čavrljanje 2.0

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Bunker
Spol: M

Re: čavrljanje 2.0

Post Postao/la Bunker »

bertone je napisao/la:...
Kaj i ti snimaš Manjaro na USB? rofl2
Svi kupujete usb-e u od istog dilera ? :-)

Nego, zna netko neku easy metodu kako raditi u dolphinu kao root ? Sve kaj sam izguglao bas nije user friendly. Ili da se ulogiram kao root pa tako odradim..... ?
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Bunker je napisao/la:Nego, zna netko neku easy metodu kako raditi u dolphinu kao root ? Sve kaj sam izguglao bas nije user friendly. Ili da se ulogiram kao root pa tako odradim..... ?
Ja u thunaru imam prilagođenu radnju i to mi je najbrže i najednostavnije da nešto odradim sa sudo ovlastima.
slika

slika

Vjerojatno i dolphin ima tu mogučnost.

Pozz
Ok i što sad?
Bunker

Post Postao/la Bunker »

Nema vise. Prije je to bilo vrlo jednostavno ( desni klik, otvori kao root ) , no odlucili su zakomplicirati igru... Google nudi par rjesenja, no nemrem vjerovati da nema neka laksa fora.....

https://forum.manjaro.org/t/executing-d ... ible/22566

https://www.reddit.com/r/kde/comments/5 ... n_dolphin/

.
NoMaam

Post Postao/la NoMaam »

Uf, nisam odmah shvatio gdje je problem. Malo nezgodno. Ja takav Manjaro ne bih koristio :-D :-D

Pozz
Ok i što sad?
Bunker

Post Postao/la Bunker »

NoMaam je napisao/la:Uf, nisam odmah shvatio gdje je problem. Malo nezgodno. Ja takav Manjaro ne bih koristio :-D :-D

Pozz
To nema veze sa manjarom, već sa file managerom Dolphinom, neovisno o distri. Mogu ja thunara instalirati u kde manjaro ( u xfce manjaru je thunar defaultni ),no dolphin mi je odlican iz drugih razloga pa trazim rjesenje unutar njega.

Evo ti u opensuseu ista prica :

https://forums.opensuse.org/showthread. ... t-possible

...antergosu :

https://forum.antergos.com/topic/5004/d ... -in-root/4

....fedora

https://ask.fedoraproject.org/en/questi ... -possible/

.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
jurastublic

Post Postao/la jurastublic »

Naomi :thmb-up
bertone je napisao/la:
jurastublic je napisao/la:Tako nešto sam mislio, probat ću priložiti i par prijedloga kasnije kad se malo odmorim/otrijeznim.
Kaj i ti snimaš Manjaro na USB? rofl2
A vidio sam tu temu. Može biti da ne valja usb ili da ne valja ISO slika manjara. Zato se nakon skidanja image-a provjerava checksum datoteke. Ili se skida torrentom koji to automatski odradi.

Što se tiče realtime podrške, ne mora nitko biti dežuran. Prisutni dogovore vrijeme na forumu, razmijene si TeamViewer adrese i pinove i obave što mogu. Ne znam ima li T.V. besplatni konferencijski setup. Ako nema, lako se može prikazati ekran zainteresiranim osobama putem linkchat.io stranice, i oni tamo mogu chatom davati savjete i tražitelju pomoći i onome tko daljinski upravlja preko T.V.-a. Ili preko otvorenog LZS IRCa.
Bunker je napisao/la:To nema veze sa manjarom, već sa file managerom Dolphinom, neovisno o distri. Mogu ja thunara instalirati u kde manjaro ( u xfce manjaru je thunar defaultni ),no dolphin mi je odlican iz drugih razloga pa trazim rjesenje unutar njega.
.
Nemam KDE, pogledao 2 minute videa o Dolphinu i sve mi je jasno. Security ovo, security ono.
Kako sam shvatio, Dolphin sada aktivno blokira bilo kakvo pokretanje kao root (i gksudo). Izbacili su jednu od važnijih operacija zbog koje taj alat uopće i postoji.
A pazi razlog izbacivanja: "X11 je nesiguran i bilo koji grafički program pokrenut kao root te sudo iz grafičkog terminala mogu biti iskorišteni od instaliranog malwarea da se pokreću neke root operacije. Radite root operacije samo iz posebno zaštićene tekst konzole!"
Koje "security" preseravanje! I mazanje očiju, prebacivanje fokusa, rekao bih.
KDE aplikacije su im stalno pune rupa zbog idiotskih početničkih grešaka u izradi i slabe kontrole kvalitete, a ovdje isključuju root pristup file managera zbog nesigurnog X11! pface
l4k1

Post Postao/la l4k1 »

Kod openSUSE, kao Root nema vise tih ogranicenja. Bilo je jedno vreme i to se vidi iz diskusija na njihovim forumima, ali to je bilo u aprilu.
Sada iz Dolphin-a kao Root mozes da radis sta hoces.
openSUSE
Linux For Open Minds
Bunker

Post Postao/la Bunker »

l4k1 je napisao/la:Kod openSUSE, kao Root nema vise tih ogranicenja. Bilo je jedno vreme i to se vidi iz diskusija na njihovim forumima, ali to je bilo u aprilu.
Sada iz Dolphin-a kao Root mozes da radis sta hoces.
Kako su to rijesili, nekim pluginom, ili... ?
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Što vi radite toliko često da vam treba iz file managera root?
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori