čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bertone
Site Admin
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la bertone »

kova-ng je napisao/la:
shrike je napisao/la:Jeste gledali tekmu? Ja samo došao na kraj provjeriti i kada vidim 2:0 za nas protiv Ukrajne, a već sam očekivao neku tešku blamažu. Ajd, možda još i uspijemo kvalificirati.
Wow! Pa ti pratiš nogomet ... uvijek na pivama si izbjegavao takve teme :bleh
Ma pusti ga, vidiš da nas trola ovakvim postovima :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

pface pface pface A bokte! Sad sam slučajno naletio na ovu temu koje nema izlistane među "aktivnim temama" pa sam je promašio:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 41&t=13355
- gdje početnica traži promjenu korisničkog imena a savjet koji je dobila na forumu je bio "preinstaliraj Mint"!!!
Što je donijelo nove i veće probleme na kraju s wifi-jem (ali hvalabogu riješene).

Nije li bilo lakše samo napraviti novog usera, dodati ga u sudo grupu i obrisati starog putem GUI-ja "Korisnici i grupe", koji odmah uredi sve sitnice? Jer, taj Mint je bio friško instaliran i ne bi bilo nikakve razlike između novog i starog računa.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

jurastublic je napisao/la:pface pface pface A bokte! Sad sam slučajno naletio na ovu temu koje nema izlistane među "aktivnim temama" pa sam je promašio:
http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 41&t=13355
- gdje početnica traži promjenu korisničkog imena a savjet koji je dobila na forumu je bio "preinstaliraj Mint"!!!
Što je donijelo nove i veće probleme na kraju s wifi-jem (ali hvalabogu riješene).

Nije li bilo lakše samo napraviti novog usera, dodati ga u sudo grupu i obrisati starog putem GUI-ja "Korisnici i grupe", koji odmah uredi sve sitnice? Jer, taj Mint je bio friško instaliran i ne bi bilo nikakve razlike između novog i starog računa.
Bio je svježe instaliran ali tko zna što je ona sve brisala na njemu i tko zna što je još sve potencijalno polomila, a kako je i pokušaj da mi da i osnovne stvari koje sam je tražio rezultirao dugotrajnim dopisivanjem i natezanjem, jednostavnije i sigurnije rješenje je bilo da reinstalira OS, da sam je tražio ispise svih direktorija i permissiona vezanih uz njih (da provjerim ako je još što polomila sa svojim brisanjem i prčkanjem po OSu) tko zna do kada bi to trajalo, uz sve to ovako je naučila i instalirati Linux tako da zna za idući put kada joj bude trebalo, reinstalacija je sigurnije rješenje a Wi-Fi nije bilo šanse da ne proradi, manje više svi osim Broadcoma rade out of the box i samo je trebalo firmware instalirati.
jurastublic

JH-IM je napisao/la: Bio je svježe instaliran ali tko zna što je ona sve brisala na njemu i tko zna što je još sve potencijalno polomila, a kako je i pokušaj da mi da i osnovne stvari koje sam je tražio rezultirao dugotrajnim dopisivanjem i natezanjem, jednostavnije i sigurnije rješenje je bilo da reinstalira OS, da sam je tražio ispise svih direktorija i permissiona vezanih uz njih (da provjerim ako je još što polomila sa svojim brisanjem i prčkanjem po OSu) tko zna do kada bi to trajalo, uz sve to ovako je naučila i instalirati Linux tako da zna za idući put kada joj bude trebalo, reinstalacija je sigurnije rješenje a Wi-Fi nije bilo šanse da ne proradi, manje više svi osim Broadcoma rade out of the box i samo je trebalo firmware instalirati.
Svejedno, dobro je početi s najjednostavnijim stvarima.
Ti forumi stvarno nisu pogodni za određene intervencije. Možda bi bilo dobro postaviti na forumu nekakav link na AnyDesk, Teamviewer i sl. s uputama za korištenje. Nešto gdje bi se moglo na pacijenta spojiti više ljudi odjednom uz chat da se vidi stvar na licu mjesta a onda na forumu u porukama samo napraviti rekapitulaciju kako je riješeno.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa u ovom slučaju se slažem sa @JH-IM da je bilo jednostavnije ići na novu instalaciju bez obzira što se kasnije pojavio mali problemčić sa Broadcomom (da je imala neku drugu wifi karticu problema ne bi ni bilo).

Ovo sa IRL help-deskom je ok ideja no tko bi bio dežurni, odnosno kako istovremeno okupiti više članova/korisnika koji bi probali riješiti problem szbunjen

Najbliže možda tome što trenutno imamo je IRC (kojeg više skoro nitko ne koristi)... iako ni to nije neko rješenje jer smo prije par godina @drone i ja pokušavali putem IRC-a popraviti moj strgani Sabayon i nakon par sati smo došli na ono što je jednom prilikom rekao i Linus Torvalds, a to je da je lakše napraviti novu instalaciju nego se boriti sa traženjem što je strgano i onda to krpati.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
dupin

Post Postao/la dupin »

Kad je već spomenut IRC, moram reći da mi je žao što tamo nema skoro više nikoga. Ne pamtim kada sam na IRC-u porazgovarao s nekim. Prije smo znali rješavati probleme, zezati se, reklamirati domaću guščju mast, piti, dočekivati Nove Godine.. Koja vremena. A sada...pusto. :(
Nema veće religije od istine!
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

Evo dolaze duge zimske noci, pa cu probati baciti koju "reklamu" na fejs i ostala mjesta da ponovo aktiviram nas IRC kanal i okupim staru ekipu.
U uputama pocetnicima stoji, ali nekako se izgubio, mozda bi valjalo podsjetiti koji put i ovdje nove korisnike na tu mogucnost ili na naslovnicu ponovo staviti kakav clanak.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A možda bi mogli i napraviti neku izdvojenu temu koja bi uvijek stajala na vrhu tipa "IRC help desk" pa da kad netko zapne lupi post u tu temu i navede okvirno problem koji ima i termin kada će biti na IRC-u pa tko se javi, javi... a kasnije možemo komunikaciju i eventualno rješenje problema prenijeti u post sa upitom.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

bertone je napisao/la:A možda bi mogli i napraviti neku izdvojenu temu koja bi uvijek stajala na vrhu tipa "IRC help desk" pa da kad netko zapne lupi post u tu temu ...
Tako nešto sam mislio, probat ću priložiti i par prijedloga kasnije kad se malo odmorim/otrijeznim.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

jurastublic je napisao/la:Tako nešto sam mislio, probat ću priložiti i par prijedloga kasnije kad se malo odmorim/otrijeznim.
Kaj i ti snimaš Manjaro na USB? rofl2
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN