najjeftinija nadogradnja računala

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Jeremija
Spol: M

najjeftinija nadogradnja računala

Post Postao/la Jeremija »

Ispričavam se što otvaram novu temu, a sigurno ste imali sličnih pitanja. Ali slučaj je unikatan :)
Planirao sam kupiti pošteno računalo srednje klase, ali kada sam stavio na papir osnovne komponente cijena se diže iznad 4000 kn. Pošto mi je to trenutno ne prihvatljivo, odlučio sam nadograditi sadašnji.
Mijenjao bih grafičku i dodao bih tvrdi disk 2 TB.
Evo detalji sadašnjih komponenata:

Procesor Intel pentium E5200 dual core 2,5 GHz 64bit, DDR2

Ram 3 GB

Matična Foxconn, bazirana na Intel G31 MX-K, PCI-express DDR2, procesor socket (LGA775), 1333/1066/800 MHz (FSB), dual channel DDR2 800/667*2 DIMMS max 4 GB, 4*SATA 2

Grafička ASUS EAH3650 silent magic, PCI express 2.0 backward compatition to PCIE, 512 MB DDR2.

Moram promijeniti grafičku spomenuo sam već negdje da su mi konektori DVI oštećeni, planirao sam mrvicu jaču grafičku, neku od 1 GB i što više Bitova, i hoću više duboke memorije znači tvrdi disk 2 TB. I gledao sam polovne, i najjeftinije grafička je 250 kn, a HDD 340 kn. Volio bih da ne mijenjam matičnu, rame i ostalo, (ako je to moguće, a da poboljšam perfomanse) pošto je ovo samo privremeno riješenje, pa dok traje, traje. Molio bih da cijena ne prelazi 1000 kn, ali bih još više volio da cijena ostane 600kn. I naravno komponente moraju podržavati linux.
Znate onu staru hebala bi se ali da joj ne uđe, he, he, tako bih i ja da me ne košta a da me zadovolji :D
Tko živi u nadi umire u gov....
Jeremija

Re: najjeftinija nadogradnja računala

Savjetovao sam se s nekoliko ljudi, ali volio bih čuti još koje mišljenje. Po njihovom ispada da bih trebao promijeniti i matičnu i RAM-e, pošto jača grafička mi nema puno efekta na mojih 3 GB RAM.
Mene zanima da li bi imalo većeg efekta ili nikakvog, da samo stavim grafičku od jednog GB?
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:Savjetovao sam se s nekoliko ljudi, ali volio bih čuti još koje mišljenje. Po njihovom ispada da bih trebao promijeniti i matičnu i RAM-e, pošto jača grafička mi nema puno efekta na mojih 3 GB RAM.
Mene zanima da li bi imalo većeg efekta ili nikakvog, da samo stavim grafičku od jednog GB?
Ovisi koju grafičku, 1 GB VRAMa samo po sebi ne znači da je veliki upgrade u odnosu na tvoju staru. Koje su to grafičke koje si vidio za iznose koji su ti ok? 3 GB RAMa je sasvim ok za starije igre, je da je to sporiji DDR2 RAM, ali starije generacije igara rade normalno na 3 GB.
Jeremija

Ako moram promijeniti RAM, mogu li staviti DDR3? Na matičnoj mi piše max. 4 GB to znači dvije od 4 zar ne?
Jeremija

JH-IM je napisao/la:Ovisi koju grafičku, 1 GB VRAMa samo po sebi ne znači da je veliki upgrade u odnosu na tvoju staru. Koje su to grafičke koje si vidio za iznose koji su ti ok? 3 GB RAMa je sasvim ok za starije igre, je da je to sporiji DDR2 RAM, ali starije generacije igara rade normalno na 3 GB.
Hvala na brzom odgovoru. Pa gledam polovne grafičke i ima ih za 250-300 kn. , jedan GB 256 Bit. Što misliš da li bi ubrzalo moje računalo, koristim ga pretežno za internet, video, glazba, igrice više i ne igram tako često, ali ponekad starije igre pokrenem? Znači trenutna grafička mi je oštećena na utoru DVI, i moram je promijeniti, pa se mislim kad već mijenjam, bedasto mi je kupiti istu.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:Ako moram promijeniti RAM, mogu li staviti DDR3? Na matičnoj mi piše max. 4 GB to znači dvije od 4 zar ne?
Ne ide DDR3 u DDR2 slot. Vidim da ta ploča ima dva slota, za 4 GB ti trebaju dva 2 GB RAM modula, ti vjerojatno sada imaš jedan od 2 GB i jedan od 1 GB.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Jeremija je napisao/la:
Hvala na brzom odgovoru. Pa gledam polovne grafičke i ima ih za 250-300 kn. , jedan GB 256 Bit. Što misliš da li bi ubrzalo moje računalo, koristim ga pretežno za internet, video, glazba, igrice više i ne igram tako često, ali ponekad starije igre pokrenem? Znači trenutna grafička mi je oštećena na utoru DVI, i moram je promijeniti, pa se mislim kad već mijenjam, bedasto mi je kupiti istu.
Koje to modele gledaš za taj novac? Mislim na točne oznake modela. Kada već mijenjaš uzmi bolju od stare pa će ti raditi novije igre nego prije. Najveće ubrzanje bi dobio SSDom, ali on izlazi iz tvojeg proračuna, kada budeš kupovao disk probaj uzeti da je 7200 rpm, a ne 5400.
Jeremija

JH-IM je napisao/la:Koje to modele gledaš za taj novac? Mislim na točne oznake modela. Kada već mijenjaš uzmi bolju od stare pa će ti raditi novije igre nego prije. Najveće ubrzanje bi dobio SSDom, ali on izlazi iz tvojeg proračuna, kada budeš kupovao disk probaj uzeti da je 7200 rpm, a ne 5400.
Da našao sam povoljan HDD 2TB SEAGATE, (ne barracuda već onaj dugotrajniji za servere, zaboravio sam naziv) SATA 3 7200 rpm 3,5" 340 kn. ali polovan koji je radio na serverima. Valja li čemu?

http://www.sapphiretech.com/productdeti ... F&lang=eng

recimo ova kartica za 200 kn. kaže dečko vrlo malo korištena. Jeste da ima malo bitova, i da li bi se uklopila?
Jeremija

Jeremija je napisao/la:Da našao sam povoljan HDD 2TB SEAGATE constellation, SATA 3 7200 rpm 3,5" 340 kn. ali polovan koji je radio na serverima. Valja li čemu?

Krivo sam naveo, HDD nije SATA 3 već SATA 2 spoj, evo točan model ST32000644NS
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Imam sličnu konfiguraciju, ovih dana navršava puno desetljeće. :bday
Prije par godina sam dodao sistemski SSD te time vidljivo ubrzao i pomladio računalo. Zamjenio sam i grafiku, ali ne zbog performansi već zbog duplih digitalnih izlaza, nevažno za našu temu. Dakle, po meni, bez obzira što ti izlazi iz proračuna, SSD je najbolji put za odgodu umirovljenja stare kante. Nije nebitno što je vrlo iskoristiv u bilo kojoj kasnijoj konfiguraciji, za razliku od npr. zamjene procesora ili RAM-a koji su iskoristivi samo u toj starijoj generaciji matičnih ploča.
Grafička. Oštećeni konektor je lako i jeftino popravljiva stvar. Prosječnom elektroničaru ili hobisti, nadam se i serviseru računala to ne bi trebalo biti komplicirano. Može se i popraviti lemljenjem komada dvi kabela sa utičnicom na MB, bezbroj je Grunf načina...
Ja se nebi usudio kupiti rabljeni serverski disk.

Moj je savjet SSD i dodati RAM, pa nek radi dok ih ne zaguše sve novije i teže distre i pogotovo DE-i :sokiran
Where there is a gui there's a way.
Odgovori