Pozdrav ljudi,imam problemčić sa sambom.Prvo sam proučio tutorijale kako se koristi samba,pa pokušao primijeniti.Osnovni dio pri tome je da uđete u /etc/samba/smb.conf (sa rut ovlastima) i izmijenite (među ostalim) dio kod "Printers" pa stavite:
browseable = yes,guest ok = yes.Zatim u terminal,pa: sudo testparm da vidite promjene.To konkretno znači da vi kad pregledavate mrežu vidite pisače okačene na vaš sistem.Evo u čemu je problem:
kad pokrenem u terminalu sudo testparm,uvijek piše "browseable = no" iako u smb.conf datoteci lijepo piše "yes"? Dakle kao da samba ne čita taj dio,tj. dio browseable = yes je nekako zaključan?Sve ostale promjene su prihvaćene osim ovoga. Posljedica: ne vidim svoje printere kad uđem u thunar,ostalo vidim.
(Još je nešto zanimljivo: ako upišem u terminal smbtree,on mi ipak pokaže pisače?Da nije problem u thunaru?Inače sistem je mint xfce 17.2, a isto je i na drugom računalu sa mint xfce 13.)
Pa ako je netko imao iskustva sa sambom,bio bi zahvalan na pomoći.
problem sa sambom
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Tomislav001
Re: problem sa sambom
Pozdrav,
Zasto ti uopce treba da vidiš printere u thunaru?
Ionako ih vidis kad ih postavljas sa printer config-om
Zasto ti uopce treba da vidiš printere u thunaru?
Ionako ih vidis kad ih postavljas sa printer config-om
Radi neiskustva Tomislave:mislio sam da moram vidjeti printere u mreži/thunaru da bi mogao printati
.Sad imam drugi problem: sa minta 17 mogu dati da ispiše na mint 13 na kojemu je pisač;kad otvorim Printers na mint 17 vidim ih sve.No kad otvorim Printers na mintu 13,ne vidi one na 17?
-
Tomislav001
O sunce mu i njemubarbaivo je napisao/la:Radi neiskustva Tomislave:mislio sam da moram vidjeti printere u mreži/thunaru da bi mogao printati.Sad imam drugi problem: sa minta 17 mogu dati da ispiše na mint 13 na kojemu je pisač;kad otvorim Printers na mint 17 vidim ih sve.No kad otvorim Printers na mintu 13,ne vidi one na 17?
Nema veze zato smo tu
Nisam dugo bio na mintu ali...
Pokušaj u terminalu sa
system-config-printer
sjecam se da je on imao puno vise opcija od onog u postavkama
To nije upalilo,ni sa sudo ovlastima.Ipak sam ovo riješio tako da sam pokrenuo traženje mrežnog printera,i on ga je našao(dakle neće automatski).Stoga hvala na pomoći i smatrajmo ovaj problem riješenim(iako se još bakćem sa stvaranjem mreže sa vindovsom 7).