Jedna /home particija-putanja za više linux distribucija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Bunker
Spol: M

Re: Jedna /home particija-putanja za više linux distribucija

Post Postao/la Bunker »

@jh-im

Moja tvrdnja je bazirana na stotinama instalacija na kojima sam to uočio. Sam bug se uopće ne manifestira u radu, niti linux niti windowsi nemaju zbog toga nikakve poteskoće u radu , pa onda oni koji i imaju takvu situaciju nisu toga svjesni niti to ikome prijavljuju.

Provjeri u gpartedu i okači ovdje ss uefi stroja sa dualbotom win 10 i ubunta, kazem ti da ćes se mozda iznenaditi, sansa je 50:50 ( po mom iskustvu, ako te takva forma jezičnog izričaja više zadovoljava )
.
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Bunker je napisao/la:@janko

Moja ti je preporukaa da odštekaš fizički druge diskove dok radiš instalaciju na externi hdd.

Takodjer ne ocekuj da bu takav hdd bootabilan na svim drugim racunalima.

.

Bunker a mozes li reci zas mislis ili znas da nije bootabilan na drugim racunalima?

Svima ili na ponekima iz nekih odredjenih razloga?
Pisem MALIM slovima :bleh :bleh :bleh !!!!!!
.............................................;)
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Naravno da mogu : Zbog nekompatibilnosti instaliranih upravljackih programa i hardvera na kojima ces probati botnuti taj hdd. Ja sam imao tako innstaliran linux na usb, i negdje prodje odprve, a negdje je znao gnjaviti... Razlika je izmedju live lnuxa i tako instaliranog i konfiguriranog linuxa prema hardveru na kojem si ga kreirao. No, i takvi problemcici se rijese u hodu...

Uostalom, ucenje je dugotrajan proces pa nemoj se opterecivati kaj bus stoput pritom pogrijesio jer i greske su dio ucenja. Nabavi neke stare hdd i vjezbaj na njima do mile volje.

Na laptopu skines donji poklopac i dva sarafa na hdd ... Danas sam na dva lapa zamijenio stare hdd, pa ti ih dam dok ih nisam bacio, ako si iz zgb...
.

.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

To da tako instalirani USB ne radi je najčešće do grafike di ekipa instalira amd ili nvidia drivere, dođe na drugi sustav pa grafika ne radi, ili recimo kada je stariji kernel a komp sa novim komponentama i slično.... ukratko, ako kaniš imati usb/disk koji kaniš stavljati u nasumične kompove trebaš veoma generički setup i non stup stavljati novi kernel.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Hm oke to se da rijesiti vise manje, vec sam mislio da su neka druga ozbiljnija ogranicenja/ne mogucosti u pitanju.
Ma nabacati jedno 3gb drivera :hihi
Bunker je napisao/la: Na laptopu skines donji poklopac i dva sarafa na hdd ... Danas sam na dva lapa zamijenio stare hdd, pa ti ih dam dok ih nisam bacio, ako si iz zgb...
.

.
Da sam sto kod mene vise manje uvijek bude viska dijelova :kava

Hvala ti na ponudi za hdd-ove imam vec jedan externi za datoteke i ovaj drugi za linuxe tak da mi to pokriva
trenutne potrebe.
Pisem MALIM slovima :bleh :bleh :bleh !!!!!!
.............................................;)
Spider

Post Postao/la Spider »

Bunker je napisao/la: Na laptopu skines donji poklopac i dva sarafa na hdd ... Danas sam na dva lapa zamijenio stare hdd, pa ti ih dam dok ih nisam bacio, ako si iz zgb...
Zašto bi ih bacio? Poklanjaš? :zamisljen
Odgovori