Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

hrvooje

Re: Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Post Postao/la hrvooje »

JH-IM je napisao/la:
shrike je napisao/la:
Zato što bi takve stvari zahtijevale brutalno goleme količine novaca, veće nego što ih ima itko iz svijeta linuxa. Jedina šansa je opcija di se linux stavlja na limitirani niz HW-a i to prodaje više manje kao neki „appliance“.
To je prilično dobra ideja. Nešto kao Linux Chromebookovi sa nekakvim predinstaliranim unaprijed podešenim Linuxom za surfanje, multimediju i Office, integracija sa cloud servisima i slično. Moglo bi mu se i dodati Steam za Linux da ga se reklamira i kao opciju za gaming na jačim modelima. Ubuntu LTS ili Debian+lagani desktop shell koji je jednostavan, funkcionalan i lijep, touch friendly obavezno, predinstalirani svi popularni browseri, audio, video i Office programi koje korisnik može trebati. Uz to nuditi i neke IoT proizvode koji bi se dobro integrirali sa njim, to već Ubuntu može sa svojim Ubuntu Coreom, mislim da bi to bio dobar način kako povećati broj korisnika i privlačiti ih općenito da koriste Linux. Prodavati ga kao laptope i kao mini boxove koji mogu biti korišteni kao računalo i HTPC.
Šta tako nešto ne radi System76 ili Dell sa svojim XPS Sputnikom ili kako se već zove?

shrike je napisao/la:Da budem jasniji, rapidni razvoj linuxa je njegova najveća mana za adopciju kod širokih masa. Čak i kada kernel ekipa brine o driverima, kocka je da li će ti sve raditi na idućem updateu. Neusporedivo gori primjeri su grafički driveri gdje je potrebno imati čitavi grafički stack od kernela pa na dalje istim gcc-om kompilirano i međusobno kompatibilno u nadi da će ti sve raditi. To je sve puno pre nestabilno i previše riskantno za mase.
Pa upravo je to osnovna Linux ideja, da su zatvoreni moduli zabranjeni u kernelu i da su driveri sastavni dio kernel spacea tako da se lakše pokrpaju i da budu sigurniji. Znači, Linux kernel je utopija, jer u okrutnom svijetu tamo vani većina ljudi zatvara svoj softver. Odličan primjer mi je Myths, lies and truths about the Linux kernel od GKH i primjer nadogradnje USB drivera:
Here's an example that shows how this all works. The Linux USB code has been rewritten at least three times. We've done this over time in order to handle things that we didn't originally need to handle, like high speed devices, and just because we learned the problems of our first design, and to fix bugs and security issues. Each time we made changes in our api, we updated all of the kernel drivers that used the apis, so nothing would break. And we deleted the old functions as they were no longer needed, and did things wrong. Because of this, Linux now has the fastest USB bus speeds when you test out all of the different operating systems. We max out the hardware as fast as it can go, and you can do this from simple userspace programs, no fancy kernel driver work is needed.

Now Windows has also rewritten their USB stack at least 3 times, with Vista, it might be 4 times, I haven't taken a look at it yet. But each time they did a rework, and added new functions and fixed up older ones, they had to keep the old api functions around, as they have taken the stance that they can not break backward compatibility due to their stable API viewpoint. They also don't have access to the code in all of the different drivers, so they can't fix them up. So now the Windows core has all 3 sets of API functions in it, as they can't delete things. That means they maintain the old functions, and have to keep them in memory all the time, and it takes up engineering time to handle all of this extra complexity. That's their business decision to do this, and that's fine, but with Linux, we didn't make that decision, and it helps us remain a lot smaller, more stable, and more secure.

And by secure, I really mean it. A lot of times a security problem will be found in one driver, or in one core part of the kernel, and the kernel developers fix it, and then go and fix it up in all other drivers that have the same problem. Then, when the fix is released, all users of all drivers are now secure. When other operating systems don't have all of the drivers in their tree, if they fix a security problem, it's up to the individual companies to update their drivers and fix the problem too. And that rarely happens. So people who buy the device, and then use the older driver that comes in the box with the device, which is insecure. This has happened a lot recently, and really shows how having a stable api can actually hurt end users, when the original goal was to help developers.
http://www.kroah.com/log/linux/ols_2006_keynote.html
Zadnja izmjena: hrvooje, dana/u 07 tra 2017, 22:25, ukupno mijenjano 1 put.
JH-IM
Spol: M

Post Postao/la JH-IM »

hrvooje je napisao/la:
Šta tako nešto ne radi System76 ili Dell sa svojim XPS Sputnikom ili kako se već zove?
Ne, oni prodaju koliko ja znam laptope i desktop računala sa predinstaliranim Ubuntuom, ali bez svega ovoga što sam ja nabrojio, a što bi trebalo biti i dovoljno masovno da svaka trgovina koja prodaje informatičku opremu to prodaje.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

hrvooje je napisao/la:
Pa upravo je to osnovna Linux ideja, da su zatvoreni moduli zabranjeni u kernelu i da su driveri sastavni dio kernel spacea tako da se lakše pokrpaju i da budu sigurniji. Znači, Linux kernel je utopija, jer u okrutnom svijetu tamo vani većina ljudi zatvara svoj softver. Odličan primjer mi je Myths, lies and truths about the Linux kernel od GKH i primjer nadogradnje USB drivera:
Malo WTF u tom tekstu. USB je na linuxu dosta sporiji od windowsa i tome može gro ljudi posvjedočiti, skupa samnom (većina usb stickova ima bizarni limiti na 5-6 MB/s dok na windowsu toga nema sa istim stikom i računalom). Problem je i sa driverima čiji source code imaš. Naime, driver i kernel ti moraju biti kompajlirani istom verzijom gcc-a, pa ako ti već nije u kernelu osim što češ morat čekati na novi driver update od koga već piše, prvi gcc upgrade na sustavu i BAM, moraš rekompajlirati kernel da bi mogao instalirati novu verziju drivera. Kernel se upgradao? Taf lak bro, opet rekompilacija. Sa perspektive običnog korisnika to je žešće sr*** i ako kanimo imati linux na širokim masama apsolutno neprihvatljivo. Kad si na windowsu ili macosx morao rekompajlirati kernel da bi instalirao driver? Nikada. To je, da budem prost, izdrkotina i gnjavaža za raditi i power userima.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ne znam zašto je tebi sporo, ali nedavno me netko pitao da mu izmjerim brzinu prijenosa podataka sa SSD diska u T430 na USB i brzine su:
USB1 (USB 2.0) = 32.23 MB/sec
USB2 (USB 3.0) = 101.85 MB/sec
... za to nisam hvatao screenshot, ali sam malo kasnije uhvatio brzinu prijenosa sa SSD-a na externi HDD putem USB 3.0 tako da USB na Linuxu radi dobro (barem kod mene) i to bez petljanja po kernelu ili čemu već što si sve napisao :)

slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ok, nisam bio jasan. Ne USB diskovi (klasični, ssd itd) ili čak mobitel, baš USB stickovi. Ono, usb3 32 GB stick ima 5-6 MB/s protok podataka. U stvari, isto je sa praktički svim stikovima. Iako, zbog specifičnog plafona brzine imam dojam kao da je to neka varijabla, ali ju nisam nikada uspio niti pronaći niti izguglati, no fakat je bizarno da fajl brže kopiram na mobitel nego na usb stick (i nebitno je koji kabel i koju port )
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa USB1 i USB2 su USB stickovi (u zagradi je vrsta USB sticka, odnosno prvi je 2.0 drugi 3.0), a screenshot USB HDD-a sam samo stavio za usporedbu brzine tj. da je transfer podataka između sticka i HDD-a gotovo jednak (oba usb sticka su od 32GB, a koji točno modeli mogu pogledati kad dođem doma) :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

USB1 na USB2 32 MB/s ? To nije moguće. usb1 stanard 1.5 MBps i ovo su početci koje si prikazao dakle najvjerojatnije cache i/ili asinhrono zapisivanje. To zna zeznuti statiske kada ti veli da je gotov pri 30 MB/s ali vidiš da on i nakon kraja testa još zapisuje neko vrijeme. Najlakše je to vidjeti kada unmount nakon „kraja“ zapisivanja traje x minuta.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A jbg, to što sam napisao, to sam i pročitao na ekranu laptopa... ništa, kad dođem doma i kad se naspavam budem ponovno stavio nešto kopirati pa napravim screenshot... a možeš i dati neki program ili neku specifičnu naredbu za mjerenje (nisam se nikad zamarao brzinom :-D ) brzine kopiranja pa i tako provjerim.

PS. I krivo si shvatio napisano, nisam mjerio brzinu kopiranja sa jednog USB sticka na drugi nego:
USB1 je USB stick 2.0 na kojeg sam kopirao podatke sa SSD-a.
Potom sam izvadio USB i uštekao drugi (to je USB2) koji je 3.0 i na njega ponovno kopirao iste podatke.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ok, 32MB/s je što bih i očekivao ali na USB2 kod stickova ja to jednosavno ne dobijem. Dobijem kod diskova i mobitela, ali ne i stickova. Tu mi je limit 5-6 MB/s.
Odgovori