čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la:E, NASA-ina sonda bude danas prešla preko velike crvene pjege nad Jupiterom: https://www.nasa.gov/feature/jpl/nasas- ... ot-july-10
Valjda ovaj put neće proći kao na Marsu :-D

slika
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Pretjeruju i drugi (neki puno jace), pa ih se ne brise, niti opominje, niti svi imaju pozeljne recenicne konstrukcije. Da sam htio zahebavati, onda sam imao puno boljih tema i prilika za to.

Postoji takav desktop linux, ali da sam pisao u njegovoj temi koja vec dugo skuplja paucinu na ovom forumu, onda bi me Bertone poslao na hladjenje, kao sto mi je vec i rekao. A ni nije mi bila namjera pisati o koristenju desktopa, nego nesto sasvim drugo - kako uciti CLI pomocu racunalnih dijelova koji su ogromnoj vecini za otpad, te da se cak moze sloziti i najosnovniji GUI klijent i tako oponasati radno okruzenje. Zanimalo me kakva je zainteresiranost za to, zato sam ovdje pitao zanimaju li jos nekoga distre koje se pokrecu/instaliraju s disketa, ne BSD ili neki drugi sistemi, nego Linux distribucije. Mene je iznenadilo kada sam nakon umetanja hrpe disketa dobio funkcionalan desktop na prastaroj kanti, kao i kada sam s jednom ili nekoliko disketa dobio fukncionalan server ili slicno tome. Ali izgleda da ce biti isto kao kada sam pitao za ostale stvari. Ako se bas hoce, moze se koristiti i kao kucni desktop, ali sporije funkcionira i ne mogu se koristiti sve kompliciranije opcije u usporedbi s novijim dijelovima, iako radi puno brze nego drugi sistemi/programi iz tog vremena, jer je cijeli ucitan u memoriju, a samo podatke/promjene sprema na disk. Za pravo oponasanje radnog okruzenja su potrebni jos neki dijelovi, pa nema smisla koristiti diskete za sve to, ali za pocetak je dovoljno. Znaci, uzme se dva-tri mjeseca za svakodnevno ucenje i svlada se ako je osoba sposobna za to (te nastavi dalje usavrsavati podrucje koje joj je najzanimljivije), a ne koristenje par sati godisnje radi nostalgije. Meni to djeluje jeftinije nego nabavljati neki noviji skuplji uredjaj s kojim se kasnije kada se nesto nauci ne moze raditi sve sto je potrebno, nego se moraju nabavljati drugi dijelovi. A i za pocetak je potrebno vise racunala, pa su nova racunala puno skuplja od starih kanti, iako trose manje struje. A i koliko se potrosi struje na kojekakve gluposti, na starim dijelovima je potrosnja zanemariva, pa nisu to pentiumi 4. Druga stvar je tko ne zeli isprobavati kako to funkcionira na stvarnim racunalnim dijelovima, nego samo virtualno, pa koristi nove desktope. I jos uvijek ne znam gdje je shriike vidio da sam spomenuo video obradu (kao ni neke druge rijeci u nekim starijim razgovorima), iako je nekad davno postojala i na slabijim dijelovima od ovih o kojima pisem, ali nije vazno.

iStop, nasli su nacin da zastite, ali je kompliciranije slozeno i teze za objasniti kako funkcionira.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Za to što si opisao, znači više mjesečno kontinuirano učenje, rpi/odriod je puno bolji. Em što imaš moderniji sustav, em što ti troši manje struje. Iako to ne vjeruješ, na opisanoj razini je potrošnja struje bitno manja i čitava stvar je financijski bitno isplativija (p1/2 i dalje troši nekoliko stotina wata za usporedbu sa par wata rpi/odroid, doslovno je riječ o 2 razine veličine razlike). Danas je, osim nostalgije, fundamentalni gubitak vremena baviti se sa arhaičnim sustavima koji _nikada_ neće više biti korisni. Nabavljanje drugih dijelova je akademsko pitanje, jer OK moraš nabaviti micro sd karticu, ali to je jeftinije od eksternog usb čitača i floppya (iako i tu možeš imati floppy). Di sam dobio za av obradu? u ovom citatu:
Staromodan je napisao/la:Svrha je da se prastare kante koje vise nitko ne zeli imati, koristite kao serveri ili s npr. dvjestotinjak MB RAM kao desktop za text/audio/foto obradu. Ali to nikoga ne zanima, jer se pomocu njih ne mogu gledati ... ****************************************************
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Staromodan

Post Postao/la Staromodan »

Jedna takva kanta ne trosi nekoliko stotina W i svaka ima makar jedan floppy citac. Znaci, po tvome, potrosnja struje puno vise kosta nego koliko kosta nabava novih racunala, koja ce kasnije vjerojatno opet trebati zamijeniti drugima?! Ono o gubitku vremena necu komentirati. Sto se tice onoga sto si procitao "video" u recenici gdje sam napisao "text/audio/foto obrada" i u obrisanom dijelu gdje je pisalo da se ne mogu gledati videozapisi, a ti procitao da se mogu cak i obradjivati... Stvarno vise nemam nista za reci.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Nasilno prekidam ovu (meni) nezanimljivu diskusiju, objavom da više nisam običan tata, nego tata jedne magistrice (za one koji nisu pročitali na faceu). :bleh
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Vl@do je napisao/la:Nasilno prekidam ovu (meni) nezanimljivu diskusiju, objavom da više nisam običan tata, nego tata jedne magistrice (za one koji nisu pročitali na faceu). :bleh
ČESTITKEEEEE spivo spiti
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Da dam svoje 2 lipe vezano uz stare PC-e. Imam 2-3 stara P3 PC-a koji skupljaju prašinu jer mi ih žao bacit ali danas su totalno neupotrebljivi iako su ispravni. Osim što troše daleko više električne energije, što su višestruko puta sporiji od današnjih ARM-based rješenja, imaju još jednu manu - bučni su! RPi, Odroid, Khadas.. u potpunosti NEČUJNO rade, troše svega par vati (1-6 W), neusporedivo su brži od P1, P2, P3 ili čak P4 PC-a u nekim stvarima.. Jednostavno, stari PC-i su postali e-otpad.
Evo, primjerice, ovo pišem s Khadas Vima (nije Pro :place).

Vl@do, čestitam! :) I T@nji, dakako. ;)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
dupin

Post Postao/la dupin »

Živija Vl@do!

Živila magistrica!

sroker spiti spivo :pijan :banana :hepihepi
Nema veće religije od istine!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Staromodan je napisao/la:Jedna takva kanta ne trosi nekoliko stotina W i svaka ima makar jedan floppy citac. Znaci, po tvome, potrosnja struje puno vise kosta nego koliko kosta nabava novih racunala, koja ce kasnije vjerojatno opet trebati zamijeniti drugima?! Ono o gubitku vremena necu komentirati. Sto se tice onoga sto si procitao "video" u recenici gdje sam napisao "text/audio/foto obrada" i u obrisanom dijelu gdje je pisalo da se ne mogu gledati videozapisi, a ti procitao da se mogu cak i obradjivati... Stvarno vise nemam nista za reci.
Oprosti ako sam te krivo shvatio, ali to je bila moja percepcija. Što se tiče potrošnje, do trenutnog posla nisam uopće razmišljao o tome i onda sam tek skužio da struja koja ode na računala uopće nije trivijalna (ok, bar nije za datacentre). Moj komentar o tome nije za opća bilo kakva računala, već specifično za stvari tipa rpi/odroid/... koji troše toliko smiješno malo da se razlika između toga i P2 potrošnje brzo nabere. Dapače, mi smo se u firmi (koja se bavi hostingom) poluozbiljno u watercooler talku zabavljali idejom da se postavi brdo rpi/odroid za hosting blogova i malih sajtova upravo jer bi UPS i cijena tih servera bila radiklano manja od klasičnih sustava a sasvim dovoljna (nešto slično je Voras napravio kada je zamijenio čitavi jedan cluster sa rpi1 i diskom). Pogledaj ovo recimo za P2 potrošnju (to je samo CPU, bez ostatka poput matične ploče, kartica, diskova itd): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_C ... Pentium_II dok jedan RPI troši tipa 1-5 W za čitavi stroj.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Opet imam potrebu osnovati stranku Alan Ford!
Odgovori