čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Staromodan

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la Staromodan »

:(

Bertone, ajd me vec jednom ostavi na miru.

Ostalima:
Ovo mjesto ne smatram birtijom punom seljacina, iako se neki korisnici cudno ponasaju. Nemam nikakvu namjeru svadjati se ili slicno tome. Dolazim povremeno tu dobronamjerno, jer mi je ovaj forum ostao u lijepom sjecanju kada sam tek zapocinjao s unixoidima. To sto ih ne koristim kao prije ne znaci da ne smijem doci i malo normalno porazgovarati ili se prisjetiti kako je nekada bilo.

Da se vratim na temu. Neka prastara racunala nemaju cd-rom, nego samo disketni pogon. Nema bas smisla trpati sve to na cedejke koje se sve teze nalaze za kupiti, kada stane na izbrisive diskete koje su jos uvijek iskoristive. Steta je baciti takva racunala kada su jos uvijek ispravna, a na njima se jos uvijek moze nesto nauciti, iako ne najnovije stvari, ali mogu osnove koje sve cesce zaboravljaju ili se vise uopce ne uce. Meni je jednostavnije iz podruma uzeti staru kantu i sloziti ju za isprobavanje, nego se zezati s narucivanjem novoga, a i vise se nauci kada se pokusa pokrenuti dijelove za koje je podrska slaba ili kada uopce ne postoji. Druga stvar je sto se njih ne moze koristiti (osim igranja nekih starih igara) za nesto sto odvlaci paznju od ucenja, kao sto je to kod novijih racunala. Kada se nesto nauci onda se shvati da to nema smisla za nekakvo ozbiljno koristenje (ali je posluzilo svrsi i nije puno kostalo) i nabave se dijelovi koji su potrebniji za ono sto se hoce slijedece nauciti/usavrsiti. Eto, malo drukciji nacin razmisljanja.

Problem kod vecine sistema (lin/bsd) koji su se pokretali s disketa je sto su autori htjeli sve potrebno strpati na jednu disketu, a to je nemoguce, pa je to glavni razlog zasto su takvi projekti propali.

shriike, gdje si procitao da sam spomenuo video obradu na takvim racunalima? Takvi dijelovi su minimum za pokretanje programa za text/audio/foto obradu, a to je dovoljno samo za isprobavanje.
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

@Staromodan, ne diram ja tebe niti si ti tema mojeg interesa, ali kad pretjeraš, pretjerao si i to gdje si pretjerao ću obrisati i upozoriti te.
Isto tako, nemoj se služiti rečeničnim konstrukcijama koje onome tko ih pročita ne govore ništa, ali mu istovremeno pod nos guraju praznine koje bi čitatelj trebao popuniti svojim (uglavnom krivim) zaključcima.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

JH-IM je napisao/la: I na embedded uređajima Linux distribucije koje se na njemu vrte su veće od disketa koje spominje Staromodan to jest traže puno više flash memorije nego je kapacitet nekoliko disketa. Zato sam i spomenuo da čemu to sa disketama kada se doslovno za par desetaka dolara može nabaviti single board računalo koje je daleko bolje od neke starudije od pred 15-20 godina. Ima i za 5 USD Raspberry Pi Zero, potrebno je samo kupiti izuzetno jeftinu SD karticu i opet se ima vrlo vrlo jeftino puno više memorije nego što je nekoliko disketa...
Ali to jednostavno nije slučaj u stvarnom životu. Zašto misliš da inženjeri moraju koristiti RPi? Čak i Zero koji se nedavno pojavio? Obično se bira SOC koji je što jeftiniji a posjeduje potrebna svojstva bez suvišnih dodataka koji poskupljuju proizvodnju.
Evo konkretnog primjera na kakve stvari mislim: SOC je u TP-Link Wifi ruteru a linux je OpenWrt, kernel je veličine 1280 Kb - stane na 3.5 HD disketu.
https://wiki.openwrt.org/doc/techref/flash.layout
slika
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Da li je isplativije potrošiti parsto kuna na rpi ili koristiti stari P1/P2 ili još starija računala? Ja bih rekao da je rpi skuplji samo ako češ se sa tom disketom zezati par sati ili tu i tamo (jednom dvaput godišnje to upaliti iz nostalgije). Čisto financijski gledano, klasična računala troše puno više struje od RPI i to se jednostavno nabere u svakodnevnoj upotrebi jako brzo.

@jurastublic usporedbe generalnog OS-a u veličini i "appliance" za tipa openwrt je kao uspoređivati formulu jedan i ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Marauder_(vehicle) Svaki ima svoju ulogu, ali direktne usporedbe su besmislene.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

shrike je napisao/la:@jurastublic usporedbe generalnog OS-a u veličini i "appliance" za tipa openwrt je kao uspoređivati formulu jedan i ovo: https://en.wikipedia.org/wiki/Marauder_(vehicle) Svaki ima svoju ulogu, ali direktne usporedbe su besmislene.
Ali svi znamo da je linux univerzalan a ja sam samo skrenuo pozornost na to. Možda veličina kernela više nije bitna u nekim slučajevima ali jest u drugim. I kako @Staromodan kaže, i dalje postoji potreba za proučavanjem stvaranja što manjeg footprinta.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

jurastublic je napisao/la:Ali to jednostavno nije slučaj u stvarnom životu. Zašto misliš da inženjeri moraju koristiti RPi? Čak i Zero koji se nedavno pojavio? Obično se bira SOC koji je što jeftiniji a posjeduje potrebna svojstva bez suvišnih dodataka koji poskupljuju proizvodnju.
Evo konkretnog primjera na kakve stvari mislim: SOC je u TP-Link Wifi ruteru a linux je OpenWrt, kernel je veličine 1280 Kb - stane na 3.5 HD disketu.
https://wiki.openwrt.org/doc/techref/flash.layout
Nismo se shvatili, Wi-Fi router je relativno banalan uređaj i nema veze sa onim što je Staromodan implicirao, on je govorio o Linuxu na disketama a onda počeo o obradi teksta, audia i slika na što mu je shrike dao dobar komentar da kako misli izvesti obradu audia i slika sa Linuxom na nekoliko disketa. Nitko ne spori da se kernel može smanjiti na veličinu diskete, ali Staromodan nije na to mislio nego na stvarno korištenje desktop računala putem Linuxa bootanog sa disketa na nekom prastarom računalu i korištenje istog za navedene svrhe.
iStop

Post Postao/la iStop »

bertone je napisao/la:U kvartu u kojem sam nekad stanovao sam imao susjeda koji je krajem prošlog stoljeća mahnito skupljao televizore sa katodnim cijevima tvrdeći svima da će samo on u budućnosti (nakon nuklearne kataklizme) moći gledati TV.
Nisu u pitanju katodne nego vakumske cijevi.
Zbog jakih zračenja u nuklearnom ratu bi brzo prestala funkcionirati sva tranzistorska tehnika, pa je američka vojska – barem sredinom prošlog stoljeća – imala sve (zapovjedne centre, komunikacijske uređaje itd.) izrađene i u tehnici vakumsklih cijevi. Da li su u međuvremenu našli neki način da zaštite tranzistorsku tehniku od zračenja ili još imaju velike zalihe vakumskih cijevi, ne znam.
bertone je napisao/la:Bezuspješno smo mu pokušavali objasniti da u tom slučaju ni on neće gledati TV (osim riže) jer neće biti nikoga tko bi mu emitirao signal
Pa u Americi su imali u tim podzemnim vojnim bazama i tv studije za emitiranje programa (naravno onog vezanog uz preživljavanje), ali mislim da nečeg sličnog u ondašnjoj Jugoslaviji nije bilo. Možda bi uhvatio nešto na ruskom od Varšavskog pakta.
bertone je napisao/la:no on je ostao pri svom stavu i uvjerenju i nastavio gomilati katodne TV-e...
Više bi mu koristio dobar cijevni radio nego cijevna tv, ali očito da je čovjek psihički obolio...
Dok radi, ne diraj!
(If it ain't broken, don't fix it)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Hvala na ispravku oko naziva, odnosno pojašnjenja na što sam mislio... baš sam tutlek za struju/elektroniku :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Čisto podsjetnika (za grammar nazije: pocjetnika) radi, postoji http://menuetos.net koji je 900K image i teoretski bi mogao od toga napraviti neki OS za obradu audio i video koji bi stao na disketu, ALI opet bi ti trebao bitno veći storage od disketa i garantirano bi bio dosta ograničen. I jasno, menuetos je dosta HW ograničen.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

E, NASA-ina sonda bude danas prešla preko velike crvene pjege nad Jupiterom: https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasas- ... ot-july-10
Odgovori