u posebnim okolnostima, potrebna, ali uvjeren sam da je jako dobro što nisu masovna.
Primijenjeno na naš slučaj o 'opasnim' naredbama u terminalu, što ako netko poželi zlorabiti finu 'akademsku' raspravu o štetnim učincima tih naredaba? Bojim se da bi, u najmanju ruku, upućeni i zainteresirani pomagači na ovim stranicama morali uskoro rješavati puno više problema koje bi prijavljivali neiskusni korisnici. Zato smatram da je neke stvari bolje ne znati. Mirniji je san.
Filozofski imam problem sa time da se ljudima brani znanje i pristup informacijama. Zloupotreba je moguća o praktički svemu (možeš ubiti nekoga i nožem za mazanje putra). Bitno je znati neke osnovne naredbe i problematične stvari što rade, jer i nisu neka tajna budući da manuali imaju sve te info i pokazuju ih otvoreno.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- calisto053
- Moderator
Ne baš tako, ali dovoljno je da odeš u /windows/system32 i počneš nasumce brisatirudar je napisao/la:nisam baš siguran ni može li se računalo koje ima MS Win tako temeljito uništiti kao ono s nekom Linux distrom, kad se unese ovakva naredba.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.