Bertone, ajd me vec jednom ostavi na miru.
Ostalima:
Ovo mjesto ne smatram birtijom punom seljacina, iako se neki korisnici cudno ponasaju. Nemam nikakvu namjeru svadjati se ili slicno tome. Dolazim povremeno tu dobronamjerno, jer mi je ovaj forum ostao u lijepom sjecanju kada sam tek zapocinjao s unixoidima. To sto ih ne koristim kao prije ne znaci da ne smijem doci i malo normalno porazgovarati ili se prisjetiti kako je nekada bilo.
Da se vratim na temu. Neka prastara racunala nemaju cd-rom, nego samo disketni pogon. Nema bas smisla trpati sve to na cedejke koje se sve teze nalaze za kupiti, kada stane na izbrisive diskete koje su jos uvijek iskoristive. Steta je baciti takva racunala kada su jos uvijek ispravna, a na njima se jos uvijek moze nesto nauciti, iako ne najnovije stvari, ali mogu osnove koje sve cesce zaboravljaju ili se vise uopce ne uce. Meni je jednostavnije iz podruma uzeti staru kantu i sloziti ju za isprobavanje, nego se zezati s narucivanjem novoga, a i vise se nauci kada se pokusa pokrenuti dijelove za koje je podrska slaba ili kada uopce ne postoji. Druga stvar je sto se njih ne moze koristiti (osim igranja nekih starih igara) za nesto sto odvlaci paznju od ucenja, kao sto je to kod novijih racunala. Kada se nesto nauci onda se shvati da to nema smisla za nekakvo ozbiljno koristenje (ali je posluzilo svrsi i nije puno kostalo) i nabave se dijelovi koji su potrebniji za ono sto se hoce slijedece nauciti/usavrsiti. Eto, malo drukciji nacin razmisljanja.
Problem kod vecine sistema (lin/bsd) koji su se pokretali s disketa je sto su autori htjeli sve potrebno strpati na jednu disketu, a to je nemoguce, pa je to glavni razlog zasto su takvi projekti propali.
shriike, gdje si procitao da sam spomenuo video obradu na takvim racunalima? Takvi dijelovi su minimum za pokretanje programa za text/audio/foto obradu, a to je dovoljno samo za isprobavanje.